Årets Lidingösoppa utsedd!

Lidingö15 oktober 2020 kl 06.59

Idag är det Måltidens Dag, som firas på olika sätt runt omkring i Sverige. Läs mer här. Lidingö Nyheter bidrar här med sin del av kakan, eller soppan, kanske vi ska säga.

Inger Grimlund, författare, journalist och en bakgrund som tidningen Gourmets skapare samt instiftare av Måltidens Dag. tog initiativ till att hitta på Lidingös bidrag till Måltidens Dag. Det blev Lidingösoppan!

Lyssna på Inger Grimlund när hon intervjuas om sitt liv, bland annat om tidningen Gourmet av Sten Hedman på Radio Lidingö här.

Nu har juryn, som består av Inger och Lidingö Nyheters Andreas Lindberg lagat soppor och smakat och funderat. Segrare i Lidingös sopplopp år 2020 blev Gabriella Pilblad med sin ”Len linssoppa”!

Motivering:
En nyromantisk vegosoppa med enkla råvaror där röda linser ger konsistensen och några chiliflakes förhöjer smaken. Resultatet är något mitt emellan gryta och soppa – det beror på hur mycket vatten man späder med. Soppan håller sin stil minst en vecka i kylen. Alltså: billig, tålig, god och nyttig! Just så ska årets Lidingösoppa vara år 2020.

”En soppa jag aldrig tröttnar på” skriver Gabriella Pilblad i sitt tävlingsbidrag och kära Gabriella – vi håller med dig!

Här är receptet:
Len linssoppa
Fräs 3 skivade morötter och 2 hackade lökar i 1 msk olja i några minuter.
Tillsätt 2 burkar krossade tomater, 1 liter vatten, 2 pressade vitlöksklyftor, 1 tärning grönsaksbuljong, 1 tsk salt och 1/2 tsk chiliflakes.
Låt koka upp.
Tillsätt 3 dl okokta röda linser och eventuellt 1 dl hackade aprikoser.
Låt koka på svag värme under lock i ca 30 minuter.
Servera med en klick creme fraiche.

Hederspriser

Juryn utsåg även två trevliga alternativ, som får hedersomdöme. Den ena var "Världens bästa fisksoppa" av Bengt Jansson, Brevik. Den andra var "Grön soppa med choritzo" av Gunnel Bjurström, Dalénum.

”Grön soppa med chorizo
Det är lätt att ha ingredienserna hemma - främst grönsaker -  till denna vardagssoppa  som även duger för fest.  

För fyra portioner behövs:
1 stor gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1-2 msk smör
1 medelstor potatis, i små kuber
200 g grön sparris, fint skivad, färsk eller fryst
1 medelstort äpple i tärningar
7 dl vatten
1 1/2 buljongtärning, kyckling eller grönsaksbuljong
1 dl vitt vin – kan utbytas mot 1 dl vatten och 1 tsk pressad citron
2 dl frysta gröna ärter
1 dl vispgrädde
Salt och peppar  och ev. kycklingkrydda
1 tsk balsamvinäger

Till servering:
1 till 2 chorizokorvar med cayenne och paprika, smörfräses; korven kan bytas mot 200 g varmrökt lax
2 msk persilja, finhackad

Gör så här:
Fräs lök och vitlök i smör utan att ta färg
Tillsätt potatis och sparris och fräs ytterligare 2 minuter
Tillsätt vatten, buljongtärning, vin, kryddor och äpple och låt koka ca 5 minuter.
Tillsätt ärter och grädde, koka upp
Mixa soppan med stavmixer i kastrullen
Smaka av med salt, peppar, ev. späd med mineralvatten.
Häll upp i djupa tallrikar och toppa med smörfräst chorizo och persilja

Servera med bröd  t ex rostat fruktbröd

Världens bästa fisksoppa
Torsk och lax, dela i kuber.

1 purjolök
citrongräs
2-3 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1 röd eller grön chili
Strimla och hacka!
2 dl vitt vin
1 burk kokosmjölk
2 dl vispgrädde
Salt och svartpeppar
Paprikapulver, lime ev koriander

Fisken ska ligga i kallt vatten, rikligt med salt och peppar cirka 8 minuter. Sila och låt rinna av i durkslag.
Fräs grönsakerna i en vid panna med olivolja några minuter.
Citrongräset ska krossas så smaken kommer fram
Häll på vinet, låt puttra några minuter.
Häll sedan på kokosmjölk och grädde, koka upp och smaksätt med salt, peppar och paprikapulver.
Sjud några minuter.
Lägg i fisken, koka upp, strö över koriander och pressad lime…
Här är vinet som ingår både i och till soppan!
Huva så gott ! 
PS Vita vinet är SOME ZIN Chardonnay

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *