Bellmanfest bjöd på sol och skönsång

Trädgårdfesten anordnas av Lidingö Hembygsförening.
Lidingö7 juli 2021 kl 05.00

Trädgårdsfesten på Elfvik hålls den 6 juli varje år för att högtidlighålla Carl Michael Bellmans besök på gården 1788. Att det i år är 275 år sedan nationalskalden föddes gjorde gårdagens tillställningen särskilt festlig. 

Under tisdagskvällen samlades Bellmanfantaster och picknicksugna på ängen nedanför Elfviks gård, där Lidingö Hembygdsförening anordnat en traditionsenlig trädgårdsfest i Carl Michaels Bellmans anda. Medlemmar ur sällskapet Par Bricole stod för skönsång av både epistlar som ”Kära Syster!” och den gamla dryckesvisan ”Gubben Noach”. 

Att trädgårdsfesten hålls just denna dag beror på att Bellman den 6 juli 1788 gästade Elfviks gård och värdparet – hovgulddragaren Petter Widman och hans maka Helena. För att tacka för den trevliga dagen skrev Bellman den sång som idag kallas Lidingösången och som börjar: Glada bygd, så täckt belägen. Melodin är densamma som till Fjäriln vingad.

Ängen nedanför Elfviksgård erbjöd gott om plats för konsertsugna gäster att breda ut sig - naturligtvis på behörigt avstånd.

Sune Bolin och Pia Livebrant framförde folkära sånger skrivna av Bellman.

Duon Besksöta tog ton i sommarkvällen.

För den som kände sig lyckosam gick lotter att köpa. Bland priserna fanns glasunderlägg, handdukar och olika böcker.

En lätt bris fläktade i den soliga kvällen, och hade man glömt ta med sig brassestol eller filt gick det lika bra att lägga sig ner direkt på gräset.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *