23-åring dömd till livstid för Baggebymordet

Lidingö11 juni 2019 kl 09.40

Tio unga personer mellan 17 och 23 år har dömts för inblandning i två beställningsmord – ett i Göteborg och ett i Baggeby på Lidingö för ganska exakt ett år sedan. Fem av de dömda är unga kvinnor. Vem eller vilka som beordrat morden har polisen inte lyckats bevisa. Detta skriver DN idag.

Nu har dom fallit i ärendet där tre olika åtal – två av dem gällande mord och ett gällande förberedelse till mord – slogs ihop till en trippelrättegång vid Göteborgs tingsrätt. De grova våldsbrotten är kopplade till varandra genom att några av de tilltalade i målen är samma personer. 

För mordet i Göteborg, där offret var en 32-årig man med kopplingar till en gängkonflikt mellan två kriminella grupperingar i Biskopsgården, döms två personer: en 20-årig ung man till 14 års fängelse och hans 17 år gamla flickvän till sluten ungdomsvård i två år och elva månader.

Dagen efter mordet fick 19-åringen 100 000 kronor i ett kuvert. Han och flickvännen shoppade sedan för nästan 15 000 på NK i Göteborg.

Två veckor senare, den 5 juni 2018 sköts en då 57-årig man till döds utan för sin port i Baggeby med sju skott från ett automatvapen. Han blev också slagen i huvudet med automatvapnet. Varför just han skulle mördas vet inte polisen, man har inte heller lyckats få fram om det fanns något hot mot honom.

Efter mordet påLidingö fortsatte polisen att spana mot den 20-åring som nu dömts till 14 års fängelse. Den 26 juni grips han tillsammans med tre andra personer i Göteborg. Enligt polisen är de då i full färd med att planera ytterligare ett mord.

För mordet på Lidingö den 5 juni döms en 23-åring till livstids fängelse och en 18-åring till sluten ungdomsvård i fyra år för mord. 

Den 20-åring som befunnits skyldig till mordet i Göteborg stod åtalad även för detta mord, men döms enbart för medhjälp till mord.

Ytterligare två unga män, 21 och 22 år gamla, döms för medhjälp till mord till sju år och fyra månader respektive fyra år och tio månaders fängelse. De två 18-åriga tjejer, som även de åtalades för medhjälp till mord, döms för grovt vapenbrott till fängelse i ett år och två månader, respektive ett år och tre månader. De unga tjejerna har hävdat att de inte kände till planerna när åtog sig att hantera mordvapnet.

Den livstidsdömde 23-åringens advokat, kommer att överklaga domen.

Läs hela reportaget i DN

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *