Svaga vindar i Lidingö Runt

Första start klockan 10.00 innehöll klassen flerskrovsbåtar. De snabbaste har just passerat startlinjen mellan gul och röd boj. I täten ligger "Inga from Sweden", som kom att bli dagens snabbaste båt.
Sport12 maj 2019 kl 18.09

Årets Lidingö Runt genomfördes i svaga vindar. Morgonen var dimfylld, båtarnas mistlurar kunde höras över Värtan. Men till första start klockan 10.00 hade solen skingrat dimmorna. Men vindarna var nästan obefintliga på vissa partier av banan runt Lidingö. Rekordet runt Lidingö har den extrema trimaranen Hi-Q som klarade av banan på 55 minuter, det vill säga ungefär 14 knop i genomsnittsfart. Som jämförelse var dagens snabbaste båt en flerskrovsbåt, som till slut klarade varvet runt ön på 3 timmar och 13 minuter.

Seglarna fick redan från början leta efter de bästa vindarna i det lugna vädret.

Trots allt gick det bra vid morgonens möte mellan tävlingsseglarna och Tallinks stora fartyg Romantika.

Det var i stort sett stiltje, när den överlägset snabbaste båten långsamt närmade sig målet nedanför Torsvik. I höjd med Tranholmen sneglade besättningen växelvis på klockan och de delvis slakande seglen.

Ordföranden i Lidingö Segelsällskap Johan Wadmark skjuter målskottet för den snabbaste båten. Richard Göransson med sin besättning i en M32 "Inga from Sweden" kunde ta det lugnt. Det blev ingen sekundstrid vid målgången. De klockades för 3 timmar och 13 minuter. Genom SRS mätetal blev de trea i flerskrovsklassen och totalt på plats 42. Ettan i flerskrovsklassen seglade banan på 4 timmar och 28 minuter.

Tio minuter efter Ingas målgång skymtade nästa båt som rundade Sticklinge med Danderyd i bakgrunden. De hade en lång väg kvar tidsmässigt...

Text och foto: Bo Vading
bovading@msn.com
Alla artiklar av Bo

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *