Barbro Westerholm (L) lockade många i Lidingö Centrum

Vi är individer, inte ett kollektiv”, konstaterar Barbro Westerholm (L) inför en talrik åhörarskara i Lidingö Centrum.
Stad & Politik1 september 2022 kl 11.35

Barbro Westerholm – liberal ikon och mångårig riksdagsledamot för Liberalerna – besökte Lidingö Centrum i lördags. Westerholm har som få andra tagit kampen för såväl äldres rättigheter som för HBTQI-personers dito och nu stod hon där, på en trappavsats med utblick över folkvimlet, med en mikrofon i högsta hugg.

– Vi är individer, inte ett kollektiv, konstaterade Westerholm, med blicken fäst mot en växande lyssnarskara. Såväl seniorer som barnfamiljer och en och annan ungdom tog sig tid att lyssna till Westerholms visdomsord.

Och just detta – att inte definiera eller döma personer utifrån olika attribut (såsom exempelvis ålder, kön, eller sexuell läggning) – var Westerholms huvudbudskap. Det är, menar Westerholm, inte acceptabelt att äldre (eller ”årsrika” som Liberalerna brukar föredra att säga) inte har samma tillgång till samhällets service som yngre medborgare.

– I Sverige har vi en uttalad ålderistisk fördomsfull syn på årsrika människor”, menade Westerholm.

Så vad behöver då göras?

Många åhörare nickade instämmande när Westerholm presenterade en bred palett med förslag för att stärka äldres rättigheter. Det handlar om bland annat ökad rätt till social gemenskap, bättre tillgång till fortbildning och löneutveckling för undersköterskor, avlastning för anhörigvårdare samt att se till att både bostäder och utomhusmiljöer planeras med äldres behov och förutsättningar i åtanke.

Och, inte minst: kvinnors rätt till lika lön under arbetslivet måste värnas. Hur ska de annars kunna leva på sina pensioner på ålderns höst? De riskerar att bli alltför beroende av sina män, och kanske inte vågar eller har råd att skilja sig, menade Westerholm.

Bland åhörarna syntes funktionärer från i stort sett samtliga partier. Störst representation hade såklart Liberalerna och bland deras företrädare syntes bland andra deras regionrådskandidat, Amelie Tarschys Ingre, och kommunalrådet Suzanne Liljegren. Därmed hade politikens tre nivåer – riksdag, region och kommun – stark liberal representation, denna dag vilket tycktes glädja flanörer som kanske noterat att partiet under sommaren fått ett uppsving i opinionen.


Barbro Westerholm (L) t.v. spricker upp i ett leende när hon får syn på vännen och kollegan Amelie Tarschys Ingre (L), Liberalernas regionrådskandidat som tidigare bl.a. varit ordförande i utbildningsnämnden här på ön.

Amelie Tarschys Ingre (L) tycker sig ha märkt att allt fler lidingöbor har fått upp ögonen för partiets politik.

– Allt fler väljare verkar nyfikna på vår politik. Jag tror de ser att andra partier nu anammar förslag som vi presenterade för flera år sedan. Det handlar om allt från att stärka försvaret till vår energiförsörjning och att alla ska ha rätt till en egen namngiven läkare. Och det är fantastiskt kul att Barbro Westerholm – som ofta kämpat i motvind – tas emot med sådan respekt och tacksamhet, säger Amelie Tarschys Ingre (L), regionrådskandidat.


Suzanne Liljegren (L) t.v. tackar Barbro Westerholm (L) för att hon tagit sig tid att berätta om Liberalernas politik för årsrika.

På frågan hur stora Liberalerna kan bli här på ön svarar Suzanne Liljegren – som efter Westerholms presentation är i full färd med att samtala med nyfikna lokalbor – med ett stort leende:

– Barbro ger mig och många andra så otroligt mycket energi. Jag vågar inte gissa på någon procentsats men jag tror verkligen att många med mig inspireras av Barbro och vill stötta vårt parti som under så lång tid kämpat för att stärka individers rättigheter och friheter, säger Suzanne Liljegren (L), kommunalråd och ordförande i utbildningsnämnden på Lidingö.

Erik Torstensson
Liberalerna Region Stockholm

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *