1 400 är med i Nattvandringen

Christel Söderberg är den drivande kraften inom Lidingö Nattvandring.
Lidingö27 augusti 2020 kl 05.595

Lidingö Nyheter har träffat Christel Söderberg, initiativtagare och drivande av Nattvandring på Lidingö. De senaste ungdomsrånen på Lidingö har engagerat många Lidingöbor. Christel Söderberg har märkt ett stort intresse från föräldrar som vill vara med i nattvandringen. 1 400 föräldrar är medlemmar idag, vilket måste vara en mycket hög siffra för en kommun med knappt 50 000 invånare.

– Ungdomsrånen som nu dykt upp är relativt nytt, säger Christel. Vi har tidigare varit rätt förskonade från detta här på ön, men det är ett nationellt problem. Vi har haft en ganska bra koll på våra ungdomar som huserar på Lidingö. Problemet hänger också samman med att många ungdomar här, även ganska långt ner i åldrarna, går omkring och bär på stöldbegärliga prylar och det lockar ju. Sedan är inte Lidingö en avskild plats från övriga Stockholm. Det är bara en bro bort.

– När den här vågen kom, så satte vi in snabba resurser. Polisen agerade direkt, vi nattvandrare började gå runt, både på nattetid och dagtid. Jag tror det är viktigt att visa sig synbara, inte passiva. 

Det finns även grannsamverkan på ön. Dels de vakande ögon och öron ute i bostadsområdena, dels grannsamverkansbilen som patrullerar på ön kontinuerligt. Och den är ett bra exempel på det här med synbarheten. Att synas och störa mönstren, innan det händer är viktigt. Att gå ut med hunden, kan också vara ett sätt att nattvandra.

– Det här med föräldraansvaret som är mycket viktigt, slår Christel fast. Vi som föräldrar måste våga prata med våra barn om de här sakerna. Det finns säkert många incidenter som barnen utsätts för som de inte vågar prata med sina föräldrar om. Försök att visa att du vill hjälpa till och att det är viktigt.

– Som förälder måste du också kunna ställa krav på ditt barn eller ungdom. Att kunna säga till ditt barn att för att du ska få gå ut, ska du ha funktionen ”Hitta min iPhone” (eller motsvarande) påslagen, eller Snapchat-kartan. Jag som förälder måste kunna veta var du befinner dig. För din egen trygghet. Och min.

Christel ger ett tips att säga till ditt barn: Känner du att situationen inte känns bra. Du sitter på bussen och känner dig förföljd, det är mörkt på busshållplatsen där du ska gå av – gå inte av där. Gå av vid nästa plats där det är fler människor, eller det är upplyst. Ring hem och berätta.

– Som föräldrar är det bra att bilda föräldranätverk säger Christel. Hämta och lämna barnen och samarbeta flera föräldrar tillsammans. Lidingö stad har bjudit in till informationskvällar för föräldrar, där representanter för skolan, polisen och nattvandrarna finns närvarande. Jag vill uppmana alla föräldrar att gå på de här träffarna och engagera sig ännu mer. Jag säger ”ännu mer”, eftersom Lidingös föräldrar är väldigt engagerade.

Kommentarer

  1. Tack Christel för ditt stora engagemang! Vill verkligen rekommendera alla som har möjlighet att följa med någon kväll.

  2. Jag vet att detta är jobbigt, speciellt som jagsjälv är fd moderat men numera tillfälligt lånar ut min röst till SD, men Moderaterna måste starta om genom att offentligt ta avstånd från Reinfeldt, hans öppna-era-hjärtan-politik (tänk inte, låt känslor styra) tillsammans med Miljöpartiet är importerade kriminalitetens rot.
    Det finns tyvärr inte en chans att 1400 st lidingöbor kan ändra kursen politiken idag medvetet önskar.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *