Anna Rapp, tränare i Lidingö SK med internationellt styrelseuppdrag

Anna Rapp i jacka, mitt i bilden. Foto: Matthew Tipple
Sport6 december 2019 kl 07.04

Anna Rapp är en handbollsprofil med lång meritlista; förutom 158 A-landskamper och tre SM-guld är hon också en av de mest välutbildade tränarna i landet med Master Coach utbildning. Anna är sedan två år tillbaka dessutom den första kvinnan som valdes in i IHF Executive Committee (Internationella Handbollförbundets, IHFs högsta ledning).

Anna, nu åker du till Japan och handbolls-VM för damer. Vad är ditt uppdrag under VM och vad ser du mest fram emot?
– Det kommer bli dagar fyllda med möten och handboll. Jag är exempelvis en av IHFs representanter på plats i hallarna, vilket innebär att jag är en av dem som är ytterst ansvarig för eventuella stora beslut som tas. IHF har bland annat en långsiktig plan att sprida handbollen mer i världen. Framför allt har vi fokus på Kina och USA inför OS i Los Angeles 2028. Jag ser fram emot att få se mycket bra handboll med kamp och fart, jämna och spännande matcher, lag som presterar över förväntan och pressar favoriterna!

Berätta lite om din handbollskarriär, både på och vid sidan om planen!
– Nu är jag tränare för Lidingö SKs flickor -05 och sitter med i IHFs styrelse.

Vad är det som gjort att du hållit på med handbollen så många år?
– Det är många saker, framför allt tycker jag att det är en väldig rolig sport. Fart och tuffa tag, det är många mål och inomhus (extra skönt så här på hösten ) Sen är det så klart kompisarna och lagsammanhållningen. Mina bästa vänner för livet har jag fått via handbollen!  Att man kan engagera sig på olika sätt efter att ha slutat spela tycker jag också är ett plus. Man kan exempelvis bli domare, tränare eller som jag nu, ha ett mer administrativt uppdrag. 

Anna Rapp med sina spelare på bänken. Foto: Matthew Tipple

Sedan många år tillbaka är du engagerad i Lidingö SK, framför allt som tränare men även spelat några matcher. Vad tänker du med din långa erfarenhet gör Lidingö till en bra klubb?
– Spelarkarriären är nu definitivt över, även om jag älskar handboll. Jag skulle säga att LSK är en klubb med en fantastisk sammanhållning och med många duktiga och välutbildade tränare. När våra herrar och damer spelar match är det en fantastisk stämning i Gångsätrahallen och många av våra ungdomsspelare är på plats och tittar och hejar tillsammans. Det är speciellt med vår klubb.

Är man det minsta sugen på att spela eller titta på handboll tycker jag absolut att man både ska titta på handbolls-VM på TV och heja fram våra damer till en medalj, eller komma ner och prova på att spela med något av våra ungdomslag. Vi har handboll för flickor och pojkar från sex år och uppåt och det är inte för sent att börja spela även om man är i tonåren.

Till sist, vilka tror du vinner VM?
– Åh jag är dålig på att tippa, men jag håller en tumme i smyg för Sverige, så klart.

VM började den 30 november och avslutas 15 december. Idag kl 12.30 går sista matchen i gruppspelet mellan Ryssland och Sverige.

Anna Thomsson

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *