Fundamentala arbeten på nya bron

Den första betongplattan vid fundamentet närmast Ropsten sänks ned. I detta fall ska fyra plattor sänkas till stålgittret cirka fem meter under vattenytan. De tre övriga syns på pråmens däck till höger i bild.
Lilla Lidingöbron8 oktober 2019 kl 06.491

Innan plattorna kan sänkas är en tungdykare nere och kontrollerar samt bultar fast stålgittret, som ska bära betongen (se tidigare reportage).

Betongplattan sänks försiktigt. Det är viktigt att inte de nedslagna pålarna rubbas. De kan då mista sin bärförmåga. Att det denna gång är fyra plattor, beror på det blivande brofundamentets storlek. Gummiduken på plattan ska senare vikas över skarven mellan plattor. Efter att varje betongplatta är nedsänkt, går dykare ned och justerar plattans läge.

Man arbetar en stund in på kvällen. Det är den tredje plattan som på onsdagskvällen sänks och skymtar under vattenytan.

På torsdagsförmiddagen är också den fjärde plattan nere. En tungdykare (bubblorna) är nere och justerar innan kranens kedjor kan kopplas loss.

Dykaren har gjort sitt jobb. Plattorna ligger på plats och gummidukarna har lagts över skarvarna.

Under veckan har också tömning av vattnet i kassunen (se tidigare reportage) påbörjats.

I Torsvikshamnen sorteras avskurna pålar. Småbitar kastas, medan längre stycken kan användas för att skarva andra pålar.

Formsättning och gjutning av betongplattor till ett tredje fundament har påbörjats.

Ombord på pråmen monteras en så kallad övre stålmall. Den ska träs på de fyra vertikala pålarna närmast Ropsten, de som nu fått betongplattor monterade. Mallen fästes vid pålarna över vattenytan. Den kommer att användas som arbetsplattform och hjälpa till att styra snedpålningen (se tidigare reportage). Mallen samverkar då med det nedsänkta stålgittret (se tidigare reportage), som också kan kallas nedre stålmall.

Stålrören som träs över pålarna. Mallen är nu uppochnedvänd.

Text och foto: Bo Vading
bovading@msn.com
Alla artiklar av Bo

Kommentarer

  1. Imponerad av ditt reportage och fina bilder, Bo Vading. Hoppas du kommer fortsätta att ge oss information om brobygget!

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *