Det flyttbara systemet MSS monteras

Sveriges största flytande kran Lodbrok lyfter på en del av MSS. Den första delen är på plats och spänner mellan landfästet och fundament nummer två (där en pelare är gjuten, se tidigare reportage). Dessa delar väger 260 ton per styck.
Lilla Lidingöbron27 januari 2020 kl 07.553

Under föregående vecka har arbeten vid landfästet närmast Ropsten fokuserats på, att ta emot den väldiga stålkonstruktion MSS (Movable Shoring System, se tidigare reportage), som ska göra det möjligt att sätta form och gjuta den nya brons överbyggnad. Betonggjutning gjordes av vissa delar i landfästet. Lastfartyget Ameland anlöpte Lidingö i fredags, och montering av MSS började tidigt på lördagen.

En kraftig vägg i två nivåer har formsatts och armerats. En högre del i mitten samt lägre delar på varje sida, samt också "vingar" som ansluter till den lägre delen. Vingen syns överst mot kassunväggen i bild, och en likadan finns på motsatt sida. Notera de kraftigt förstärkta formväggarna. Man kommer att ta emot 230 ton betong. I bilden anar man också, att "taket" på den höga delen lutar något mot vattnet. Det färdiga landfästet ska ha en avrinning.

Den kompakta väggen (i bild den lägre delen) är försedd med ett rörsystem. När betongen "brinner" (härdar) utvecklas värme. För att undvika sprickor under processen, kommer man att spola kallvatten genom rörsystemet.

Betongen fylls på och vibreras för att flyta ut i alla hålrum. Betongen är relativt fast. Bilden visar ett parti av den kraftiga väggen, där den högre delen övergår i en lägre del. Vid övergången sitter en så kallad "flytbräda", som här tyngs ned av ett knippe armeringsjärn. Brädan hindrar betongen från att flyta upp. Notera också den fasta betongmassan, som inte rinner utan trycks ut. Den vibreras sedan och flyter då ut jämnt.

Landfästet (och fundament nummer två till höger i bild) kan nu ta emot MSS. Ameland har anlöpt Lidingö under fredagen och väntar i bakgrunden.

I gryningen under lördagen lastar Lodbrok av den första delen av systemet från lastfartyget Ameland.

Och efter några timmar är den på plats. Den spänner mellan landfästet och fundament nummer två på Ropstensidan.

Det är en kraftig konstruktion, denna del väger 260 ton.

Den andra delen sätts försiktigt på plats senare under dagen.

Man arbetar från klockan 7 till 19. Här monteras en förlängning vid fundament nummer två.

Och under söndagen ses de båda förlängda delarna på plats. Fortsättning följer.

Kommentarer

  1. Du har rätt i vad förkortningen står för. Jag råkade läsa i ett material som LGB Lehrgerüstbau (förutom den korrekta betydelsen) i en förklarande figur skrivit, Movable shoring system (MSS)”:

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *