Påskveckan på bron

Under ena rälsområdet har man hyvlat, slipat och rengjort betongen. Under måndagen läggs rälsen tillbaka.
Lilla Lidingöbron11 april 2023 kl 03.543

Påskveckan innehöll bara tre eller fyra arbetsdagar, beroende på vilken arbetsstyrka som avses. Ändå hann man göra ett antal viktiga insatser.

Rälsen placeras direkt ovanför sitt rätta läge. Under varje räl...

...placeras rullar, som rälsen kan röra sig på. För att undvika solkurvor eller brott vid höga eller låga yttre temperaturer, ska rälsen neutraliseras. Det innebär, att rälsen ska ha ett spänningsfritt tillstånd (neutral temperatur) i förhållande till ett antal parametrar.

Man mäter rälsens temperatur. Mätningen görs på rälslivets skuggsida. I ett diagram, som innehåller parametrar som geografiskt område, rälsens totala längd och aktuell temperatur, kan man avläsa hur mycket av rälsen, som ska kapas. Man kapar bort den uppmätta mängden, förankrar en rälända och drar ut rälen med hjälp av en hydrauldragare. Mätningen är nyligen genomförd för det vänstra rälsparet. Man har mätt 400 meter räls, rälstemperaturen är 18 plusgrader. I bakgrunden, mitt i bilden syns hydrauldragaren. I förgrunden, till vänster, ett praktiskt hjälpmedel för att skruva upp eller ned bult och muttrar. 

Rälsen termitsvetsas samman och skarven slipas. Nere till vänster i förgrunden syns den avkapade rälsdelen. 20 millimeter plus det som behövs för termitskarven.

Rälsen lyfts upp, och rullarna plockas bort, innan befästningarna åter skruvas fast.

Tisdag. Nu övergår man till att lyfta upp rälsen på sjösidan.

Onsdag. Ett plötsligt snöoväder. Man arbetar ändå snabbt med att slipa betongytan kring slipers och under räls på sjösidan..

Och före påskhelgen hinner man också rengöra rälsområdet.

Rälsläggarna fortsätter...

...att fästa urspårningsräls på spårbron.

Betongytorna på spårbron rengörs...

...samtidigt som spårbrons kabelrännor kompletteras.

Många kontrollmätningar görs...

..utefter hela spårsträckan.

I huvudbrons tråg...

...kopplas järnvägens kraftiga högspänningskablar in.

Dykare arbetar varje dag med behandling av bropelarnas fundament med undervattenscement. Här har man nu lossat väggarna i ett par kassuner...

...för att göra det möjligt att riva dessa.

Text och foto: Bo Vading
bovading@msn.com
Alla artiklar av Bo

Kommentarer

  1. Säg vad har det där geting-randiga räcket i 11e bilden uppifrån vid början av ytterkurvan vid brogrenen för för funktion?

    1. Ett säkerhetsräcke vid nya brogrenen. Bron delar sig här, och arbetare kan till exempel behöva ta sig ned till/ upp från trågen. De får inte av misstag komma in på spårområdet.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *