Portvin i januari

Dryckesguiden30 december 2021 kl 04.46

En efterföljare från förra året. Portvin för hela slanten

Portvin, ett samlingsnamn för starkvin som framställts i Dourodalen i norra Portugal. Vinet fick sitt namn efter hamnstaden Porto, vart det från början skeppades, därför kallas vinet för porto. De flesta som hör namnet portvin tänker på röda viner, men det förekommer även som vitt. Vinet är sött men en del mer kryddiga än andra. Det finns olika typer av portvin som tillverkas på olika sätt. Alla har de dock något gemensamt vilket är att man tillsätter sprit för att stoppa jäsningen. Sedan 1756 får inte portvin odlas på annat än skifferjordar och alkoholhalten ligger vanligtvis på tjugo procent, portvin går under benämningen Starkvin.

Art.nr 90102 Fonseca Crusted Port, kostar 249 kronor. Alk.halten är på 20 % och har en druvsammansättning av Touriga francesa, Touriga Nacional, Tinta roriz (Tempranillo), Tinta barroca, Tinta Câo och Tinta Amarela. Crusted Port är en traditionell och unik stil på portvin som få producenter tillverkar idag och Fonseca är en av dem. Crusted är en portvinssort som består av utvalda, kraftfulla viner som lagrats under fyra år i stora ekliggare. Vinet buteljeras sedan utan filtrering och lagras i flaska under tre år innan det släpps till försäljning. Vinet fortsätter att utvecklas i flaskan men precis som med en Vintage Port bildas det fällning, eller ”crust”, i flaskan och därför är det bra att försiktigt dekantera vinet innan det dricks.

Druvorna kommer från de bästa vingårdarna i Cima Corgo och görs bara i mycket små kvantiteter. Färgen är mörk, rödblå. Doften är fruktig, med inslag av choklad, russin och viol. Smaken är kraftfull men inslag av björnbär, russin, katrinplommon och blåbär. En öppen flaska kan man spara i ca en vecka. Njut detta Portvin tillsammans med bakverk med choklad, serveras vid ca 12 grader. Friggavägen!

Art.nr 8000 Graham´s Late Bottled Vintage, kostar 99 kronor för 375 ml. Årgången är 2015 och har en alk.halt på 20 %.  Druvorna är Touriga Franca, Touriga Nacional, Sousâo, Tinta Amarela och Tinta Barroca. Graham’s är en de mest klassiska firmorna i Dourodalen, vars historia börjar 1820 då de landade i vinbranschen av en tillfällighet. Familjen drev en textilfirma i Oporto, som William och John Graham förestod. En dag blev bröderna erbjudna en ansenlig mängd portvin som betalning för en skuld och godtog vinet som betalning. Detta blev början på en lång och framgångsrik historia. Firman ägs idag av Symington Family Estate som är den största vingårdägaren i Dourodalen och ägare av flera historiska portvinshus.

Late  Bottled Vintage tillverkas i samma årgångar som en Vintage Port men buteljeras senare. Druvorna till denna port hämtas från firmans vingård Quinta dos Malvedos och andra vingårdar i den övre delen av Dourodalen. Efter skörden har musten legat på stora cementtankar. Jäsningsprocessen avstannas med hjälp av vinsprit som hälls i musen så att vinet dels får behålla sin naturliga sötma samt att det får en högre alkoholhalt. Vinet är sedan lagrat på fat i ca 5 år före buteljering och kräver ingen ytterligare lagring.  Vinet har en generös doft av björnbär, blåbär och lakrits. Smaken har en karaktär av fruktighet, mycket sötma med inslag av blåbär, lakrits och en lång eftersmak. Sitter perfekt till en stilton eller roquefort. Sektion 37!

Art.nr 98032 Kopke Crystal 10 years old, kostar 249 kronor för detta vita portvin. Alk.halten är även 20 % på detta vin och druvorna är 50 % Malvasia Fina, 20 % viosinho, 10 % codega, 10 % folgasâo och 10 % rabigato. C.N. Kopke Lda är den äldsta Portvinsfirman av alla. Firman grundades 1638 av tyskarna Cristiano och Nicolaus Kopke. Fram till 1870 så styrdes firman av familjen Kopke men efter att samarbetet med familjen Bohane inletts så förflyttades ledningen till London. De två världskrigen tvingade senare fram en försäljning av företaget, till familjen Barros som 2006 sålde företaget till den nuvarande ägaren Sogevinus Group. Även framgent så kommer kvalitet och prestige att vara de två viktiga nämnarna för det nu 400 år gamla företaget. Kopkes 70-åriga vinkällare ligger Villa Nova de Gaia. Cirka 3 miljoner flaskor kan lagras i dessa klassiska källare. Kopke har vid ett flertal tillfällen fått utmärkelser som ett av de bästa portvinerna i både lokal som internationell press. Själva vinegendomen, Quinta de S. Luíz, ligger på den västra banken av Dourofloden och med stora ekonomiska investeringar har man lyckats förena klassiskt med ultramodernt. Vinet har en härlig mörk gul färg med dofter av torkade persikor, vit choklad, fat och nötter. Smaken är fyllig med tydlig sötma och inslag av vit choklad, gula plommon och plommon. Perfekt som aperitif med is eller till en bit skaldjurspaté. Fåtal på Lidingö, annars beställ!

Välkommen till Dryckesguiden. Här presenteras varje månad ett rött och/eller ett vitt, eller rosévin och ibland tillsammans med ett portvin, en sherry, en öl eller någon annan dryck. Det sker normalt den sista dagen i månaden innan. Vi presenterar även viner från beställningssortimentet.
Dryckesguiden presenteras av Göran Borgenvik, vinkonsult på Lidingö. Om du vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning skriver du till goranborgenvik@gmail.com eller ringer 0733-31 53 38.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *