Att gå förbi en parkbänk

Kåserier23 november 2019 kl 06.433

Bakom Kvarnens hållplats, alldeles intill bergväggen, står en illa underhållen, nästan osynlig parkbänk bland höstlöven. Att resenärer från Kvarnen skulle uppmärksamma bänken, eller förbipasserande promenerande är inte särskilt troligt. Men går man lite närmare, ser man att på bänken sitter en liten skylt med en enkel text. ”Till minne av Jan Olof Olsson (Jolo) som brukade börja sina reportageresor med tåg från Kvarnen”.

Vem var då denne Jolo? Författare och reseskildrare och Lidingöbo, född 1920 och död 1974. Hans mest kända verk är De tre från Haparanda och den folkkära tv-serien Någonstans i Sverige, som sedan också blev bok.

Olsson var journalist på DN och skrev under pseudonymen Jolo. Han hade en alldeles egen, personlig och unik stil i sitt skrivande. Till hans minne bildades 1997 Jolosällskapet, som sponsrat parkbänken. Sällskapets uppgift är att främja intresset för och studiet av hans journalistik och författarskap. Sällskapet delar årligen ut ett pris och 2019 gick till Tom Alandh. Bland tidigare pristagare märks Cordelia Edvardson, Cecilia Hagen och Kjell Albin Abrahamsson.

”Han var otrolig i flit och oslagbar när han med luggen nedfallen över den rynkade pannan samt sugande på sin engelska pipa noterade det där lilla i vad som sker och ser ut att vara så stort”, skrev Karl-Evert Almblad i sin dödsruna över Jolo i Svenska Dagbladet den 4 maj  1974. Jan Olof ”Jolo” Olsson vilar på Lidingö kyrkogård.

Allt detta bara för en oansenlig parkbänk bakom Kvarnens busshållplats …

Kommentarer

  1. Väl värd att minnas. Skrev bl a flera intressanta böcker om det första världskriget. Från sitt radhus i Tegen såg han bortom fotbollsplanen när kvällstidningarnas löpsedlar sattes upp i kiosken och då gick han dit och köpte dem.

  2. En vaken lidingöbo, Leif Jacobsson, noterade bänkens status i juni i år; vi har från Jolosällskapet anmält detta till Lidingö stad (fick ärendenummer 231709 26/6). Kanske hinns det med innan 2020?

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *