Ambassadören vill vidta åtgärder

Aghanistans ambassadör Mr Ghulam Abbas Noyam och Daniel Källenfors, kommunstyrelsens ordförande.
Stad & Politik12 februari 2021 kl 17.10

– Ambassadören bekräftade att det är ett stort problem med konsulatets nuvarande placering och att de aktivt letar efter en lämplig lokal.  Det säger kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M) efter fredagens möte med Aghanistans ambassadör Mr Ghulam Abbas Noyam.

Men när en flytt kan ske är inte bestämt.

För en tid sedan krävde Daniel Källenfors (M) att konsulatet på Näset måste flytta sedan de boende i området länge klagat på ordningsstörningar. Trots upprepade kontakter med personalen på konsulatet har inga större förbättringar skett och staden inbjöd till slut landets ambassadör för ett samtal. Till mötet var också UD inbjudna, men ingen från UD kom.

– Enligt Wienkonventionen ska UD hjälpa till att hitta lämpliga lokaler för ambassader och konsulat och det har inte gjorts i det här fallet. Trots att vi klagat ett antal år kring detta, säger Daniel Källenfors (M). Det är nog ovanligt att ett kommunalråd måste tillkalla en ambassadör för att påtala ett problem!

– Vad håller utrikesministern Ann Linde (S) och UD på med när de  inte stöder kommunerna? Ska jag som kommunalråd hålla på att driva utrikespolitik? Det är en märklig ordning. Men så länge ingen annan gör det så blir det mitt ansvar, tycker Daniel Källenfors (M).

Fram till dess att konsulatet kan byta lokaler, så uttryckte ambassadören att han ville ha löpande kontakt med staden så att kan han agera om det behövs.

Enligt Daniel Källenfors (M) har nuvarande hyresvärd sagt sig beredd att avbryta hyreskontraktet så snart konsulatet hittar andra lokaler.

– Jag kommer att ligga på från vår sida för att säkerställa att en flytt sker. Vart de flyttar är inte mitt ansvar, det viktiga är att det blir ordning och reda på Lidingö, säger Daniel Källenfors (M) vidare.

 Konsulatet på Näset ska betjäna 90 000 afghaner från hela Norden.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *