Gängbrottsligheten måste stoppas!

Debatt1 september 2020 kl 05.50

Nu har det hänt igen! De kriminella gängens skjutningar är vi inte förskonade ifrån ens på Lidingö. Förra årets hemska avrättning var inte en engångshändelse, som vi nog alla hade hoppats på, utan nu hände det igen mitt ibland oss vanliga medborgare. Vi måste kunna känna oss trygga i vardagen både på dag- och kvällstid och detta ska gälla oss alla. 

Centerpartiet har tillsammans med en majoritet av Lidingöborna många gånger efterfrågat fler poliser som har sin arbetsplats i polishuset på Lidingö. Vi måste få flera områdespoliser som har Lidingö som ansvarsområde, där de är synliga och har lokal kännedom. Det är ej acceptabelt för en stad med 48 000 innevånare att vi inte har poliser på ön! 

Vi måste se över alla sätt att stoppa gängbrottsligheten. Ingen vill ha ett samhälle där vi övervakas med kameror på många platser. Tyvärr är det dock ett hjälpmedel som kan behövas för att ge polisen möjligheter att stoppa brottslingar och våldsverkare och skydda alla som vill leva tryggt och säkert.

I vårt grannland Danmark har man för flera år sedan förstått att det måste till mycket hårdare straff och mer punktmarkering av de kriminella gäng som nu tagit över olika stadsdelar. 

Sveriges regering och riksdag måste inse att något radikalt måste göras för att stoppa det våld och hot som nu fått fäste i många områden i Sverige. Det behövs dels insatser som på kort sikt får dessa farliga personer bort från våra gator, in bakom lås och bom! Samtidigt krävs det långsiktiga åtgärder för att återupprätta det trygga samhälle Sverige ska vara. Rekryteringen till gängen måste brytas!

Straffrabatten med kortare straff för unga våldsverkare som begår många och grova brott måste bort. Denna rabatt har den undre världen utnyttjat genom att använda sig av yngre personer som fått öppen eller sluten ungdomsvård eller förkortade straff när grova brott begåtts. 

Samhället måste tydligt markera att vi ej accepterar denna våldsutveckling längre.

Tor von Sydow (C), ordförande
Patrik Buddgård (C), gruppledare

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *