29 miljoner bortslösade i centrumprojektet

Debatt24 april 2019 kl 05.091

Moderaternas bristande ledarskap i stadsbyggnadsfrågor har nu kostat Lidingöborna 29 mnkr i avskrivningar. Planeringen för att utveckla Centrum/Torsvik har pågått i tio år utan att något spadtag tagits. När projektet har gått i stå, fått göra omtag och förändrats gång efter gång har nu utredningar och arbete för 29 miljoner förlorat sitt värde. Det är 29 miljoner som skulle gjort betydligt större nytta i stadens verksamheter, till exempel i förbättringar i förskola eller med bättre förutsättningar för idrotten.

Ett flertal utredningar och arbeten för centrumutvecklingen som gjorts under åren har alltså blivit inaktuella och oanvändbara i ett eventuellt framtida projekt. Hela beloppet måste därför avskrivas utan att ha skapat något värde eller intäkter för staden. När årsredovisningen presenteras för fullmäktige på aprilmötet kommer därför 29 mnkr i avskrivning belasta resultatet.  

Moderaterna har under lång tid misslyckats med att styra Lidingös stadsutveckling långsiktig. Moderaterna har svängt från att vilja bygga en tät innerstad i Centrum-Torsvik i de värsta av de tidigare förslagen till att man nu undrar om de överhuvudtaget vill utveckla Lidingö Centrum. Det skulle behövas en långsiktig plan med brett politiskt stöd för att Lidingö ska kunna utvecklas med småstadskänsla till fördel för Lidingöborna.

Bristen på långsiktighet kostar Lidingöborna stora pengar. 29 miljoner kronor skulle till exempel räcka till lön för 9 förskolelärare i fem år. Det hade varit betydligt bättre användning av Lidingöbornas skattepengar.

Patrik Buddgård, gruppledare Centerpartiet
Tor von Sydow, ordförande Centerpartiet

Kommentarer

  1. Bra artikel men vill bara påpeka att det heter förskollärare och inte förskolelärare! ?

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *