Friidrotten summerar vintersäsongen

Simon Sundström. Foto: Deca Text & Bild
Sport3 juni 2023 kl 03.47

Det finns dom som tror att friidrott är en utomhussport, men man kan inte ha mer fel! Friidrotten blomstrar året om! Inomhusträningen krävs också för att bar och ungdomar inte ska tappa kontakten med sin träningsgrupp, stanna i utvecklingen, osv. Friidrottsåret haltar i kvalitet på grund av detta och föreningen tappar aktiva (fr.a. barn och ungdomar).

Ändå har IFK Lidingö Friidrott har haft en mycket lyckad inomhussäsong. Simon Sundström har avverkat två landslagsuppdrag (2:a i Nordenkampen och 13:e i inomhus EM). På inomhus SM togs Johanna Hellman (stav) och Fredrick Ekholm (60m häck) varsitt brons. Jacob Klinth tog hem ett brons (1500m) från IJSM. Superveteran Ingvar Lindqvist slet på prispallen i IVSM (1 guld, 2 silver).

NU ÄR UTOMHUSSÄSONGEN I ALLA FALL IGÅNG

Äntligen vimlar det på Lidingövallen igen! Planeringen är dessutom full av aktiviteter och vi har hunnit avverka ett klubbmästerskap i terräng och Vårmilen, som är ett av Lidingöloppets arrangemang. Båda dessa med flitigt deltagande av ”IFK:are”. Det finns nu tävlingar i alla åldrar och på alla nivåer varje vecka och tävlingssuget är stort efter pandemin. SommaridrottsskolanFriidrott i parkenIdrottslekisPaprICA-loppet, osv. Äntligen!

På seniornivå är det ett VM i Budapest som hägrar. Sen har vi Junior-EM i Finland (under 23 år) i Junior-EM (under 20 år) i Jerusalem. Europeiska Ungdoms-OS i Slovenien (för aktiva födda 2006–2007). Årets senior-SM går i Söderhamn den 28–30 juli och inkluderar mångkamp och parafriidrott.

HUR JOBBAR IFK LIDINGÖ FRIIDROTT MED ATT SÄTTA SPORTSLIGA MÅL?

Friidrott är världens bästa idrott att tävla i eftersom man alltid har ett personbästa (PB) man jobba emot. Slår man sitt PB får man som aktiv ett kvitto på att man utvecklas samtidigt som tränarna kan se att träningsupplägget ger resultat/utveckling. Klubbens övergripande sportsliga mål är alltså: ”Att alla ska slå sitt PB”.

För barn/ungdomar finns parametern att de aktiva växer och därigenom blir starkare och snabbare. Utvecklas man tidigare än genomsnittet har man som aktiv en tillfällig fördel gentemot sina medtävlande. Därför är det viktigt att vara sparsam med att ”prata om resultat” när dom aktiva är unga (ca 11 – 17 års ålder). Risken finns att man bidrar till press och att ungdomarna tappar motivation under de perioder där utvecklingen avstannar (som det gör för de flesta). Detsamma gäller när ens medtävlande växer ikapp och hämtar in det ”biologiska försprång” vilket är naturligt om den aktive utvecklas tidigt.

ELITENS PROJEKT TILL FÖRMÅN FÖR KLUBBENS ÖVRIGA VERKSAMHET, SM-RESAN 2023

Att delta på ett seniormästerskap är upplevelse för flera aktiva, men samtidigt en stor utgiftspost för föreningen. Innan pandemin rymdes SM i helheten. Med restriktiv ekonomi ställs SM och övrig verksamhet istället mot varandra. Numera finansieras SM resan genom partners till föreningen. Att lösa SM-Resan genom sponsring betyder att föreningen får möjlighet att stötta andra delar av den idrottsliga verksamhet motsvarande kostnaderna för ett SM. Nu börjar arbetet med förberedelserna, nästan 4 månader innan mästerskapet går av stapeln. Här kan man löpande följa projektet: Länk SM-Resan 2023. För att få en idé över hur projektet löper från ax till limpa så finns här en länk till 2022 års SM-Resa som gick till Norrköping.

Vill man veta mer eller kanske till och med vara med och stötta SM-resan 2023,kontakta kansliet, ifk@lidingofri.se

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *