AGA:s optiktorn upprustas

Lidingö24 augusti 2022 kl 12.184

Det gamla optiktornet i AGA ska nu rustas upp, berättar Daniel Källenfors på facebook.

Tornet är en tidigare industrianläggning i funktionalistisk arkitektur. Anläggningen byggdes 1943 av AGA för att testa och producera bland annat periskop för svenska ubåtar. Från tornets balkonger kunde man testa sikten på olika mätpunkter i omgivningen. Produktionen i bergfabriken var igång i olika former fram till 1987 och det gulmålade tornet utgör ett känt inslag i traktens stadsbild.

Men tyvärr har det gamla tornet på senare år blivit alltmer nedgånget och i stort behov av upprustning.

– Innan sommaren kallade jag därför upp fastighetsägaren Skandia till Lidingö stadshus och bad dem renovera tornet, skriver Daniel Källenfors. Huset är ett trevligt landmärke, men i nuvarande skick kommer det inte till sin bästa rätt. Det ser helt enkelt hemskt ut. Skandia lyssnade och tar nu tag i detta. Jag är verkligen glad att upprustningen av optiktornet nu har påbörjats och att politiken kunnat göra konkret skillnad för att förbättra allas vår närmiljö på ön.

– Lidingös historiska byggnader är väl värda att bevara när så är möjligt, och nu kan vi alla kan se fram emot att tornet snart blir trevligt att titta på igen. Det ska vara ordning och reda på Lidingö. Och snyggt och prydligt!

Kommentarer

  1. Passa på och gör om till hiss med gångbro upp på berget för gamlingar som kämpar uppför backen till Bergsätra

    1. Tycker jag låter som ett alldeles utmärkt förslag Ann. Så bra att det förmodligen aldrig kommer att bli verklighet.

  2. Bra initiativ! Dock undrar också om när kommer t.ex Högsätra skolans skolgård och byggnad upprustas? Eller t.ex Farkostvägens förskolans lekplats och gård som är såå slitna sedan ett flertal år redan?

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *