Anders Öhrström i pension

Lidingö18 september 2022 kl 04.192

65-årsjuliberande Anders Öhrström från Lidingö som går i pension efter många års utvecklingsarbete i konflikt- och postkonflikt-länder som Vietnam, Rumänien, Pakistan, Etiopien, Palestina, Kosovo, Afghanistan och Irak.

Han slutar som chef för Irakenheten på biståndsmyndigheten Sida, och har med anledning av kriget i Ukraina funnits med i en del medier som återuppbyggnadsexpert.

På fritiden är han engagerad i getföreningen Get2Gether och han har sedan 80-talet också varit med i lokala föreningar samt varit aktiv kommunpolitiker för Centerpartiet sedan 2008, nu senast som ledamot i teknik- och fastighetsnämnden på Lidingö.

Och hemma i Ekholmsnäs gillar Anders att meka med gamla bilar, motorcyklar och övrigt sådant som går att förädla.

Men framför allt är det många års yrkeskarriär inom utvecklingssamarbete och humanitärt bistånd som Anders Öhrström lagt sin tid på. Efter gymnasiet på Gångsätra skola blev det diverse jobb som lärarvikarie, kontorist, segelinstruktör, vaktmästare, sjöman, lokalvårdare, taxichaufför och fastighetsskötare. Sedan följde inköpsexamen och kurser i statskunskap, hälso- och sjukvårdsadministration, företagsekonomi och u-landskunskap på Stockholms Universitet.

Efter start på Karolinska sjukhuset med chefsuppdrag blev det jobb på sjukhus i Vietnam för Hifab AB, och i Nordjemen för Rädda Barnen. På Röda Korset blev det uppdrag i Pakistan för afghanska flyktingar. På biståndsmyndigheten Sida har han haft en lång rad uppdrag både i Sverige och på plats i Etiopien, Afghanistan, Jerusalem, Kosovo och Bangladesh. Under tjänstledighet har han också varit kanslichef på Svenska Afghanistankommittén respektive biståndschef på Forum Syd, numera ForumCiv.

Mattias Bengtsson Byström, SIDA

Kommentarer

  1. Trevligt att läsa om Anders olika konkreta bidrag till en bättre värld. Tack, Anders, för ett enormt engagemang och alltid med ”det goda” för ögonen. I stort och smått. Imponerande och inte alltid så enkelt.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *