”Arken” på Elverket – humor och allvar

Vi längtar alla till en bättre värld med framtidshopp.
Kultur15 februari 2020 kl 06.22

Just nu spelas föreställningen "Arken" på Elverket. Det är en "efter-katastrofen-musikhumorföreställning" som handlar om vår framtid, när allt brakat ihop. Men det finns fortfarande några överlevare kvar. Arken är en inglasad galleria för Lidingöborna och här gäller det att ta sig uppåt.

Zero, i mitten har fått kungakronan på huvudet och bestämmer nu över alla andra, även över dem på översta våningen.

Den nästan två timmar långa föreställningen visar att det finns en stor grupp talanger på Lidingö både vad gäller skådespel, manusförfattande, musik, teknikarrangemang och produktion. De som spelar är ungdomar från Sagateatern, fritidsgårdarna och Lidingö musikskola. I år har alla skådespelarna fått egna mikrofoner vilket ökat hörbarheten och närheten väsentligt.

Under förställningens talangtävling fick åskådarna se de mest fantastiska uppträdanden.

Föreställningen är den tionde årliga ungdomsproduktionen på Elverket och man märker att övning ger färdighet. Årets upplaga känns mycket gedigen och samspelt och bygger på ett intensivt arbete som ett 30-tal ungdomar arbetat fram och som regissören Sebastian Höglund hållit ihop. Han och alla andra, har all anledning att känna sig mycket nöjda med sitt arbete.

Skådespelarna tackar för de intensiva applåderna.

Manusförfattaren Jakob Degerfält har skrivit en absurd historia om att leva på våning ett och känna sig lurad av dem på de två övre våningarna. Över det hela svävar hjulet som avgör människornas öde, eller är det julen som är hjulet? I vilket fall är texten fylld med många ordlekar. Till det kommer många skruvade och stundtals rätt fasansfulla skämt. Skratten når höga höjder när en talangtävling ska genomföras med hårda domare. Men det finns även flera tänkvärda avsnitt som ger föreställningen tyngd.

Mimmi Cyon, kvällens köksmästare och Jakob Degerfält,
manusförfattare.

Jakob Degerfält är en god efterföljare till den groteska anda som Henrik Dorsin och andra skapade för snart tjugo år sedan. Arkens skådespelare har också fyllt på med delar av berättelsen så man kan lugnt säga att återväxten är tryggad på Lidingö, i alla fall när det gäller egenproducerad teater.

Sebastian Höglund är regissör för Arken.

Föreställningen har redan givits tre gånger för fullsatta hus. Kvar är ytterligare tre gånger. Två speltillfällen idag lördag, klockan 14.00 och 18.00, samt ett på söndag klockan 18.00. Den som inte tar chansen att se denna helgjutna föreställning missar något. Absolut.

Läs mer på Visit Lidingös evenemangssida: http://visitlidingo.se/evenemang/elverket-galleria-arken-lidingos-nya-galleria-star-fardig-ar-2042/

Text och foto: Jan Sjöberg

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *