Bildrebusjakt i mars: ambassader och residens

Bildrebusjakten2 mars 2023 kl 01.03

Denna månad gäller det att identifiera länder och inte vägar eller andra platser. Vi har letat upp bilder och fotograferat ambassader, konsulat och residens på Lidingö.

Skriv svaren i rutorna under bilderna. Vi delar ut två priser; ett till det första inskickade rätta bidraget, och ett som lottas bland de andra rätta svaren.

Senast den 31 mars vill vi ha ditt svar. Rätt lösning publiceras den 1 april, ny tävling kommer den 2 april.

Här kan du ladda hem en pdf med alla frågorna:

1. Stjärnvägen 2A. Här ligger Ukrainas ambassad bland flera andra; Bolivia, Eritrea och Honduras. I porten till höger (Herserudsvägen 5A) ligger El Salvador och Zimbabwes ambassader. Men det finns en till i det här ambassadtäta huset. Vilket land?

2. I detta land regerar en president som heter som en bestämd fransk artikel. Vilket land?

3. Nu söker vi ett land som är en ögrupp med över 7 000 öar och en befolkning runt 100 miljoner.

4. En omstridd ambassad som just nu bygger till (gammal bild). Vilket land?

5. Det här är ett residens, det vill säga ambassadörens bostad. Ledtråd: Näst mest känd från detta land kanske är "Kurt Skogshem" var (ja, för f-n). Den mest kände ska vi inte tala om. Vi undrar vilket land?

6. Här ett konsulat, det vill säga här bor honorärkonsuln. Landets invånare kallas ivorianer, men vad heter det?

7. Det här kanske är lite svårt, eftersom vi gått in i huset och tagit bilden. Det finns flera företag i huset, som syns på bilden på väggen. Landet är bland annat känt för Darfur-provinsen. Vad heter det?

8. Nu har vi kommit till ett litet land i Europa. De är med i NATO och ett kandidatland i EU. Att gissa vad valutan heter är ingen lek. Jo, det är det. Vad heter landet?

9. Här bodde en son till Lars Magnus Ericsson, alltså LM Ericsson. Gustaf hette han och huset kallas "Villa Roskull", som han döpte det till, för där bor man "för ro skull". Villan är residens för ambassadören från det land vi söker.

10. Tjusig kåk med utsikt över Värtan. Landet vi söker är en ö-nation med 11 000 öar och en stor befolkning, faktiskt den största muslimska befolkningen i världen. Nej, nu är det dags för en kopp kaffe! Vad heter landet?

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *