
Nu pågår arbeten både nära Ropsten och vid området Torsvik/Islinge Hamnväg. Vägbanan på brospann två är färdig, förberedelser för att flytta över kranen till detta brospann har påbörjats. Arbetet vid landfästet Ropsten avancerar. Från Lidingö styrs nu också fler och fler arbetsinsatser.

Det går åt drygt 320 kubikmeter betong (varje betongbil lastar sex kubik). Armeringen ligger tätt, och man vibrerar noggrant.

Redan till fredagen har man byggt form för att gjuta underlag till den räls, som den stora kranen på brospann ett ska rulla vidare på.

Betongen fördelas ut från en betongficka...

...och jämnas av till en bestämd höjd.

Samtidigt avancerar formbygget till höjning av vägg i landfästet Ropsten.

Här ska fyllas med ytterligare krossmaterial (samma som syns på nuvarande "golv") som motvikt till bron.

Nära Islinge Hamnväg/Torsvik pågår också arbeten. Undervattensgjutning görs i kassunen, fundament 11A (till höger i bild). Betong pumpas från Islinge Hamnväg (till vänster i bild) via den långa flytbryggan.

Här går det åt 56 kubikmeter betong. Man gjuter försiktigt från kassunens botten och höjer långsamt munstycket vartefter. Hur mycket som fyllts kontrolleras hela tiden med trästaven till höger i bild.

Bilden visar kassunerna 11A, 10 (blivande brogrenen), 9, 8 och 7. Samtliga dessa fundament med pelare kommer att gjutas från detta håll.

I kassunen fundament 9 tätar dykare kring pålar. Man är snart klar för nästa undervattensgjutning, sedan går turen till nr 8 och 7.

Vid landfästet (fundament 12) Islinge Hamnväg pågår formsättning och påbörjas armering av en botten. Man kommer att gjuta botten i ett par etapper. Berget är mycket dåligt (man kan se det också intill vägen Islinge Hamnväg). Halva området är för tillfället avlyst för formarbete. Man behöver först säkra vissa större block.
Är det möjligt att behålla den gamla spårbron, ett landmärke med bågen, som ett påkörningsskydd? De som känner till begreppet kontinuitetshantering förstår vilka problem som uppstår på ön om den nya spårbron skulle skadas. Om en stor båt sliter sig vid storm och skadar vägbron så är räddningen på plats. Eller som när Lodbrok körde in i Essingebron hösten 2005 . Det var ju inte möjligt innan olyckan inträffade men Essingeleden fick stängas av och reparationen tog nästan ett år.