Broarbeten i högsommarvärme

Nära Islinge hamnväg fortsätter arbetet med form till brotråg. Det börjar bli ont om plats för upplag. Man kommer därför snart motfylla en del av området mellan hamnvägen och den kraftiga muren till vänster i bild. I kassunen 11A uppe till höger pågår förberedelser för armering. I området nära landfästet Torsvik (högst upp i mitten) fortsätter borrning av pålar.
Lilla Lidingöbron6 juli 2021 kl 05.071

I värmen arbetar man med bron från morgon till sen eftermiddag. Också i skuggan är det varmt. Där pågår dessutom svetsarbeten.

Väggelement till trågets brädform lyfts. I bakgrunden syns betongväggen som ska motfyllas från hamnvägen.

Elementen kommer på plats och monteras fast.

Det är ett tungt arbete i sommarhettan. Vätskepåfyllning är viktigt.

Här syns hur gång- och cykelvägens brobana fortsätter rakt fram, medan spårbron kommer att vika av åt vänster i bild. Det är åtskilliga element kvar att montera, innan brädformen kan byggas.

Brons undersida får en mjuk båge mot bropelaren. Notera dimensionerna. Själva vägbanan kommer ytterligare en bit ovanför de här elementen.

I kassunen 11A pågår förberedelser för armering. Pålarna är renskurna (bortskurna rester på pontonen längst uppe till vänster). De 300 kilo tunga stållocken lyfts ned för att försluta pålarna.

Pålarna är helt fyllda med vatten, och locken sluter tätt för att undvika syreinträngning. Det är ett precisionsarbete, ett halvmillimeters bladmått får inte kunna föras in. Locken svetsas inte fast, utan så kallade gängstål svetsas fast i pålarna. Därefter armering och gjutning.

Under den stora vägbron har tio pålar med sina foderrör för brostödet 12A borrats ned. Det återstår sex stycken. En del av arbetsbryggan tas bort...

...och de resterande pålarna kan borras ned. Man backar sig således ut.

Efter bristningar i pumprören avbröts en vecka tidigare gjutning av bropelaren nummer åtta. Under måndagen återupptas gjutningen. Nu pumpas betong via pumpmast på MSS-en och är här just avslutad.

Vid veckoslutet lyfts bropelarens formskal bort.

Armering av vägbanan pågår, brospann sex.

Man anar vägbanans svaga lutning ut mot sidorna. Notera vattenflaskan som hämtats.

I veckans hetta fordras ständig tillgång till friskt vatten.

Text och foto: Bo Vading
bovading@msn.com
Alla artiklar av Bo

Kommentarer

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *