Åtta finalister i Bildrebusjakten

Bildrebusjakten6 mars 2021 kl 08.522

Det är inte bara frågorna på Bildrebusjakten som ger huvudbry. Även svaren kan skapa funderingar. När februaris bildrebusjakt var klar stod åtta deltagare som finalister. De hade alla rätt.

Utslagsfrågan (som vanligt omöjlig att veta) var:
Det finns en industrilokal i Gåshaga där sedermera företaget Filimo flyttade in. Men vad tillverkades där innan de tog över? Vi säger sommaren 1945. 

Många (alla) förstod att det var det så kallade Bignerhuset på Södra Kungsvägen 236 i Gåshaga, som avsågs. Under Bigners tid tillverkades olika kemtekniska produkter, bland annat den utmärkta tätningsmassan Thioflex och rengöringsmedlet Q7. Även Filimo var ett företag som gjorde liknande produkter, bland annat såpa. Men vad tillverkade man tidigare där?

Det korrekta svaret var: Agentradiosändare för Svenska underrättelsetjänsten.

Närmast rätt svar kom Magnus och Margaretha Anderberg. De svarade (taktiskt nog tre saker): Kol och  koks, paraffintillverkning samt förvaring av materiel från Stella Polaris. Den sista delen i svaret ligger faktiskt ganska nära. Carl-Henrik Ankarberg som tillhandahållit utslagsfrågan och Lidingö Nyheters redaktör Andreas Lindberg bedömde efter en halv dags funderingar att svaret låg tillräckligt nära för att få vinna.

Det var finska tekniker från Stella Polarisorganisationen som i hemlighet tillverkade åt svenska Försvarsstabens C-byrå (kontraspionaget) agentradio-apparater som sedan kom till användning i svenska hemliga, men misslyckade, operationer i Baltikum.

Lidingö Nyheter säger grattis till alla deltagare. Nu ligger mars m! Jag åker som vanligt runt med en bok till er som kom till final och med en presentcheck till paret Anderberg. Det kommer att bli i nästa vecka. 

Kommentarer

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *