Bak och fram

Minnen från mitt födelsekalas är härligt att ha!
Kåserier4 september 2022 kl 04.59

Den ljuvliga sommaren går mot sitt slut. Nu är vi i september med mörkare kvällar som gjorda för blinkande papperslyktor hängande över bordet med kräftor i lysande rött. Det gäller att suga ut det ”gottigaste” innan det är för sent antingen det gäller romstinna kräftor eller sköna, ljumma dagar i solljus. Nu är det dags att bläddra bakåt, summera det som hände under året men också se framtiden an. I min ”Sentor A5 är 2022” finns ledtrådar arr nysta upp. Lätt förvånad ser jag att jag haft ”gympa” den 6:e januari på Trettondagen så året började alltså inte så tokigt däremot blev bridgepremiären inställd den 12:te. Men sedan tar det sig – den 24 februari står bridgeborden färdiga för spel här på Hiertagården och på kvällen drog Lidingö jazzklubb i gång i Larsberg!! 

Den 28:de mars är det kaffe och tårta i Festvåningen på Hiertagården – jag bjuder in till födelsekalas och dagen efter är det årsmöte för pensionärsbridgen på Föreningsgården och den 1:a april snöar det rejält! Ja, så rullar det på och våren breder ut sig undan för undan med vårlök. I rabatterna medan syren och fläderblom färgsätter park och trädgård runt om på vår vackra ö. Med god hjälp av min hemtjänst lyckades vi plocka fläderblommor så det räckte till sex liter härligt uppiggande saft! 

Runt midsommar drar familj och vänner iväg till sina sommarställen, kan vara Italien eller Skottland eller kanske Gotland – vem vet? I alla fall fick jag med lite av den goda kakan då min som Klas valde att åka till Lidingö – från Umeå där han bor sedan många år.

Jag bläddrar vidare i min kalender ”Sentor A5” som berättar hur sommaren varit. Allt var inte tjo och hej – helt klart! Jag trillade handlöst på gårdens stenläggning en dag i slutet av juni. Nej, det var inte bra alls även om jag klarade mig utan brutna ben eller armar. Röntgen från Danderyd visade inte hur erbarmligt illa jag mådde. Och mår, kanske jag ska tillägga för den smällen jag fick i bakhuvudet har fått sina biverkningar.

Men låt oss plocka fram godbitarna – sommarrestaurangen på Hustegaholm är en tröst för oss äldre som längtar efter mänsklig kontakt, gott kaffe och kanske lite glad musik, om man har tur. Och visst hade vi tur den 5:e augusti då Olle Eilestam underhöll oss med sång och musik just innan spöregnet smattrade mot solparasollen.  Det goda vädret höll i sig ett par veckor.

Livet började återvända – även om en viss försiktighet var av nöden efter Coronans framfart. Söndagen den 27:ee februari var det restaurang Cleopatras tur att modigt inbjuda till jazz med söndagsmiddag kl: 17 – det blev överfullt! Inte ett ledigt bord! Men så var de också Skärsätras favorit Absolut Jazz som körde på med Björn Arne Holmsten i täten. Ja, utan tvekan, musik är bästa medicinen i alla lägen men trots det blev jag tvungen att ta fjärde sprutan på Vårdcentralen.

Vi äldre  blir yngre på Hustegaholm , ja, rent av upplivade av vänner, en kaffetår och så – då och då – musik! Tack Olle Eilestam för det du bjöd oss på en härlig dag i augusti,
 

Sommarmässan i Äppelträdgården ger oss alla chansen att ”gå i kyrkan” på att annat sätt än brukligt. Fritt under äppelträdens lövverk sittande på en ranglig  trädgårdsstol kunde vi ta del av Anna Tersmeden predikan och Stefan Sjölanders pianospel.

Under äppeltyngda grenar samlas vi till Sommarmässa. Prästen Anna Tersmeden tar hand om våra själar ”! denna ljuva sommartid.”

Ett tips: när du ändå är nära Lidingö kyrka så ta en sväng neråt kyrkogården. Gravstenarna här har mycket att berätta! Att slå sig ner på en bänk i solen, kanske också ta fram en liten picknick-korg och njuta av lugnet och låta tankarna flyga fritt över himmel, hav och jord – det är en härlig känsla!

Det är riktigt spännande att läsa på  gravstenarna – vem var Salazar och kanske kände du Alejandro ..

Nu är det också nära till den kära Kaptensstugan nere vid Kyrkvikens glittrande vatten. Även under pandemins värsta dagar kändes det alltid trygg att ta vägen hit. Hålla avstånd – inga problem och friska fläktar som ger kraft och glädje både till strandens fåglar, glada hundar och käcka frisksportare som springer förbi med lätta steg. Kaptenen i stugan är Atte Jigestam med den äran - nyligen gift med Tage Einar Urban ”i nöd och lust!”

Hej då kära kapten Atte Igestam – vi ses snart igen, hoppas och tror Inger Grimlund

Det är alltid underbart trevligt, spännande och livgivande att besöka Kaptensstugan (före fem). Nu nalkas hösten och man får passa på att njuta kaffet ute i trädgården där solens sista strålar letar sig fram runt stugknuten. Här om dagen fick jag glädjen att träffa lille Tim – mitt 32:a barnbarnsbarn! Det var pappalediga Tor Grimlund som tog en tur till Lidingö, hämtade farmor Inger (det är jag det). Klockan var vid pass elva och en lätt lunch på Kaptenstugan stod på programmet. Det blev ”Dagens gröna soppa”, kaffe och kaka i all enkelhet. Men ändå så minnesvärd.

Glada förskolebarn i kärran! Vilken glädje att få göra en resa till Kyrkvikens glimrande vatten och glada fåglar.
Förskolelärare Christoffer är den som drar gänget från Bo skola.
 

PS Det roliga var också att vi fick följe av min dotter Annica som log mot oss från en affisch vid parkeringen. Upp med mobilen och klick! Så var dagen dokumenterad. Till sist - ni glömmer väl inte att rösta? DS

Är du med? - Ja, vi är med allihopa! – här möter Tor och jag min dotter Annica! Vilket roligt sammanträffande!!!

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *