Full fart med brobygget

Under tisdagen genomförs gjutning av tråget i brospann tre. Cirka 400 kubikmeter betong går åt. Varje betongbil lastar 6 kubik. Som tidigare börjar man över bropelaren och arbetar växelvis för att fördela betongens tyngd. Bilden visar också hur man vartefter täcker av värmeisoleringen.
Lilla Lidingöbron19 januari 2021 kl 06.333

Mindre förberedelsearbeten har gjorts under helgveckorna kring årsskiftet. Direkt i början av vecka två sätter man med full kraft igång broarbetet på flera fronter.

Dagen innan gjutning arbetar man med att skyffla bort is och snö från gångytor, det vill säga de delar av "vingarna" som inte ska gjutas. Tempererad luft blåses in i trågets form från flera håll. Ett aggregat syns med sitt luftintag (uppstickande rör) nära mitten av bilden. Man gjuter med varm betong, och formen skall också hålla ett visst antal plusgrader.

Man börjar gjutning tidigt tisdag morgon. Två betongbilar kan nu samtidigt backa upp på det färdiga brospannet nummer två. Betongen töms i två mastpumpar som trycker...

...materialet vidare till de två pumparna monterade på MSS-en.

Betongen fördelas med början över bropelaren. I trågets botten skymtar arbetare, som har till uppgift att sprida och vibrera betong i trågets golv. Notera hur isoleringsmaterial viks undan vartefter man fyller.

När trågets sidor fylls, så trycks en del betong ut i trågets botten. En styrskena syns. Den markerar det blivande golvets höjd när betongen jämnas av.

Trågets botten fylls också direkt från mastpumpen.

Efter gjutningen är hela formen åter intäckt, tempererad luft blåser för att förhindra frysning. Två dagar efter gjutning börjar man lossa formens infästningar.

Vid veckans slut sprutar man hett vatten med högtryck, för att rengöra alla ytor som ska vara förbundna med den blivande vägbanan över tråget.

Fortfarande blåser man tempererad luft. Nu förbereder man också att underifrån ge "vingarna" en lämplig temperatur inför armering och formsättning av vägbanan.

Under veckan fyller man också resterande pålar i fundament tio med betong (se tidigare reportage Sista novemberveckan vid bron – Lidingö Nyheter (lidingonyheter.se) ). Samtidigt arbetar man vidare med landfästet...

...Islinge hamnväg. Armeringsjärn lastas av för montering.

Text och foto: Bo Vading
bovading@msn.com
Alla artiklar av Bo

Kommentarer

  1. Bo, som vanligt en intressant och trevlig artikel. Känns som jag snart är beredd att lämna en offert på nästa större brobygge i landet. Behöver bara ha med mig alla dina bilder och din text så blir det lika lätt som att sätta Ihop IKEA-bokhyllan Billy, bara att skala upp och lägga den ner vågrätt.
    Skämt åsido, hoppas verkligen att kommunen ser till att finansiera ett antal böcker med allt ditt material och en sammanfattningstext av dig och av vår KSO. Slutligen; Ett exemplar kompletterat med bild av dig ,gamla bron, KS och hela fullmäktige placeras i en tät förpackning och gjuts in i bron.

  2. Håller med Henrik. Som föredetta Lidingöbo och kommande igen vid flytt hem från Vietnam. Denna extremt väldokumenterade resa hur bron blir till borde bli böcker som kommunen betalar tryckkostnader och som sen säljs med förtjänst till dig.
    Så här i coronatider är det härligt att kunna följa brobygget på denna distans så glatt och väldokumenterat.

  3. Jo då, det kommer att bli en bok. Vi har en muntlig överenskommelse med Lidingö stad och Implenia (som bygger bron) att vi ska göra en bok när bron är klar. De har lovat att köpa huvuddelen av upplagan. Resten kommer att säljas genom tidningen, på museet och i affärer. Problemet som jag ser just nu är att Bosse tar så mycket bilder (det ni ser i tidningen är bara en bråkdel) så att det räcker till flera tusen sidor. Så det blir ett grannlaga arbete att välja ut de bästa bilderna…

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *