Bildrebusjakten: En dag på Millesgården

Bildrebusjakten1 november 2021 kl 03.09

Nu har tiden gått ut för oktober månads Bildrebusjakt. Jägarna som besökte Millesgården fick en ordentlig promenad i parken och upptäckte kanske en och annan skulptur som man tidigare inte hade sett. Här nedan är de rätta svaren. Den som var snabbast på bollen var Margaretha och Magnus Anderberg som lämnade in sin lösning en dag efter att tävlingen publicerades. Dessutom har vi lottat ut två vinster till: Björn och Mona Engdahl och Gabriel Thulin. Alla får ett årskort på Millesgården, sponsrat av densamma. Stort tack till Millesgården!

Denna månad blir det ett nytt tema, som presenteras i morgon.

1.Här var det inte ett årtal som eftersöktes, utan antalet ord på plaketten. Om man räknar rätt blev det 19 ord, ett ord var sammansatt, då kunde det bli 20, vilket vi också godkänner. Skulpturen heter Kapitolinska varginnan med Romulus och Remus. Originalet står på Museo Nuovo i Palazzo dei Conservatori, i Rom. "Alla vägar går till Rom" heter ju ordspråket, som vi antydde i frågan.

2. Stegrande gasell heter denna skulptur och är inte gjord av Milles, men av en av hans elever; Marshall Fredericks. Rätt svar: 1936.

3. Milles skulptur Folke Filbyter. Originalet står på Stora torget i Linköping. Filbyter gestaltas när han till häst letar efter sin bortrövade son i en scen där han passerar ett vattendrag. Den är egentligen en del av fontänen med namnet Folkungabrunnen.
I frågan skrev vi "Vägmarodör" = "Filbyter". Rätt svar är 1927.

4. Bilden till denna gåta visade en örn. Ovanpå örnen står Bågskytten. Det finns två Bågskyttar till i Stockholm, en på Waldemars udde och en utanför Liljewalchs. I frågan skrev vi "ingen lögn", med det menade vi båg = lögn. Rätt svar 1919.

5. Skulpturen heter Indianhuvud och är gjord 1936. Originalet står i lobbyn till stadshuset i staden Saint Paul, Minnesota, USA. Då är det en 12 meter hög indian gjord i onyx från Mexiko. På Millesgården finns denna replika av diabas.

6. Helige Franciscus av Assisi, rätt svar 1959. Skulpturen är gjord av en av Carl Milles amerikanska elever, Frances Rich.

7. Denna skulptur heter Havets urna och är från 1929.

8. Skridskoprinsessan. Carl Milles skapade denna bronsskiss år 1949 efter att ha sett en skridskoåkande flicka i Rockefeller Plaza i New York.

9. Den här härliga gubben heter Jona och valfisken eller Jonafontänen och är från 1932. Milles gjorde den på uppdrag av tidningsmannen och grundaren av Cranbrook Educational Community, George Gough Booth, som köpte Carl Milles skulpturer till Cranbrook och gjorde det till största Millessamlingen utanför Millesgården.
En skulptur med en val passar väl detta valår, som vi skrev i frågan...

10. Springande vildsvin heter denna skulptur. En replik av den står i trappan vid Stadshuset ifrån Bussgatan. Rätt år är 1928.

11. Skulpturen heter Genius ("geni" skrev vi i frågan) och svaret skulle vara år 1940. Det finns två till på Millesgården. Redan 1932 började Carl Milles sitt arbete med ”Genius”, en lyrspelande ängel, som var tänkt som en hommage, ett respektsbevis, till August Strindberg.  När Milles 1939 fick en beställning för ett gravmonument för skådespelaren Gösta Ekman d.ä., som 1938 gått ur tiden, föreslog han “Genius”.  Genius uppsattes 1949 vid Gösta Ekmans grav på Norra begravningsplatsen vid Haga i Solna kommun. Replikor finns även nedanför Manillaskolan på Djurgården i Stockholm och på Cranbrook. Även Göteborg har två ”Genius” . Den ena finns i Millesparken vid Sankt Sigfrids plan och den andra vid Sahlgrenska sjukhuset.

12. Milles skulptur/staty föreställande Sven Hedin. Detta är en skiss till ett monument över Sven Hedin. Upptäcktsresande Sven Hedin hade fått i uppdrag av den kinesiska regeringen att utreda möjligheten att bygga bilvägar längs de gamla karavanlederna genom Gobiöknen. På Carl Milles skiss sitter Sven Hedin på kamelryggen och kikar med sextant för att mäta solhöjden och orientera sig i Gobiöknen. Året vi sökte var 1932.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *