50 år efter studenten

Lidingö19 maj 2019 kl 08.152

I veckan var det 50-årsfest på Brasserie Jernet. Skolklasserna som gick ut från Hersby 1969 hade återträff. Det har de haft vart tionde år sedan dess.

Hersby kallades tidigare för Lidingö läroverk. Gångsätra, som byggdes i slutet av 1950-talet, kallades från början för Lidingö Södra läroverk.

Det var tre klasser; A, B och C som började första ring enligt den nya gymnasiereformen 1966 i Hersby. Att vara den första årskullen som inte skulle ta den ”riktiga” studenten blev de ofta påminda om av lektorer och adjunkter.

1969 fick de sin gymnasiekompetens i Hersby Skola. På trots mot lärarnas syrliga kommentarer, köpte nästan alla studentmössor i sista minuten. Studentmössan var ju ett bevis för att man "tagit examen", alltså klarat sluttentamen, både muntliga och skriftliga. Från och med detta år fick alla som gick igenom tre års gymnasieskola examen. Inga kuggades. Därav lärarnas njugga inställning.

– Annars var inget som förr (eller idag): Ingen tog emot oss på skolgården, varken släktingar med plakat och ballonger och definitivt inga ”flak”. Men vi hade kul ändå och det blev folk av oss också, berättar Eva Kullgren, som gick i klass B. Tillsammans med Annika Bondesson och Charlotte Wahlström ordnade de detta års träff.

Samma klasser, 50 år senare.

KLASSLISTA
A Carl-Gustav Leissner
A Gerd Sjögren (Hawerman)
A Claes Piehl
A Eva Björk (Lundholm)
A Birgitta Tholander Werne
A Gunilla Gullberg
A Sven Öhrman
A Ingegerd Lublin
A Ulla Sommerfeld (Högberg)
A Gun Cooper (Dillström)
A Elisabeth Feurst (Svensson)

B Pia Hartzell (Sjöbeck)
B Mirjam Hegert (Sjölin)
B Eva Månsson-Brahme 
B Göran Dalén
B Ann-Christine Jansson (Jonsson)
B Hans Bjerke
B Susanne Bergstedt
B Knut Åkerlund
B Björn Westrup
B Eva Kullgren (Tysklind) 
B Annika Bondesson
B Charlotte Wahlström
B Hans Lundgren

C Björn Bäckström
C Johan Mörner
C Hans Ågren
C Anthony Dillenbeck
C Lars Röckert
C Mats Eneborg
C Lars Dahllöf
C Lars-Erik Strender
C Rolf Edman
C Gunnar Widing

Kommentarer

  1. Grattis till 50-års examen. Noterar att det var max 15 studenter i varje klass. I Uppsala var det motsvarande tid 20-28 studenter i varje klass. Då var det mottagning på trappan med studentmössa om man inte var aktiv i KFML(r).
    Årgång 1969 hade spännande diskussioner i klassrummen på Katedralskolan. Några hade FNL-jackor, andra avlagda militärkläder från Vietnamkriget. Fanns det kulhål och blodfläckar ansågs de mer värda. Jag var fritidsfotograf och har många bilder på personer som idag har ledande befattningar i politik och näringsliv som förmodligen helst vill glömma attributen. Upplandsmuséet har bilder på kragmärken för dig som vill forska i frågan

  2. Jag tror ett missförstånd har uppstått eftersom jag gick ut grundskolan ( 9:an ) 1968 från Hersby gymnasium. Vi var även först i Torsviks skola med det nya skolsystemet från 1:a till 6:e klass. Lärarna hade det rätt jobbigt eftersom dom fick ”plugga” in en ny läroplan inför varje nytt läsår. Grattis på 50 årsdagen i alla fall.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *