ALDRIG PÅ EN MÅNDAG

En regnig måndag i Dalénum
Kåserier18 juli 2019 kl 06.41

Ibland är det inte lätt att väja sig för regnet. Inger Grimlund har varit på äventyr i ett regnigt Lidingö i jakten på en god lunch. På färden har hon med sig vännen Stewe Gårdare.

Visst behövs det planering för att alla bitarna ska falla på plats! I min kalender stod det sedan länge ”lunch med Stewe Gårdare måndagen den 15 juli”. Jag bläddrade förbi sidan då och då och varje gång hajade jag till av förtjusning – denne härlige man med intresse för fåglar, blommor och goda soppor är alltid spännande att umgås med – och så var det dags! Klockan 11. Naturligtvis hade jag några planer på dagens aktiviteter – kanske skulle vi mumsa glass vid Dalénums brygga i Larsberg och sedan ta M/S Kung Ring över till Nacka strand. Att åka båt är ju alltid roligt. Eller…

Jag ville verkligen kunna imponera lite på Stewe – göra en tripp han skulle uppskatta. Men – hur var det nu med vädret. På väderkartan såg det lite dystert ut. Nåja, det fixar sig nog, bestämde jag mig för i min ensamhet.

Så kom då äntligen den efterlängtade dagen!  I bilen försökte jag förklara för Stewe att jag inte lyckats få ihop alla bitarna i dagsprogrammet men att jag hade några idéer som kanske skulle passa. Jag berättade om den nya stadsdelen Dalénum – om AGA-fabriken och om hur mycket den betytt för Lidingös befolkning på 1900-talet. Så tog vi en sväng ner till bryggan för att köpa en liten kula glass som början på vår kulinariska resa. Stängt! Ändå hade jag dagen innan kollat med personalen att de skulle ha öppet! Jag visade i alla fall upp semaforen och turlistan för Stewe – kanske skulle det passa bättre med glass och båtfärd en annan gång?

Ett rykte hade nått mig att det nu fanns mer att hämta i kvarteret på Agavägen. Alltså – inte bara pizza. Man hade också nämnt att Lidingökändisen Patrik Gadelius var upphovsmannen till de ny restaurang! För några år sedan yttrade han i en intervju att han ville förgylla tråkiga Lidingö med glada krogar något som han gjorde verklighet av. Lovordade Bröd och Pâtisserie och Lidingö Musteri ingår också i etablissemanget så vad kunde vi nu vänta oss här i Dalénum?

Snart öppnar Coffee and Cava Co.

Stängt! Eller rättare – inte öppnat än utom för ett gäng hantverkare som stökade runt i lokalen med hammare och spik i nävarna. Vi tittade oss nyfiket omkring och kunde konstatera att miljön hade en internationell stil, allt från de vackert kaklade väggarna till marmorbord och fantasifulla taklampor. ”Coffee and Cava Co” är namnet på härligheten – en kombination som nog kommer locka den vandrande befolkningen i Dalénum med omnejd.

Närheten till himmel och vatten är påtaglig och visst sätter man sig gärna på uteplatsen och filosoferar; för vår del blev det - var kan man hitta något att äta – så här på en måndag! Då kom regnet! Och inte vilket regn som helst utan ett skyfall av oanat slag! Vi räddade oss in i Stewes rymliga bil medan regnet smattrade mot rutorna och tog död på alla våra förhoppningar om att kunna hitta en öppen krogdörr att slinka in genom.

Max var räddningen i nöden.

Då kom jag på en lösning – vi drar till Max! Max Burgers på Lerbovägen – rätt nära, inte många minuter bort! Jag dirigerade färden och så var vi där. Här kan man sitta lugnt kvar i bilen, tala in sin beställning och sedan hämta ”ta med påsen” i luckan. Betalningen med kort naturligtvis (utan kod – enkelt som bara den!)

Stewe mumsar förnöjt på sin cheeseburgare med utsikt över Kottlasjön

”Ja, regnet det bara öser ner” nynnar vi uppsluppet och letar efter en trevlig parkeringsplats som miljö till vår något sena lunch. Det blev Kottlasjön med utsikt över himmel och vatten även här, dessutom glada änder och koltrastar som glatt pickade i sig de små maskar som lockats upp ur jorden av det ihållande regnet. På så vis lunchar vi tillsammans – jag mumsar på en Burgare Umami med bacon (75 kr) Stewe är mer återhållsam och nöjer sig med en Cheeseburgare och Crispy fries (30 kr) därtill vatten, medan jag festar på en liten Cola (16 kr).

Mätta och förnöjda och med humöret på topp fortsätter vi vår upptäcktsfärd och konstaterar att man aldrig kan få nog av den prunkande naturen med hus och gamla gårdar som kontraster till den nya tidens Gåshaga och Dalénum. Vi bilade Ekholmsnäsvägen fram – jag visste inte riktigt vart vi var på väg, men så, plötsligt var vi just i Gåshaga och där, kära vänner hittade vi en öppen krog! Äntligen! Hurra! Nu hade regnet avtagit, vi kunde parkera och ta oss ur bilen och slinka in på Pier 16, så var krogens namn. Jag kommer aldrig glömma det goda välkomnandet eller de härligt, skummande, värmande Caffe latte vi serverades i myshörnan, på Pier 16, en regnig måndag i semestermånaden juli. Ett minne för livet!

I myshörnan på Pier 16 – två härligt skummande Caffe latte – härligt avslut på vår måndagstripp i regniga månaden juli!

P.S. Att betala: 76 kr för 2x Caffe latte. D.S

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *