Att tala är guld

Plats på scenen – och publiken ”på trappan”. På första parkett Paula Högström i randigt rött.
Kåserier23 november 2019 kl 06.30

Inger Grimlund summerar Lidingös kulturvecka.

Så är då Lidingös kulturvecka till ända. Det har varit en tid fylld av musik, måleri, teater och annan konst att uppleva till glädje för kropp och själ. Men – det är många lidingöbor som inte haft en aning om allt detta! Som inte fått information om årets Kulturvecka! Förr om åren var det bättre skyltat på stan så gemene man och kvinna inte kunde missa årets kulturhändelse ”Kul Tur Vec Ka 2019.” Kanske är det så att det nyinvigda Stadshuset varit så mycket i centrum att övriga aktörer kommit lite i skymundan. I vilket fall som helst hittade jag Kulturveckans broschyr just på Stadshuset i god tid före premiären den 9 november. En rubrik som fångade mitt intresse var ”Öppen scen”. Vad var nu detta? Man inbjöds att kliva fram i rampljuset på biblioteket och läsa upp något vederbörande själv författat.

Information
Skriver du dikter, noveller eller andra texter? Här är din chans att dela dem med andra! Kom till Öppen scen i november och bjud på ett smakprov inför publik. Anmälan är öppen!
Du får 5 minuter på scen för att dela med dig av egna texter. Antalet platser är begränsat, så anmäl dig i tid. Konferencier Yolanda Bohm är föreläsare, Spoken word-artist och poet. Du som inte vill stå på scen själv men som är nyfiken på vad som kommer att framföras är förstås välkommen som publik!

Jag funderade några dagar sedan tog jag beslutet att våga mig upp på ”Öppen scen” Att få dela med mig av berättelsen om Tallhöjden, mitt föräldrahem, byggt i början av seklet av min morfar Otto Svensson-Österqvist och sedan gått i arv från mormor till mamma, till dotter och till dotterdotter… Eftersom vi är födda Lidingöbor borde många känna igen sig och kanske till och med tycka att mitt framförande var intressant och givande…

Man kan ju alltid hoppas.

Problemet var bara det att berättelsen var för lång, tog längre tid än fem minuter. Ja, faktiskt tolv minuter. Att korta och stryka i berättelsen gick faktiskt inte hur jag än försökte.

”Kill your Darlings”är ett uttryck som använda ofta i journalistvärlden, och visst blir mångt och mycket bättre av en kunnig redigerares vassa penna. Men inte nu. Inte när det gällde min berättelse om huset på höjden, på Tornvägen 3.

Torsdagen ”Öppen scen” närmade sig – för säkerhetens skull skickade jag manus till de ansvariga och förberedde dem på vad som komma skulle – det vill säga ett något för långt framförande. Men det mesta verkade vara under kontroll. Ett mail anlände ”Hej hej, på torsdag är det äntligen dags för ”Öppen scen” hos oss på Lidingö stadsbibliotek. Vi ses 16.45, allt början kl 17.00! Ni får gärna tipsa vänner och bekanta att komma. Avsändare Paula Högström, bibliotekarie.

Yolanda Bohm intervjuvar Marie Hedegård om boken ”Dit vägen bär”.

För alla er som inte kom kan jag berätta att scenen intog med dramatik och glädjesprång av kvällen Spoken Word-artist Yolanda Bohm i grön paljettklänning och glada klackar i golvet. Vi åtta tjejer i olika åldrar gjorde så gott vi kunde för en förväntansfull publik. Marie Hedegård läste till exempel ur sin bok ”Dit vägen bär”, finlandssvenska Alexandra gav oss skön poesi och AnnaSara Gotting  briljerade med rim i Bertils kvällsbön – en modern saga som skulle passa som bok med illustrationer. Jag ska tipsa mina vänner på bokförlaget Opal.

Så är det med oväntade möten – spännande, givande och inspirerande.

Startklara för ”Öppen scen”: AnnaSara Gotting, Therese Slettergren, Maria  Segerfeldt, Yolanda Bohm, Alexandra Lönn, Marie Hedegård, Moa Linder och Laura Quijano Daniels.

Stadshuset har tagit på sig ansvaret att bli Lidingös mötesplats nr: 1. Flera ”Öppen scen” önskas nu av många, när biblioteket blivit lite varm i kläderna. Här pågår aktiviteter av olika slag – just i dagarna inbjöd Lidingö stad sina medarbetare till en lektion i hur man lyckas kombinera livets pusselbitar till ett skönt liv.

Större scen och stor publik drog Laila Söderholm i Lidingö Stadshus, onsdagen den 20 november. Ämne – arbetsglädje!

Trebarnsmamman och tävlingsmänniskan Laila Söderholm gav svaren – hon har alla kunskaper som behövs för att ge publiken stimulans. Eller som talaragenten ”Talking Minds” uttrycker det; Vi har kunskapen som behövs för att leverera ett optimalt resultat. Arbetsglädje, inspiration och god hälsa står alltid först på programmet – antingen man vill kliva upp på ”Öppen scen” eller återvända till arbetsplatsen Lidingö Stad.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *