Årets Lidingösoppa utsedd!

Lidingö19 oktober 2023 kl 13.00

Juryn har nu lagat soppor, juryn har smakat soppor och juryn har sammanträtt: Tre soppor valdes ut bland de inskickade bidragen. Till slut enades juryn om en vinnande kandidat. Men det var jämnt. 

Erik Larssons soppa på rostad pumpa och sötpotatis var den soppa som föll juryn bäst i smak. 

Det är en smakrik soppa, utan att man tillsätter särskilt mycket kryddor. Lite cayennepeppar och ingefära, men det är huvudingredienserna som ge soppan en rik och stor smak. Först kan man rygga för att det är många moment och att den till synes är svår att göra, men det är inga svåra moment, det gäller bara att ha kastruller, grytor och ugnsformar så det räcker. 

– Det här var en stor överraskning, säger Inger Grimlund, som ingick i juryn. En nyhet på soppmarknaden. 

Soppan blev, när vi tillredde den, ganska tjock, nästan som en puré, vilket gjorde den väldigt matig. 

– En trevlig, mullig soppa, skulle jag säga, sammanfattar Inger Grimlund. 

Soppan kan med fördel späs ut, om man tycker den blir för tjock. 

Enligt receptet ska man gröpa ur pumpan på kärnor och torrosta dem. Det är inte lätt att få dem goda och dessutom är det ganska få kärnor i en butternutpumpa. Juryn rekommenderar att man köper pumpakärnor separat och rostar dem.

Två hedersomnämnanden ger juryn också: 

Mustig gulaschsoppa med linser, inskickad av Gabriella Pilblad. Det här är en mycket lättlagad, väldigt frisk soppa med lätt syra, som förstärks av crême fraichen och binder ihop smaken på ett bra sätt. 

– Namnet förleder en dock. Det har inte mycket av gulasch i sig, snarare en vegetariskt höstsoppa, säger Inger Grimlund. Men väldigt god och trevlig. 

Ulvens spenatsoppa av Ylva Frohm fick det andra hedersomnämnandet. Det här är en soppa med en speciell finess. Juryn var oense om soppan smakade spenat eller inte. I och med att man blandar i ädelost får soppan en annorlunda, matigare och mjukare smak. 

– Smaken förhöjs med ädelosten, konstaterar Inger Grimlund. Fantastiskt vad en bit ost kan göra! Det är en hemlighetsfull smak. Karl-Alfred skulle inte ha känt igen den här!

Juryn valde att blanda i korv och rostat bröd, men det går att fylla ut med något annat (se förslag i receptet) och ett glas öl passar utmärkt till. 

Sammanfattningsvis kan man konstatera att de tre sopporna alla var nyskapande, med nya smaker och glada överraskningar. Du kan tanka ner recepten här nedan: 

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *