BASUNEN BASUNERAR – NU ÄR DET VÅR IGEN!

Kultur28 januari 2019 kl 06.36

Visst längtar vi efter Lidingö Jazzklubbs glada tillrop, ”Välkomna till vårsäsongen 2019”? I medlemsbladet Basunen finns nu glädjande nyheter för oss jazzfantaster. Första konserten för året får man inte missa – vi hälsas välkomna av Jazzklubbsgänget på Föreningsgården som är i full action från biljettkassan i entrén till caféet i vänthallen.

Jag slår mig ner på första raden, så nära scenen som möjligt för att om möjligt kunna ta några bilder med min iPhone. Här finns också små bord att ställa kaffekoppen på om man så vill – eller ett glas öl. Och en macka eller en mazarin – om man så vill. Salen fylls nu undan för undan medan vi ivrigt väntar på Peter Getz och Stockholms Jazz Trio.

Prick klockan 19 klättrar tre killar upp på scenen; Stefan Gustavsson på piano, Jan Adefelt på bas. Jesper Kviberg på trummor! Dom startade hårt, ja så hårt att min hörapparat fick ledigt. Ljudnivån på första parkett var mer än nog, även för en gammal tant. Jag funderade på vem av killarna som var på Basunens omslag. Kunde inte riktigt lura ut vem…

Just då kom han upp på scenen, fjärdeman – Peter Getz!  En gemytlig kille i mörk kostym och med smalbrättad hatt på skulten, lite som den gamla goda tidens Nalensnajdare. ”Blues back in Town” inledde stilenligt konserten. Så fick vi njuta av ett samspel med glädje och tonsäker harmoni. Jan Adefelt älskar verkligen sitt bastanta instrument som han tar i sin famn och med rytmiska glädjeskutt  tassar på strängarna. Trummisen Jesper Kviberg är inte dålig han heller. Hans lekfullhet får pianisten Stefan Gustavsson att hänga med i svängarna med lätta, trippande toner som följeslagare.

Bra drive! Att Peter Getz är uppfödd på god och närande musik kan  var och en förstå som listat ut – varför Peter heter Getz? JO, Hans pappa är jazzlegenden Stan Getz, bekant för Sveriges befolkning på 60-talet.

Till sin faders ära drog Peter och trion igång den svängiga bossanovan ”Desafinado” som blev Stan Getz största hit och såldes i 25 miljoner ex!

Peter träffade sin pappa sex gånger och konstaterar med ett leende på läpparna att Stan var en cool kille.” Jag fick min musiktalang från Stan men önskar vi hade lärt känna varandra”.

Men glada är vi i publiken som fick lära känna Peter Getz och Stockholms Jazz Trio. ”You be so nice to come home to” avslutar lite vemodigt en mysig musikupplevelse. År 2019.I


PS. Nej, jag glömde tack och lov inte min hörapparat, nu är det på plats igen. DS

Lidingö jazzklubb program våren 2019
21 februari Björn Holmsten kvintett
21 mars Kjell Fernström kvartett med Chrisitna Gustafsson
31 mars Eftermiddagsdans med Absolut Jazz
11 april Elaria Orchestra under Magnus Lindgren
9 maj Jesses New Orleans Band

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *