Bildrebusjakten december

December-jakten. Var med och tävla, det är tine så svårt som du tror.
Bildrebusjakten6 december 2020 kl 05.00

Bildrebusjakten i november avslutades med åtta finalister som alla hade alla rätt på de tio frågorna. Därför var vi tvungna att tillgripa en utslagsfråga:

Som Lidingöbo använder du i genomsnitt cirka 215 liter vatten per dygn, vilket på ett år motsvarar nästan 80 000 liter. Hur många liter vatten förbrukades i timmen (i genomsnitt) totalt i Lidingö villastad i mars år 1918? Alltså för mer än 100 år sedan. 

I princip omöjligt att gissa rätt på. Hembygdföreningen hade svaret i en lite notis i Lidingö Tidning för 102 år sedan. Rätta svaret är 5 800 liter. Närmast kom Björn Engdahl som gissade 5 333 liter. Skickligt. Eller tur?

Och här är bildrebusjakten för december. Denna gång har vi ett tema: skulpturer. Därav att det dröjde några dagar att publicera. Vi var tvungna att söka upphovsrätt för att få publicera bilderna (som dessutom är beskurna) från den organisation som sköter sådant. Och vi fick betala en tusenlapp för att få tillstånd.

Första pris är en presentcheck på 1000 kr. Dessutom lottar vi ut tio stycken kåseriböcker av Inger Grimlund bland de deltagande bidragen. 

Du deltar genom att svara på frågorna, skriv ditt namn, gatuadress och e-postadress och tryck på skicka (längst ner på sidan)
Deltagaravgiften är 100 kr, som du betalar på Swish nr 123 253 55 99 och skriv ditt namn. Senast den 31 december vill vi ha ditt svar. Om flera har fått alla rätt skickar vi dessa en utslagsfråga. Därefter presenteras vinnaren och de rätta svaren i tidningen. Nästa tävling börjar den 1 januari. 

Vill du bidra med en fråga? Skicka in din bild (och facit) så kan du vara med och skapa nästa månads rebusjakt: info@lidingonyheter.se

Vill du skriva ut en pdf med frågorna så finns den här:


Lycka till!

1. Är det en näsa? Du kan tassa omkring och nosa upp många skulpturer här. Många missar denna, men var finns den?

2. Något för barn? Nja, den sitter tre meter upp i luften. 

3.  Inte så konstigt som det ser ut, för vissa äldre är det ingen konst att klura ut denna. 

4. Ingen sol när vi tog denna bild.
Tips: trassligt väderstreck. 

5. Här fanns en bild av hela skulpturen, men av upphovsrättsliga skäl är den nu borttagen. Övriga bilder visar bara en del av respektive skulptur och det har vi tillstånd för.

6. Gjuteriet fick sitt signum på denna skulptur. Vet du var? Spring dit! 

7. Borde stå i Budapest? Men nu står den... ja, var då?

8. Halsbrytande svårt? Skulpturen i brons är från 1962 och finns var då?

9. Konstnären är en av Lidingös mest berömda. Tips: En planet. 

10. På gränsen mellan två områden på Lidingö, vi söker det område där den näraliggande affären ligger. 

Vi söker alltså områden på Lidingö. En del områden har självklara namn, men ibland finns det områden inom områden, typ "Klippudden" i Brevik. Därför listar vi de områden du har att välja på i denna tävling. Det gör också att om du inte vet svaret, kan du chansa, ta en av dessa:
AGA, Askrike, Baggeby, Björnbo, Bo, Bodal, Bosön, Brevik, Dalenum, Ekholmsnäs, Elfvik, Fjäderholmarna, Fågelöudde, Grönsta, Gångsätra, Gåshaga, Hersby, Herserud, Hustegaholm, Högberga, Högsätra, Islinge, Kappsta, Killinge, Koltorp, Kottla, Kvarnen, Kyrkviken, Kyttinge, Käppala, Larsberg, Lidingö Centrum, Lojo, Mosstorp, Mölna, Näset, Pyrola, Rudboda, Siggebo, Skärsätra, Sticklinge, Stockby, Storholmen, Södergarn, Torsvik, Trasthagen, Trolldalen och Yttringe.

Bildrebusjakten är ett samarbete mellan Lidingö Nyheter och Hembygdsföreningen på Lidingö.
Fotograf denna månad: Andreas Lindberg. 

Rätt svar finns här nedan (Word-dokument):

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *