Lidingös bästa Lussekatter utsedda

Var finns den bästa lussekatten på ön? Foto: Wikimedia Commons
Lidingö12 december 2021 kl 05.55

Pepparkakor, glögg, juleskum och lussekatter är förmodligen några av de populäraste matvarorna att inhandla inför julafton. Allt går att få tag på i sin lokala mataffär, men var vänder man sig om man vill ha den bästa lussekatten på ön? Lidingö Nyheter begav sig ut och besökte ett antal konditorier och bagerier på ön som erbjöd det populära bakverket, för att se vilken som var bäst.

Medverkande konditorier och bagerier

Vivels (Larsberg)
Lidingö Bröd & Pâtisserie (Centrum)
Högberga konditori (Brevik/Högberga)
Gateau (Torsvik)
Konditori Princess (Centrum)

Högberga Konditori och Princess har samma lussekatter, men fick ändå delta i tävlingen. Det populära Vattenverket sålde saffransbullar, men inga lussekatter. Långängens Gård har stängt, då julbord upptar majoriteten av besökarna i december månad. Kaptensstugan i Kyrkviken var likaså stängd.

Juryn bestod utav fyra stycken slumpmässigt utvalda och oberoende kunder på frisörsalongen Olsson & Löfving, vid Lidingö Centrum. Tre i juryn är bosatta på ön och den fjärde av de är tidigare konditor och arbetar för tillfället på ön.

Lidingö Bröd & Pâtisserie hade fullt upp vid besöket.

Cicci Lyckow Bäckman, 52, från Näset, gjorde bedömningen att Högberga hade de bästa lussekatterna, tätt följt av Pâtisseriet.
– Jasså, det är Brevik eller Princess som gäller då, säger hon.

Men det var inte alla som delade samma uppfattning som henne.

Vivianne Rudin, 57, från Hersby, tyckte att Gateau och Vivels hade bättre lussekatter än det populära Pâtisseriet och Högberga.

Anneli Lammnen, 72, från Alby, bor inte på Lidingö, men är före detta konditor och arbetar för tillfället på ön. Hon tyckte likt Lyckow Bäckman, att Högberga och Princess lussekatter hade bäst smak.
– Den från Vivels smakade inte så mycket saffran, säger hon.

Agneta Cedqvist, 79, från Hersby, brukar inte äta lussekatter vanligtvis, men ansåg att Pâtisseriet och Vivels var bättre än de flesta. Hon rankade Högberga på tredje plats och Gateau på sista plats.

Baserat på de resultaten, har vi på Lidingö Nyheter kommit fram till att Högberga Konditori och Pâtisseriet var vinnarna i smaktestet. Grattis från oss på redaktionen!

Alla konditorier och bagerier som blivit utvalda för provsmakningen var de som hade öppet vid undersökningen, därför är det några konditorier och bagerier som inte är med.

Text och foto: Eric Liljestrand
ericliljes123@gmail.com
Alla artiklar av Eric

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *