Åh vilken natt!

Kyrkväggen fungerade som en filmduk för texterna till kvällens allsång. Psalmbok onödig.
Kåserier18 december 2019 kl 06.091

Nu har Inger Grimlund lyssnat till körsång. Hon utbrister: Vilken härlig natt det blev när Ansgarskyrkan öppnade sin famn för alla musiktörstande själar!

Ansgarskyrkans Vokalensemble tog ton under ledning av Anna Skagersten – på scenen tio herrar och femton damer – alla stilfullt klädda i svart med lite glitter här och där. Efter att vi välkomnats med önskan om att luta oss tillbaka, koppla av och njuta, tar körsången ton med ”Staffan var en stalledräng”, en klassiker vi alla har minnen med. Så får Anna igång det hela, hon växlar mellan dragspel och sång och får med sig sin Vokalensamble i olika positioner, alla får visa vad dom kan minsann. ”Nu tändas tusen juleljus”, ”Jul, jul strålande jul” och ”Stilla natt”, varvas med glad folkmusik från dragspel och strängar. Ding, dong, ding, dong!

I varje hjärta armt och mörkt, sänd du en stråle blid, en stråle av Guds kärleks ljus, i signad juletid.

Så blir det allsång! Med hjälp av texter på kyrkoväggen kan vi alla stämma in i sången: ”Och hoppets stråle går igenom världen, och ljuset skimrar över land och hav”, vi sjunger med så gott det går och känner musikens enande kraft. Den svenska körklangen är något extra står att läsa i söndagens DN och visst håller vi med om det. ”Det svenska språket och dess vokaler är lätta att sjunga och gör textningen tydlig. Den eftersträvande klangen, där ingen enskild sångare sticker ut, avspeglar också en kollektiv tanke som präglat Sverige i mer än hundra år.”

Fiol och dragspel i samklang – Anna Skagersten har många ”strängar på sin lyra”.

Körens välljud och julens många gudomliga sånger ger oss glädje och lugn där vi sitter i rader framför podiet.

”Åh denna natt, denna härliga natt som vi kallar Bella Notte” får oss att tänka på julaftonens Julklassiker ”Lady och Lufsen”. Med körens härliga sånger i minnet drar vi oss alla ut i mörkret. När ses vi igen?

Gammal och ung – sjung, bara sjung! Här Suzanne Molin med barnbarn på första parkett.
Julens krubba fanns på plats, skapad av knäckebröd och pepparkaka.

Kära vänner – pastor Sven-Gösta Holst hade svaret till Ansgarskyrkans trogna vänner. På julafton, klockan 11 är det julbord uppdukat i salen, klockan 14 serveras julkaffe och klockan 23 är det midnattsmässa i kyrksalen.

Jul, jul – vilken strålande jul!

Tack Anna Skagersten med kören Vokalensamble.

Kommentarer

 1. Två av uppgifterna om julaftonens samlingar stämmer inte:
  Kl 11 är det ”Samling runt krubban”.
  Kl 14 -19: ”Öppet julfirande i gemenskap.” Mingel och julbord.
  Kl 23 är det mycket riktigt midnattsmässa.
  Alla är välkomna!

  PS För övrigt, tack Inger Grimlund för ett som vanligt trevligt kåseri!
  Bertil Eriksson

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *