Ungdomsföretaget som uppmärksammar hjärthälsa

Nora Jönsson 19 år, Julia Andersson 18 år, Sofia Asker 19 år och Astrid Fredriksson 18 år tycker att hjärthälsa är någonting det inte pratas om tillräckligt mycket. Foto: Hjärtstark UF
Lidingö20 januari 2020 kl 07.11

Nora Jönsson, Sofia Asker, Julia Andersson och Astrid Fredriksson går sista året i gymnasiet och driver eget företag. I september grundade de ungdomsföretaget Hjärtstark UF som anordnar utomhusträning för att öka medvetenheten kring hjärt- och lunghälsa.

–  Många har säkert någon de känner som blivit drabbad av en hjärtsjukdom, så det är många som blir berörda. Folk har varit väldigt positiva till Hjärtstark UF, säger Nora Jönsson.

När Sofia Asker var 17 år fick hon veta att hon har ett medfött hjärtfel och kort därefter genomgick hon öppen hjärtkirurgi. Idag mår Sofia bra, men till en början var hjärtfelet någonting som drabbade  henne väldigt hårt. När Sofia Asker, Julia Andersson, Astrid Fredriksson och Nora Jönsson fick möjlighet att i skolan starta eget företag genom utbildningsorganisationen Ung Företagsamhet (UF) visste de att de vill göra någonting för andra.
– Vi ville göra något som känns bra i kroppen och något som vi i efterhand kan se tillbaka på och känna oss riktigt stolta över. Att kunna hjälpa andra att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar ger mig mycket glädje, säger Sofia Asker.

Hälften av pengarna till Hjärt-lungfonden
En gång i veckan anordnar ungdomsföretaget Hjärtstark UF träningspass med fokus på att stärka hjärta och lungor samt öka medvetenheten kring hjärt- och kärlsjukdomar. Upplägget till träningspassen baseras till stor del på forskning och information från Hjärt-lungfonden som visar på att det finns ett klart samband mellan fysisk aktivitet och positiva hälsoeffekter. Träningspassen är utformade med fokus på pulshöjande aktiviteter som enligt Hjärt-lungfonden bland annat bidrar till en förbättrad syreupptag-ningsförmåga i hjärtat. Vilket gör att muskeln orkar pumpa runt en större mängd syrerikt blod per sammandragning och bidrar till ett starkare och friskare hjärta. Att delta på träningspassen kostar 50 kronor och efter avslutat pass skänker Hjärtstark UF hälften av pengarna till deras insamlingsbössa i förmån till Hjärt-lungfonden.
– Vi lägger upp pengarna efter varje pass så att deltagarna ser att de bidrar. Genom vår träning gör man gott både för sitt eget hjärta och för andras, säger Nora.

Träning för alla
Träningspassen utgår från Stockby motionsspår och det är Sofia, Julia, Nora och Astrid som tillsammans utformar träningspassen. Träningen är ofta upplagd i intervallformat där deltagarna kan arbeta så mycket och snabbt de själva orkar under korta tidsintervaller. Vid varje tillfälle introduceras ett nytt träningsupplägg och tanken är att alla ska kunna vara med. På träningarna försöker vännerna skapa en bra stämning i gruppen och de har fått bra recensioner från deltagarna.
– Alla kan ta träningen i sin takt och göra så mycket  de orkar just den dagen, säger Julia.

På träningspassen deltar folk i alla åldrar. Foto: Hjärtstark UF.

Under vintern har det varit svårare för Hjärtstark UF att få med sig folk på träningarna på grund av låga temperaturer, regn och snöfall. Men trots det kalla vädret går det bra för Hjärtstark UF. I december vann företaget pris för ”årets hållbarhet” på mässan för Ung Företagsamhet i Lidingö stadshus. Genom utbildningsorganisationen Ung Företagsamhet får ungdomar i gymnasiet lära sig att driva eget företag med hjälp och stöttning från lärare och handledare. Vännerna bakom Hjärtstark UF har även fått rådgivning av Malin Ehnström som arbetar som personlig tränare på M3 Gym och Padel i Gåshaga. Sedan uppstarten av projektet har Sofia, Julia, Nora och Astrid förutom att lära sig mer om hjärthälsa även varit tvungna att lära sig om bland annat lagar, regler och bokföring.
– Det har varit svårt men kul. Vi samarbetar väldigt bra, säger Astrid.

Kunskap för livet
På onsdag den 21 januari klockan 18:00 drar träningen igång igen efter ett uppehåll över jul och nyår. Passen som Hjärtstark UF anordnar kommer att fortsätta fram till april-maj då alla företag som startats inom Ung Företagsamhet måste avvecklas efter ett år i drift. Till sommaren tar vännerna bakom Hjärtstark UF studenten och vad de ska göra i framtiden är de inte helt säkra på. Men oavsett om de i framtiden vill fortsätta jobba med hälsa eller starta eget företag tar de med sig kunskapen de fått under sin tid i Hjärtstark UF.
– Jag har fått en stor kunskap om hjärthälsa, och vad som än händer i framtiden har jag fått ut mycket av det senaste året, säger Julia.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *