Afghanistans konsulat flyttar

Daniel Källenfors (M), kommunstyrelsens ordförande och Afghanistans ambassadör, hans excellens Abbas Noyan. Foto: Lidingömoderaterna.
Lidingö28 maj 2021 kl 13.482

Följetongen om Afghanistans konsulat ser ut att få en lösning. Nu ska konsulatet flytta, säger kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M) till nättidningen Bulletin. 

Konsulatet har under flera år hyrt en underdimensionerad gammal banklokal på Näset för att bedriva konsulära handlingar åt hela Norden. Det har varit brist på väntrum, toaletter, kösystem och möjlighet att boka tid, skriver Lidingömoderaterna på Facebook. 

– Vi har haft problem med konsulatet under väldigt lång tid, det har varit bråk och oroligheter i fem–sex års tid, ända sedan det tillkom, säger Daniel Källenfors till Bulletin.

– Lokalen är inte ändamålsenlig för verksamheten. Den är alldeles för liten och folk har varit utanför och bråkat, skrikit och det har varit otrevligheter och inga toaletter.

Problem har uppstått när varken Utrikesdepartementet, Afghanistans ambassad eller fastighetsägaren tog något ansvar, berättar Daniel Källenfors. Han menar att problemen hamnade mellan stolarna och till slut i knät på kommunen.

– Det här har pågått under en längre tid då fastighetsägaren inte ville ta ansvar för situationen. Polisen rekommenderade kommunen att köpa en ordningsvakt för 1,2 miljoner kronor för att hantera situationen.

Inte heller Utrikesdepartementet, som har kontakten med utländska ambassader, ville ta i frågan med Afghanistans konsulat.

– Det här var ingen fråga som de tyckte berörde dem trots att de (UD) har sina skyldigheter enligt Wienkonventionen, säger Källenfors. 

– Situationen var väldigt låst. Då tog jag kontakt med ambassadören själv och gick ut i media och sa att det här var en helt oacceptabel situation med otrygghet, störningar och så vidare. 

Konsulatets lokal på Näset. Foto från Lidingösidan, Kerstin Norberg.

– Det var först i år det blev aktivitet. Ambassaden tog intryck av diskussionen och har då agerat och hittat en ny lokal. Helt plötsligt blev UD aktiva och sa att de inte kunde hjälpa till, men de kunde lyfta dialogen och deltog på ett gemensamt möte som jag hade med ambassadören. Fastighetsägaren sa också att han ville avbryta hyreskontraktet i förtid. 

Det afghanska konsulatet ska flytta till en ny lokal redan nu, den 1 juni. 

– Vad jag förstår är det i ett kontorsområde med betydligt större lokaler. 

– Det har varit en ohållbar situation och det är märkligt att jag som kommunstyrelsens ordförande måste kontakta en främmande makts ambassadör och samtidigt gå ut i media för att få något att hända. Men jag är ju sammanfattningsvis otroligt glad att man nu tagit hänsyn och att man nu tar tag i det, att de nu flyttar.

Daniel Källenfors ändå att den dialog jag har haft med ambassadören har varit bra. Han har försökt lösa situationen på olika sätt. 

Kommentarer

  1. Det är ytterst glädjande att Daniel Källenfors nu förstått att man kan komma mycket längre med ledartröjan än med politiska sammanträden ! Det är bristen på verkliga ledare som samhället saknar !

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *