Årets beachvolleyspelare kommer från Lidingö

Jonatan Hellvig (till höger) med sin parhäst David Åhman från november månads World Tour-tävling i Doha. Foto: FIVB.
Sport23 december 2019 kl 06.48

Svensk volleybolls medlemsföreningar och spelare har röstat fram Lidingö SK-spelarna Tadva Yoken och Jonatan Hellvig till utmärkelsen Årets spelare på dam- respektive herrsidan.

Tadva Yoken från augusti månads tourfinal i Nyköping. Foto: Robert Boman. 

Årets spelare dam: Tadva Yoken (Lidingö SK)
Tadva Yoken, som är uppvuxen i Södertälje och fostrad i Södertelge VBK, har tillhört den absoluta Sverige-eliten i snart tio år – redan 2010 fick hon utmärkelsen Årets genombrott – och på den lååånga meritlistan finns bland ett oräkneligt antal pallplaceringar och förstaplatser på Swedish Beach Tour, totalt tre tourfinalsegrar, ett Nevza-guld, dubbla SM-guld och ytterligare en hel hög mästerskapsmedaljer. En "dekoration" som saknats i det uppenbart överfulla prisskåpet är dock utmärkelsen som Årets spelare i svensk beachvolley. Fram till nu, det vill säga.

– Säsongen 2019 har verkligen varit superjämn. Det gläder mig att så många unga spelare tagit stora kliv och börjat utamana och fajtas med oss i det äldre gardet som varit i toppen de senaste säsongerna. Just med tanke på att det varit så tajt känns det extra kul att få den här utmärkelsen just i år, fortsätter Yoken.

Förklaringen till att Tadva nu står som Årets spelare hittar vi givetvis i att hon är en enormt bra beachvolleyspelare med hög högstanivå, men det beror också på att hon varit jämnheten själv. Fyra pallplaceringar av fyra möjliga på Swedish Beach Tour skvallrar nog om detta. Som kronan på verket kan hon också stoltsera med ett andra, fortfarande färskt, SM-guld från 2019 års upplaga av Beachvolley-SM på Tylösand, där hon triumferade i lag med Sofia Wahlén.

Jonatan Hellvig. Foto: FIVB.

Årets spelare – herr: Jonatan Hellvig (Lidingö SK)
Efter ett fullständigt magiskt 2018, som bland annat innehöll Youth Continental Cup-guld, U18-EM-guld, Ungdoms-OS-guld och Lilla Bragdguldet, utsågs Jonatan till Årets genombrott i svensk beachvolley, medan partnern David Åhman (IKSU) röstades fram som Årets spelare. Och då var de alltså inte äldre än 17 år.

Under 2019 har duon sett till att göra sina för åldern redan orimligt långa CV:n ännu längre och fylligare. Detta trots att skador kommit och gått och på så vis satt käppar i hjulet under säsongens gång. Skador som bland annat innebar att duon tvingades dra sig ur U21-VM i Thailand samt att David missade Beachvolley-SM på Tylösand och juni månads haussade U20-EM på hemmaplan i Göteborg. I Åhmans skadefrånvaro fortsatte dock Hellvig visa framfötterna och noterades bland annat för en pallplats på Swedish Beach Tour samt ett SM-brons på Tylösand.

– Säsongens höjdpunkt var helt klart den där pallplatsen. Den gav oss mersmak, vi är taggade på att tävla mer nästa år och att ta revansch för att vi inte fick spela alla turneringar som vi ville den här säsongen, säger Hellvig.

OM ÅRETS SPELARE
Årets spelare inom svensk beachvolley utses årligen sedan 1992 av röstberättigade spelare (spelare med beachvolleylicens och minst 50 rankingpoäng) och Svensk volleybolls medlemsföreningar. År 2019 pågick omröstningen mellan fredagen den 29 november och fredagen den 6 december. Totalt inkom över 200 röster.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *