Att driva golfrestaurang

Näringsliv25 juni 2021 kl 04.03

Johan Gårdinger tog över Lidingö Golfrestaurang 2012 efter att ha drivit golfrestaurangen i Djursholm i över 15 år.

– Jag som på den tiden också drev en restaurang i Värtahamnen, blev tillfrågad om jag ville ta över arrendeförfarandet på tre år till att börja med och därefter har jag fått fortsatt förtroende från Lidingö Golfklubb att driva restaurangen vidare, säger Johan.

Att driva en golfrestaurang är lite speciellt. Det kräver närvaro och nära relationer med medlemmarna i golfklubben. En restaurang på en golfklubb måste drivas ganska traditionellt och det är viktigt att vissa saker finns på menyn som till exempel ägg och bacon och olika enklare bistroalternativ.

– Det är lite som att driva en kvarterskrog och många hälsar och småpratar med varandra och med oss! Men man måste hela tiden lyssna och justera menyer och hänga med, säger Johan och berättar att det känns som vi lyckats etablera oss bra, för kunderna verkar uppskatta oss och kommer tillbaka.

– Även om det är en golfklubbsrestaurang välkomnar vi alla som inte spelar golf, men vi marknadsför oss inte då vi främst är till för medlemmarna. Vi har över 200 lunchkunder varje dag och under Corona hade vi ännu fler då alla skulle vara ute för det var fint väder och det blev mycket golfspelande. Golfklubben har 1200 medlemmar och alla har sina önskemål, så det gäller att vara flexibel och lyssna.

– Jag är prestigelös och om det är någon som tycker det är fel på en maträtt så fixar vi genast en ny. Jag vill att alla våra kunder ska vara nöjda, tillägger Johan. Förutom luncher kan vi arrangera fester för privatpersoner, föreningar och företag på kvällar och helger. Förra veckan hade vi vårt första sällskap på över ett år, på 40 personer, men just nu har vi inga fler kvällsbokningar.

– Alla är försiktiga med att boka och känner sig fortfarande osäkra. Vi får inte vara mer än 70 personer inne och endast fyra vid varje bord, enligt restriktionerna som gäller nu. Förr var det 90 personer och vi vet inte när det blir som vanligt. Ute är det 45 som gäller mot tidigare 65.

– Det har varit tufft då festdelen alltid har varit stor för oss och det har blivit ett djupt hål i kassan under året. Vi har periodvis permitterat personal och oss själva, men är nu tillbaka på full tid även om vi saknar ca 30% av vår nuvarande omsättning. Sommartid har vi 10 personer på heltid och 7 extrapersonal och vintertid är vi 5 personer på heltid. Det är svårt att få personal hit ut, beroende på läget men vi har haft tur och fyra av våra anställda har varit med ända från start.

Nu får vi ha öppet till kl. 22.00 och det där toppen, men hela restaurangbranschen väntar på fler lättnader och eventuellt kommer vi få ha större sällskap utomhus från första juli.

– Vad som händer efter det känns osäkert, men vi har överlevt så här långt. Drar det ut på tiden, är det svårt att veta hur länge vi klarar oss. Golfklubben har sagt att de kan tänka sig och gå in med stöd om det skulle behövas, men så här långt har vi klarat oss själva och det hoppas jag att vi gör även fortsättningsvis, säger Johan.Lidingö har en fin småstadskänsla som speglar sig på restaurangen och jag trivs fantastiskt bra och hoppas få fortsatt förtroende att driva Lidingö Golfrestaurang många år till, avslutar Johan. www.lidingogolfrestaurang.se

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *