Årets Företagare: Magnus Granhed, RECCO

Företagarnas Jonas Melchersson ger diplomet till RECCOs grundare Magnus Granhed.
Näringsliv23 mars 2022 kl 04.565

I tisdags överraskades Magnus Granhed på jobbet med att få utmärkelsen Årets företagare på Lidingö. Magnus är grundare till företaget RECCO, som är ett säkerhetssystem för skidåkare så de kan hittas lättare i laviner.

Skid- och brädåkare hamnar ibland i riskfyllda områden där laviner kan förekomma. Med RECCO-reflektorer kan räddningspersonal hitta den som hamnar i en lavin snabbare.

RECCO-reflektorn, som bara väger fyra gram, sys in i jackor och byxor och fästs på pjäxor, hjälmar, ryggsäckar eller ryggskydd.

Den andra delen i systemet består av en RECCO-detektor, som används av skidpatrull och fjällräddning på orten. Med detektorn kan lavinområdet snabbt sökas av med en radarsignal som tränger ner i snön. När signalen träffar en RECCO-reflektor ”studsar” signalen tillbaka till detektorn och indikerar var den begravda personen ligger.

RECCO-systemet är en svensk uppfinning som används av cirka 900 skidorter, räddningsorganisationer och helikopterbaser i 32 länder runtom i världen. I Sverige finns systemet på alla skidorter där det förekommer laviner.

Företagets grundare, Magnus Granhed, förklarar att det är en viktig säkerhetsåtgärd att bära plagg och utrustningar med RECCO-reflektorer. Det gör dig automatiskt sökbar. Reflektorn kräver inget batteri eller underhåll och är därmed alltid ”påslagen”. Den fungerar under hela klädesplaggets eller utrustningens livstid. Genom att reflektorn sitter inbyggd i kläder och utrustningar är det inte heller något du glömmer på hotellrummet.

– Flertalet besökare på skidorter är omedvetna om vilka risker de utsätter sig för och saknar kunskap om laviner. Många vet inte på frukosten att de kommer att åka i lavinfarliga områden senare på dagen. Om de då hamnar i en lavin är de trots allt sökbara om de valt kläder och utrustningar som är märkta med RECCO-loggan, säger Magnus Granhed.

– I dag är det drygt 200 varumärken som integrerar reflektorerna i hela eller delar av sina vintersortiment.

Årets företagare delas ut av Företagarna på Lidingö.

Juryns motivering För ett livslångt, livsviktigt, passionerat och internationellt framgångsrikt entreprenörskap. Magnus Granhed har sedan grundandet av Recco i över 40 år bidragit till att rädda liv, skapa jobb, driva på utveckling och påverkat flera omkringliggande branscher till ett bättre säkerhetsarbete. Med företagets produkter hittas lavinoffer över hela världen av kamrater med en, nu mer lätt utrustning och av organiserade pistörer i över 900 skidorter i 32 länder. Lidingöbon och Lidingöföretagaren Magnus, som aldrig fått ett vanligt lönekuvert har redan fått den yttersta utmärkelsen, att från främlingar höra att de fortfarande är i livet tack vare företagets produkt. Nu fortsätter resan i oförtruten företagaranda med den nyutvecklade drönaren som snabbt och kostnadseffektivt kan söka av stora ytor berg, skog och mark och hittar försvunna vandrare och skidåkare. Att tro på en idé, ha perspektiv och en stor vilja att lösa de problem som dyker upp på vägen är framgångsfaktor för lyckat företagande. Det är också är ett motto för Magnus som har lett till RECCOS framgång.

Kommentarer

  1. Det är du verkligen värd när vi tänker på lavinen i Åre som var ett av startanledningarna till alla dina insatser genom åren.. stort Grattis bäste vän🍾👍
    Thor

  2. Stort Grattis Magnus, underbart efter sååååå många år är du värd alla tänkbara priser.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *