
Klockan 07.00 igår, tisdag 11 oktober, klippte kommunstyrelsens ordförande på Lidingö Daniel Källenfors (M), tillsammans med kommunalråden Suzanne Liljegren (L) och Birgitta Sköld (LP), bandet för att släppa iväg gående, springande och cyklister över gång- och cykelstråket på Lilla Lidingöbron.

Tre ledande politiker från Lidingö stad är på plats för att klippa av bandet. Kommunalrådet Suzanne Liljegren (L) är först. Hon och publiken jublar. Kommunalrådet Birgitta Sköld (LP) är på tur, och därefter kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M).

Det är avklarat. Bandet faller ned i bitar, och Källenfors utbringar ett fyrfaldigt leve.

Och alla ger sig iväg för första gången över bron. På ryggarna ser man nu texten "Först över Lilla Lidingöbron 2022".

Vid startplatsen, "torget", delas de gula västarna med sin text ut. Man får också en blå tygpåse innehållande en flaska källvatten, äpple, sugtabletter och reflex.

Daniel Källenfors är tidigt på plats och får en pratstund med Implenias projektchef Klaus Niederdrenk samt med stadens projektledare Jan Werner (som står till höger i bild). Och media är snabbt på hugget för intervju (syns bakom Klaus Niederdrenk).
Källenfors uttalande till media efter öppnandet är: "Det är verkligen roligt att nya Lilla Lidingöbron nu äntligen kan öppna för alla Lidingöbor och en historisk dag för Lidingö. Detta är en stor investering för staden och ett projekt som vi har arbetat med i många år, och resultatet har blivit fantastiskt fint. Nya Lilla Lidingöbron är byggd för att bära många generationer Lidingöbor över vattnet och det är en stor ära att ha fått vara med och inviga bron i dag."

Men allra först på plats är Göran Wickberg. Han är nog den person, som längst följt brobygget på alla plattformar, där Lidingö Nyheter publicerat material.

Niklas Lidströmer (till vänster) och Mattias Ekelund påstår sig vara de första som gått fram och tillbaka på bron i vanlig promenadtakt. Och vem vet...

Här är den första hunden, som tagit sig fram och tillbaka över bron. Notera att broarbetarna är på plats. De börjar också klockan sju.

Och man kan vara glad även om man inte är allra först.

Vy över "torget" på morgonen.

Vy över anslutningen till Ropsten. Här bjuder man på kaffe med tilltugg vid invigningen.

Och åter till "torget" och anslutningen till Islinge hamnväg. Broarbete pågår. Stålbron stängs av, och demontering av den fram till gamla brogrenen påbörjas.
Veckan innan öppnandet av gång- och cykelstråket arbetar man intensivt för att få området så färdigt som möjligt. Vissa kompletteringar måste göras senare.

Hela cykelstråket asfalteras och linjemålas från Islinge hamnväg till ut-/infarten vid Ropsten.

Mellan kantbalkarna och gångstråket läggs en mjukfog.

Stora, bockade aluminiumplåtar monteras...

...som skydd framför belysningsstolparna. De kommer att lackeras i en blå färg.

Fogar mellan granitplattorna tätas med specialbruk.
Samtidigt med insatserna på gc-bron fortsätter arbeten på spårbron.

Man demonterar formstöden till den gjutna delen av spårbron. Det är kraftiga delar. Fackverksbalkarna är stora vindfång, och under torsdagen uppgår vindbyarna efterhand till 17 meter per sekund. Byar över 12 meter per sekund är farliga, och innan gränsen nåtts, så avbryter man att lyfta.

Mellan bropelare 12A och landfästet Torsvik fortsätter det tunga armeringsarbetet, och man har nu kommit så långt, att trågets inre formskal kan monteras.
Är det värme slingor på gång-, och cykelbanorna.
Nej, inga värmeslingor, varken på bron eller Stockholm stads anslutning på påldäcket efter landfästet och fram till Ropsten.
Fin bro med rejäla balkonger för kontemplation. Synd bara att det snygga träräcket inte får fortsätta in på Stockholmsdelen på Ropstenssidan. Är det Stockholms stad som vill spara in några kronor på det billiga stålräcket?
Blir intressant att se om den fina bron saltsopas på vintern. Vore osmart att inte få bra utnyttjande utav den. Hela Stockholm saltsopas. Bara Lidingö som ligger kvar på 70 talet
Salt och betong är ingen bra kombination