Beslut om tiggeriförbud på måndag

Foto: Mike Kiley/Pixabay
Stad & Politik29 maj 2019 kl 05.574

På nästa kommunstyrelsemöte på måndag den 3 juni väntas kommunstyrelsen besluta om det så kallade tiggeriförbudet. Detta förbud skrivs in i de lokala ordningsföreskrifterna för Lidingö.

Förslaget ska skickas på remiss till Polismyndigheten och till näringsidkare i de berörda områdena. Förslaget till beslutet grundar sig på en dom i Högsta Domstolen i slutet av 2018 som tillät ett sådant förbud i Vellinge kommun i Skåne.

Nu föreslår kommunstyrelsen att ”passiv insamling av pengar” inte längre får ske på Rudboda torg, Källängstorget, Lidingö centrum, Torsviks torg, Baggeby torg, Larsbergs centrum inklusive Ica Kvantum, området i Högsätra vid Willys och Max, Skärsätra torg, Breviks centrum samt området i Käppala vid Ica Supermarket. Kommunstyrelsen menar att tiggeriet på dessa platser uppfattas av många som störande.

När det blev känt att Lidingö har för avsikt att införa tiggeriförbud inkom ett flertal mail till Stadsledningskontoret med många vädjanden om att inte införa förbudet. Samtliga mail kom från andra platser utanför Lidingö.

Liberalerna har tidigare aviserat att de är emot ett förbud.

– Vi inväntar vad remissinstanserna har att säga, men vi kommer att rösta emot att införa ett förbud, säger Amelie Tarschys Ingre (L) till Lidingö Nyheter.

Det innebär att om kommunfullmäktige så småningom ska få igenom ett förbud, krävs det att majoriteten får stöd av SD i frågan.

Kommunstyrelsen vill ha synpunkter på förslaget senast den 1 augusti. Kommunstyrelsen skriver inget om när ett eventuellt tiggeriförbud kan komma att införas.

Kommentarer

  1. Fantastiskt bra att börja förbjuda detta. Finns ingen anledning att folk ska sitta och tigga. Har de inte jobb får de göra som alla andra, gå till arbetsförmedlingen och söka jobb. Detta gäller samtliga EU-medborgare även svenska

  2. Ett alldeles utmärkt förslag/iniativ. Det är hög tid att sätta ned foten.Man blir heligt förbannad när dessa personer sitter och erbjuder buketter med liljekonvaljer, som är fridlysta i Sverige.(Viss fridlysning är hävd i år). Har även blivit trakasserad av tiggare utanför Willys,då jag råkade få se när dom stal en barncykel utanför Entren. Men p.g.a. mitt agerande återlämnades den.`Dessa människor skall hjälpas i sitt hemland,inte fostras till kriminella här i Sverige!

  3. Hej!
    Jag tror att man inte sitter i tigger pengar för att dom tycker det är roligt. Man sitter inte när man har -20 grader och man ser att dom fryser eller när det blir för varmt. Man måste gå till sig själv och säga Hur skulle jag göra om det var JAG som satt där. Men det kanske inte passar in på Lidingö. Jag har bot på Lidingö sen jag föddes och jag skäms över det här att Lidingö ska sätta stop för det här. Dom är människor med hjärtan precis som oss. Dom stör ju inte mer en att lägga en peng men man behöver inte göra det om man inte vill eller kan men en sak kan vi göra och vet ni vad det är ????? Jo att säga HEJ. Att säga att dom ska gå till ett arbete kan ju vara svårt för språket man måste kunna Svenska och om vi alla börjar säga Hej och Hur mår du så lär dom säg Svenska.

  4. Hej Lillevi! Det är fint med omtanke och ett gott hjärta, men….Skulle du säga nej tack till hjälp i ditt hemland, säga till dina barn att de inte får gå i skolan för att det inte är förenligt med din kultur och på så sätt förvägra dem att få ett annat slags liv? Lämna dina småbarn till deras storasyskon i flera månader? Hindra dem möjlighet till sjukvård, tandvård, utbildning m.m. därför att du tycker att det är mer värt att värna om din kultur, än att ge dem möjligheter att slippa leva på samma vis som dig, om ditt liv var eländigt? Nej, som mor, gör man allt för sina barns absolut bästa och ge dem de möjligheter man kan för att de ska få det bra, även om man inte har haft samma möjligheter själv. Tiggeri löser inga problem alls.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *