Bron närmar sig Brogrenen

Lördag kväll. MSS-en har skjutits fram till sitt nya läge och båda halvorna har fogats samman igen. Armering av tråget i formen närmast Islinge hamnväg avancerar. Armering av bropelaren 11A (till vänster i bild) påbörjas. Man närmar sig tydligt blivande brogrenen (fundament 10) från två håll.
Lilla Lidingöbron31 augusti 2021 kl 05.592

Det blev en vecka med busväder; regn, blåst och kraftiga skyfall. Men arbetet fortsatte enligt plan. Nu närmar sig bron den nya Brogrenen. Själva väntkuren kommer att flyttas och hamna något närmare Lidingösidan.

I början av veckan sänks MSS-en, och brädformen lossnar då från det gjutna brospannet nr 7. De kraftiga röda tvärbalkarna, som MSS-en varit upphängd i genom stålstängerna i bild, kan frigöras och balkarna flyttas därefter fram till slutet av spann 7.

Tvärbalkarna har flyttats, och kranen dras också fram när rälsen kommit på plats.

Det blir en regnig och blåsig vecka, emellanåt kraftiga skyfall. Kran och röda tvärbalkar på brospannet är framflyttade. MSS-ens båda halvor säras och lanseringen (framskjutandet) påbörjas.

Medan lanseringen pågår snyggar man till brospannets gjutning. Här är man skyddad från regn.

Inne i tråget görs också ytor färdiga. De runda donen är ankare för gjord spännarmering.

Man river också formen för den senaste gjutningen av brospannet.

Under lördag förmiddag har lanseringen kommit så långt att man avbryter den för en stund. Spetsarna på MSS-en måste demonteras, annars kommer de för långt in över fundament tio (blivande brogrenen).

Spetsarna har lastats upp på MSS-en och lanseringen fullföljs. MSS-ens båda halvor förs samman igen. Det är nu lördag kväll. Reparation, inoljning och armering av nästa tråg (brospann åtta) kan påbörjas kommande vecka.

MSS-en vilar än så länge på stöden åtta (närmast, längst till vänster i bild) och nio. Formverket ska hängas upp i de röda tvärbalkarna på brospannet och lyftas så, att blivande gjutning hänger samman med tidigare. Bilden visar också, hur nära den blivande brogrenen man är.

Tidigt i veckan lyftes också den sista golvplåten till blivande kassunen ned, stöd 12A. Resten av veckan tätades eventuella springor mellan plåtar och mot pålar.

Armering av bropelaren 11A påbörjas.

Närmast landfästet Islinge Hamnväg fortsätter snickeriarbeten, inoljning och armering i det komplicerade tråget för gång- och cykelbro...

...och trots veckans busväder, bara glada miner. Jag har nu lärt mig tre ord på slovakiska: "ahoj" (hej), "dobre" (bra) och "dakiem" (tack). Användbart vid varje fototillfälle.

Text och foto: Bo Vading
bovading@msn.com
Alla artiklar av Bo

Kommentarer

  1. Heja Bo!
    Jätteintressant att få denna beskrivning av brobygget. Tack ska du ha! Vore spännande att se materialet i bokform, kanske med några foton på den gamla bron /broarna?
    Entreprenörerna kanske vill bara med att pynta till en bok. Många bilder och text på svenska, engelska och slovenska (eller det språk flertalet gästarbetare talade på).
    Kan det vara en bra idé? Eller kanske du redan har på G?

  2. Lidingö Nyheter har tillsammans med Bo Vading redan bestämt att det ska bli en bok. Lidingö Stad och Implenia (som bygger bron) är med på tåget och har garanterat en upplaga. När bron är klar nästa år så gör vi klar boken. Det finns i dagsläget 1500 bilder publicerade och många fler i arkivet. Så det kommer att bli en fin bok.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *