Mycket kranarbete på bron

Många arbeten med kranar. Man är noga med varifrån det blåser, och vilken tid på dygnet som det är lugnt. Detta för att anpassa arbeten med tunga lyft.
Lilla Lidingöbron1 mars 2022 kl 03.553

Växlande väder under veckan. Snö, tö, kyla, is, sol och blåst. Hela MSS-en har transporterats bort inklusive det balksystem, som den vilat på. Den stora kranen på vägbanan är framflyttad. En mindre kran, som varit placerad mellan stöd 10 och 11, är demonterad. Formskalen på norra sidan av gång- och cykelbrons tråg rivs och tältet på huvudbron skjuts fram.

Under måndagen är det så pass vindstilla, att återstående del av MSS-en på södra sidan kan transporteras under bron till kajen vid Implenias kontor/arbetsplats.

Man väntar till tisdag kväll för att få lugnt väder. "Nosen" på MSS-en demonteras. Det som här återstår är att trycka bort de kraftiga runda stålpluggarna...

...så att Lodbrok kan lyfta bort "nosen" och placera den på den stora pråmen tillsammans med andra delar. För resten av MSS-en dröjer det ända till midnatt, innan arbetet är avslutat.

Under onsdagen lyfter Lodbrok bort det balksystem vid stöd 10 (blivande brogrenen), som MSS-en vilat på. Lodbrok ligger norr om brobanan, och södra sidans balkar lyfts...

...med en specialkonstruerad gaffel. Notera alla dimensioner jämfört med arbetarna. Det fordras långsamma manövrer och ingen blåst.

Norra delen av balksystemet kan lyftas med den "ordinarie" c-konsolen. Också här krävs långsamhet.

Allt löper väl, och balksystemet fraktas bort.

När balksystemet är borta, flyttas den stora kranen på brobanan fram och placeras nära stöd 10. En mindre kran mellan stöden 10 och 11 demonteras.

Under veckan koncentrerar man sig på att riva norra sidan av formskalen på gång- och cykelbanans tråg. Detta för att det är mera lä på den sidan. Under fredagen återstår bara ett skal i fonden...

...som rivs och lyfts bort för demontering i smådelar.

Under tältet på huvudbron är tätskiktet på plats med bitumenmatta överst. Tältet står på räls, och flyttas vidare i delar.

Arbetet med "Vindarnas tempel" fortsätter. Golvets ytterkant bildar en cirkel, som noga mäts in och sågas till.

Också taket bildar en cirkel, men cirklarnas mittpunkter ligger inte exakt över varandra. Tidens tand har gjort sitt. Notera också nedre avslutningen av pelarna/kolonnerna.

Text och foto: Bo Vading
bovading@msn.com
Alla artiklar av Bo

Kommentarer

  1. Behöver ni arbeta hela natten? Vissa människor försöker sova och det går inte så bra när arbetet låter väldigt mycket

  2. Tusen tack för fantastiska bilder att glädjas över i dessa annars dystra dagar!

  3. Tack för du fortsätter att dokumentera brobygget så fint Bosse! Kul att man kan följa det trots man är 500 km bort.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *