LIDINGÖ 

Hittar du inte din artikel?
Du har kommit till rätt sida, den ligger bara längre ner. Scrolla nedåt. 

Ekholmsnäs öppnar idag lördag

Efter en tids snöläggning med pauser för mildväder öppnar Ekholmsnäsbackens huvudbacke idag lördag för allmänheten. Caféet och skiduthyrningen är också öppen. Öppettider är lördag–söndag 10.00–16.30.
Text och bilder: Bo Vading
Läs mer på https://www.facebook.com/ekholmsnas

Snökanonerna har varit igång dag som natt …
Snökanonerna har varit igång dag som natt …
… så länge det varit minusgrader.
… så länge det varit minusgrader.
Stora liften och barnliften öppnas på lördag.
Stora liften och barnliften öppnas på lördag.
Under helgen öppnas träningsbacken och barnområdet.
Under helgen öppnas träningsbacken och barnområdet.
  • Per Larsén • 19 januari 2019 10:05:25
    Bra jobbat. Hoppas det blir en lång och fin säsong.

Avgiftsfri konfirmation i år

 LIDINGÖ  17 januari 2019 kl 06.28
Från och med 2019 erbjuder Lidingö församling avgiftsfri konfirmation. Det betyder att för den som anmält sig till något av församlingens konfirmationsalternativ kommer församlingen inte att ta ut någon avgift.

Tidigare har församlingen subventionerat kostnaden med ungefär halva kostnaden för varje konfirmand. Nu gäller det hela kostnaden. Detta gäller också avgifter för resor och läger. Lidingö har erfbjudit konfirmation både på Lidingö, i utlandet och sommarläger. Dessa alternativ kommer att finnas kvar precis som tidigare.

De ökade kostnaderna för konfirmationen ryms inom kyrkans budget, tack vare bland annat ökade hyresintäkter för församlingen nästa år. Det är alltså ingen verksamhet som kommer utebli eller minska i omfattning på grund av konfirmationssatsningen.

Den avgiftsfria konfirmationen ska omfatta den konfirmand som är medlem i Lidingö församling. Det inkluderar den som redan är döpt och medlem eller den som under sin konfirmandtid blir döpt i konfirmationen och därmed medlem i Svenska kyrkan, under förutsättningen att man bor eller vistas på Lidingö.

DET SOM GÖMS I SNÖ . . .

En P-plats mindre och smutsiga bänkar och fimpar – inte så kul i solen.
En P-plats mindre och smutsiga bänkar och fimpar – inte så kul i solen.

 LIDINGÖ  16 januari 2019 kl 05.39
Nyligen var jag på besök i Stadshuset – alltid lika spännande att se vad som händer innanför väggarna. Vänligt bemötande i receptionen blir man glad av, en kopp gott kaffe och en titt på TV:n i väntrummet bidrar till trivseln.

Den här dagen meddelades att Lidingö Kulturkalender var färdig att läsa på webben men den tjänstvilliga tjejen bakom disken skrev ut den på dator till mig. Här finns mycket smått och gott att komma ihåg; Millesgården, Lidingö Museum, Galleri Fallera, biblioteket, Ansgarskyrkan, Föreningsgården och Lidingö kyrka – alla tillsammans erbjuder de både nöje, upplevelser och kunskap. Den sista godisbiten i programmet till 31 mars är ”Gospelkonsert i Breviks kyrka”. Det vill jag inte missa utan skriver upp i min nya kalender för 2019.

Det goda humöret försvann ute vid vändplanen, smutsiga bänkar och mängder av fimpar på marken och en avdankad parkeringspelare störde miljön.
Så snälla. Rara …sopa rent utanför er egen dörr – som ett gott föredöme. Det behövs.

Text och foto: Inger Grimlund

Stadshuset sett från den nya entrésidan.
Stadshuset sett från den nya entrésidan.
Klicka på bilden ovan så kommer du till kalendern som Inger hämtade på Stadshuset.
Klicka på bilden ovan så kommer du till kalendern som Inger hämtade på Stadshuset.
God information finns här
God information finns här

Populär herde installerad

Kontraktsprosten Staffan Hellstrand till vänster och biskop Eva Brunne hälsade Magnus välkommen som kyrkoherde.
Kontraktsprosten Staffan Hellstrand till vänster och biskop Eva Brunne hälsade Magnus välkommen som kyrkoherde.

 LIDINGÖ  15 januari 2019 kl 07.11
Klockorna i Breviks kyrka ringde i söndags in till mottagningsgudstjänst av öns nye kyrkoherde Magnus Östling. Och Lidingöborna var inte sena att hörsamma kallelsen; det var mer än fullsatt när gudstjänsten började.

När tystnaden äntligen lagt sig i kyrkorummet kom processionen, och församlingen reste sig för att hedra korset. Efter att kyrkorådets ordförande Solveig Fröberg läst upp den formella kungörelsen såg biskopen i Stockholms stift Eva Brunne till, tillsammans med kontraktsprosten Staffan Hellgren, att Magnus Östling blev vederbörligen installerad. Församlingen gav honom en lång och varm applåd, en bekräftelse på att Lidingöborna är mycket nöjda med valet av kyrkoherde. Efter predikan och nattvard avslutades gudstjänsten med Hallelujakören ur Messias av Händel.

I den intilliggande församlingssalen blev det fullt med sorlande och minglande församlingsbor som festade loss på snittar, cider, kaffe och biskvier. Och många ville naturligtvis gratulera och hälsa öns nye kyrkoherde välkommen.

Texter: Susann Thorngren
Foto: Bo Vading

Bildspel med alla bilder:

loading...

Se här det trevliga bildspelet av Bo Vading. Bildspelet startar av sig själv och växlar bilder automatiskt. Bildtexter finns om du för muspekaren över bilden. 

JULGRANSPLUNDRING PÅ SIGGEBOGÅRDEN

Det sista godiset, en bit lussekatt och pepparkaka.
Det sista godiset, en bit lussekatt och pepparkaka.

 LIDINGÖ  13 januari 2019 kl 07.07
Granen barrade på Siggebogården, inte så mycket, men ändå. Så det blev fredagen JAN istället för trettondag KNUT som julen tog slut. Och granen åkte ut! Aktivitetsansvariga Maria Solomon hade fixat två timmars trevlig underhållning. Det gäller ju att ta tillvara livets glädjeämnen och vad kan vara roligare än julgransplundring?

Till en början var gott om plats i samlingssalen men allt eftersom fylldes rummet med kaffesugna pensionärer. Min granne vid bordet Nils Forsgren berättade att han inte gärna missar någon aktivitet att bryta enformigheten med. ”Ett härligt minne var när Alice Babs dotter var här – då svängde det ordentligt”.

Med åren betyder musiken mer och mer – det är som i sången:

 ”Handklaver och klarinett ska' de' va', tjo och tjim och inge' annat. 
Hoppa högt och hoppa lätt ska' vi ha, tjo och tjim och inge' annat.”

Hej då granen – men till nästa år igen!
Hej då granen – men till nästa år igen!

Musikanten Bert Öhlund hade ett batteri av instrument med sig och med det väcktes musiken till liv hos publiken. Salen fylldes på undan för undan och visst blev det lite tjo och tjim som när Nils dansade runt med Maria.

Tonerna flödade - Sju vackra flickor i en ring, Små grodorna, Drömmen om Emil. När ”Hej tomtegubbar slå i glasen” spelas upp suckar Nils lite uppgivet och erkänner – det är ett fel hos mig, jag kan inte dricka sprit längre! Det blir mineralvatten istället!
I rummets ena hörn hade fiskdammen sin plats. Där såg Mats Nelson till att det blev napp. Fångsten blev färgglada påsar som drogs upp med metspö ur dammen djup. Godis att ta med hem till rummet…

Så närmade sig finalen – granen kläddes av allt glittrigt och vältes omkull, en personal tog tag i toppen, en i stammen och så sjöng vi alla – Nu är glada julen slut, slut, slut, julegranen bäres ut, ut, ut. Men till nästa år igen, kommer han vår gamle vän för det har han lovat.

Själv kommer jag gärna igen till Siggebogården för att träffa min nya vän – Nisse. Numera TomteNisse kallad.

Text och bilder: Inger Grimlund

Bert Öhlund och Maria Solomon var ansvariga för dans och glädje dagen till ära.
Bert Öhlund och Maria Solomon var ansvariga för dans och glädje dagen till ära.
Maria och Nils i en varm tango.
Maria och Nils i en varm tango.

Kommentarer

Gratis broddar till Lidingös seniorer

 LIDINGÖ  11 januari 2019 kl 10.00
Nu är halksäsongen här och därför har Lidingö stad beslutat att dela ut broddar gratis till invånare över 65 år. 

– Genom att dela ut gratis broddar hoppas vi att antalet fallolyckor minskar och tillsammans med övriga åtgärder för våra äldre, reducera olyckorna så att fler äldre kan få en tryggare vardag, säger Birgitta Sköld (LP), ordförande i omsorgs- och socialnämnden.

Den 16 januari börjar staden utdelningen av broddarna. De delas ut och anpassas individuellt på Mötesplats centrum, Friggavägen 18A. Broddarna är av typen helfotsbrodd.

För mer information: Birgitta Sköld (LP), ordförande i omsorgs- och socialnämnden
E-post: birgitta.skold@lidingo.se

Kommentarer

På besök hos kaptenen

Alla trivs vid Kyrkviken – både folk och fåglar!
Alla trivs vid Kyrkviken – både folk och fåglar!

 LIDINGÖ  11 januari 2019 kl 00.00
Vi skulle mötas, mina döttrar och jag, ta en fika tillsammans och ventilera framtiden – hur blir det nya året? Bästa stället för en träff?
 
Efter lite funderande kom vi fram till att Kaptensstugan vid Kyrkviken var stället vi sökte. Den har den lantliga charm som ger gästerna en känsla av fridfullhet och trevnad, något som vi alla söker i dagens moderna samhälle. Jag kom först till kapten E-Janssons röda stuga då jag körde bil medan Annica och Lena hade bestämt sig för att promenera den rätt långa sträcken från Skärsätra till Kyrkviken. (Säkert ett nyårslöfte så gott som något!)
 
Det går en vandringsled längs efter sjön - Klubbvägen är namnet. Den vackra vägen passar också perfekt för hundpromenader, men släpp inte jycken lös! Då skulle paniken bryta ut bland änder och svanar som här har sina bon i vassen längs Kyrkvikens vatten. Ett trevligt nöje för motionärer är istället att mata fåglarna. Då blir det ett flaxande och regeln ”störst är först” men visst kan även en liten and få chansen att norpa en godbit.
 
Skymningen kommer smygande runt klockan tre – dags att gå in i värmen. Jag tar några steg i den knarrande snön, öppnar dörren till Kaptensstugan och slår mig ner vid det stora bordet, just vid kassan.
 
Det är pyntat och mysigt i alla rummen – på bordet ligger en broderad bonad från förr. ” Fem äro bjudna men tio kommer. Slå vatten i soppan och hälsa välkommen”. Ja, så kan det vara, men här hos Atte Jigestam är vi ändå fler och någon utspädd soppa är det inte tal om! En titt på svarta tavlans Kaptens-menyer imponerar. Mångfalden är stor – hur och var finns plats att förvara alla råvaror och ingredienser som behövs till matlagningen?
 
-”Spindelkällaren” är en god hjälp till förvaring, svarar Atte på min undran. Vid sidan om Kaptensstugan ligger mycket riktigt en jordkällare och en liten stig med skoavtryck i den blöta snön visar att källaren är flitigt besökt.
Så kommer mina påpälsade döttrar och glad blir jag och bjuder in till en skön fikastund. Espresso? Cappuccino eller en dubbel Latte? Eller kanske skulle en stor kopp med varm choklad passa bättre…
 
Redan här börjar svårigheten att välja det rätta? Menyn med goda smörgåsar är också lång på den svarta tavlan, kanske kan Kaptenens grillade skinkklämma stilla hungern eller Kaptenens Vego-macka – välj mellan mörkt rågbröd eller vitt surdegsbröd uppmanar oss Atte, skrivet i täta rader med vit krita.
 
Kapten Rödbettan med köttbullar, rödbetssallad och grönt kostar 79 kronor och är grannen Sven Erik Kumlins favorit till söndagsfikat. Han är en stadig stamgäst vid det lilla runda bordet vid fönstret.
 
På parad över disken med bakverk står ett antal flaskor med bra viner som nog också skulle passa till Kaptens Meny. Ett glas Stugans röda kostar 85 kronor och vill du festa dagen till ära så välj en Chablis för 450 kronor.
 
Nå, hur gick det - undrar ni kanske. Det blev Cappuccino med Rosendals banankaka! Jag fick känslan av att mina döttrar hade några nyårslöften att uppfylla och hur det än är så är väl inte banan så farligt? När vi läst igenom receptet frågar vi Atte lite förvånat – behövs det inget bakpulver?
 
Och får till svar – nej då – bananen fixar allt.
Ja, än är inte bakundrens tid förbi!

Text och foto Inger Grimlund

Atte Jigestam är kapten i stugan! På bordet nybakad banankaka, därtill boken ”På väg med Inger Grimlund”. Se sidan 206 där finns mer att läsa!
Atte Jigestam är kapten i stugan! På bordet nybakad banankaka, därtill boken ”På väg med Inger Grimlund”. Se sidan 206 där finns mer att läsa!

ROSENDALS BANANKAKA
Den här maffiga och härligt kladdiga kakan komponerades för några år sedan av Monica Ahlberg till Rosendals Trädgårdscafé. I Kaptenens Stuga står den nybakad mitt på bordet till lyst för alla gäster.

Du behöver:
2 – 3 bananer, 3 ägg, 3 dl socker, 150 g mandelmassa, 3 ½ – 4 dl vetemjöl,
1 dl. pärlsocker och drygt 50 g kylskåpskallt smör.

Gör så här:
Skala och skär bananerna i skivor.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Riv mandelmassan grovt och bland ner den i äggsmeten tillsammans med mjölet.
Häll smeten i en smord och bröad form ca 24 cm i diameter.
Tryck ner bananbitarna, strö över pärlsockret och hyvla till sist över det kalla smöret.
Grädda kakan i ugn 175° ca 40 minuter.
Låt svalna något och njut!

Kommentarer

Nye kyrkoherden välkomnas

Magnus går gärna till det lilla S:ta Anna-kapellet i S:ta Annagården. Foto: Susann Thorngren Magnus går gärna till det lilla S:ta Anna-kapellet i S:ta Annagården. Foto: Susann Thorngren

 LIDINGÖ  10 januari 2019 17.08
På söndag blir han officiellt installerad och välkomnad som Lidingös nye kyrkoherde. Men Magnus Östling har redan fyra år bakom sig som präst i Lidingö församling och tycker att han börjar känna både medarbetare och Lidingöbor väl. Vägen till präst har inte varit helt spikrakt; han har en annan yrkeskarriär som jurist bakom sig. Nu ser han fram emot att börja sin herdegärning på allvar.

– Det här känns väldigt roligt i och med att jag känner församlingen bra, säger Magnus Östling. Jag har lärt känna dem under de år som jag har varit här. Den här rollen är en liten annan än jag tidigare haft, eftersom jag också nu har en arbetsledarroll. Som kyrkoherde handlar det om att vara en andlig ledare för församlingen, men också att vara både andlig ledare och chef för personalen.

Arbetsklimatet i församlingen har varit lite skakigt de senaste åren, men Magnus Östling känner stor tillförsikt.

– Det finns många goda krafter och man börjar se att det börjar spira och gro på olika ställen. Det finns ju ett arbete som måste göras så klart, men det känns som det är på gång. Tycker det är viktigt att få arbetsgrupperna att fungera och ta vara på det engagemang som finns både hos församlingsborna och hos personalen. När det uppstår konflikter är det viktigt att ta problemen direkt och inte låta dem ligga gro, att prata sakfrågor och inte personfrågor. Jag hoppas att jag har förmåga att märka och se om någon tar illa vid sig.

Magnus Östling är 51 år, uppvuxen i Linköping med föräldrar och en syster. Han fick tidigt kontakt med kyrkan i och med att hans farfar var präst. Han började redan som 8-åring att sjunga i kör i kyrkan och har sedan dess sjungit i kör. Körsången har hela tiden funnits med honom i olika former, bland annat sjöng han i Domkyrkokören under studietiden i Uppsala. Nu är han med i Stockholms kammarkör och repeterar för Johannespassionen.

– Att jag började läsa juridik i Uppsala berodde på att jag ville ha en bred utbildning och en utbildning för att kunna hjälpa människor. Ting satt jag i Karlskrona ett par år och så småningom hamnade jag på Miljödepartementet mellan 1997 och 2002 och arbetade med hållbar utveckling. Därefter blev det Naturvårdsverket till 2008 med liknande frågor.

– Men jag har nog hela tiden haft en längtan och en dragning till det här med tro och att Gud finns. För mig var det så att när jag växte upp så tyckte alla att jag skulle bli präst som farfar, men jag kände att jag ville gå min egen väg. Och då blev det juridiken till att börja med.

Men när längtan efter att bli präst blev för stark, sökte Magnus Östling sig till Ersta för att se vad det fanns för möjligheter att gå vidare.

– Det var en helt fantastisk tid, möten med människor i alla åldrar och från alla yrken och miljöer.

Under tiden som han gick alla kurser på Ersta så behöll han sitt ordinarie jobb.

– Jag var ju tvungen att försörja mig, säger han. Jag hade en förstående chef som lät mig gå tidigare ibland och arbeta under eget ansvar.

Han fyllde på med flera kurser via Stockholms stift. Så småningom anmälde han sig som student i Uppsala och fick tillgodoräkna sig alla kurser. Under slutspurten av studierna kontaktade han Stockholms stift och fick genomgå många samtal med både präster, biskopen och psykologer innan han blev godkänd som präst. 2009 var han klar med den formella utbildningen. Systemet med antagningsförfarande i stiften till präster och diakoner drog igång på 1990-talet.

– Jag ser nu fram emot att få fortsätta att bygga kyrkan som den goda mötesplatsen där Kristus sätts i centrum. Min ledstjärna är det dubbla kärleksbudet där vi möter varandra och vi möter Gud. Jag vill fortsätta att utveckla goda mötesplatser som är relevanta i tiden där människor kan känna sig välkomna. Men vi får aldrig förlora värdegrunden i det hela, kyrkan är inget allaktivitetshus. Ibland får kyrkan kritik för att vara alltför utslätad och inte stå för någonting. Den dag vi slutar prata om det centrala i kyrkan, be och fira gudstjänst och mötas i respekt; den dagen är det väl inte så mycket kyrka kvar. Gudstjänsten är alltid den centrala mötesplatsen där man kan hämta kraft.

Magnus Östling tycker inte att det ligger någon motsättning i att man kanske avslutar möten med en bön eller en psalm.

– En präst ska aldrig behöva be om ursäkt för att hen vill be en bön, säger han.
Lidingö församling har beslutat att konfirmandundervisningen ska vara gratis. Det tycker Magnus Östling är mycket bra.

– Känns jättefint att Lidingö ville satsa på gratis konfirmandundervisning, det är flaggan i topp för det beslutet, säger han. Idag har många unga behov av att prata om de stora frågorna i livet. Kyrkan kan också vara en fristad för alla de unga som idag känner krav på sig från omvärlden.

Magnus Östling känner stor förväntan inför söndagens mottagningsgudstjänst där biskopen i Stockholms stift, Eva Brunne deltar.

– Tänk om alla yrkeskategorier får såna här mottaganden! Det är en stor högtid för mig. Det är ett manifesterande av att många har trott på att jag ska få vara kyrkoherde.  Det är fint att få känna sig buren av det stödet. Jag är inte ensam, det finns någon som går vid min sida i mitt nya värv.

Gudstjänsten och installationen äger rum nu på söndag den 13 januari kl 11.00 i Breviks kyrka.

Susann Thorngren

Kommentarer

Lidingöborna är mer uppkopplade

 LIDINGÖ  9 januari 2019 11.48
Svenskarna fortsätter att koppla upp sina hem. Nu finns 16,9 uppkopplade saker per hushåll, fyra fler än 2017 (12,7). Det motsvarar en ökning på 33 procent. Hushållen i Lidingö hör till de som är mest uppkopplade med 24,1 saker.

Smarta telefoner, tv-spel och surfplattor toppar listan men uppkopplade högtalare och säkerhetslösningar har exploderat under året. Mest online är man i storstadsregionerna; Sveriges tio mest uppkopplade städer och orter ligger i Stockholm- eller Göteborgsområdet.

Flest musikälskare finns på Lidingö där vart fjärde (24%) hushåll har sina högtalare online.

– De områden som toppar listan förknippas vanligen med högre inkomster och man har sannolikt större ekonomiska förutsättningar att koppla upp till exempel högtalar- och säkerhetssystem, som blir allt vanligare. Det kan vara förklaringen till att dessa områden rycker i tabellen, säger Rickard Damm, chef för Telia Zone, som har gjort undersökningen.

Även väderstationer, som mäter temperatur, vind och vatten, har börjat dyka upp i uppkopplingsstatistiken. Mikrodatorer som används för att testa olika typer av uppkopplad hemelektronik, belysning och röstassistenter, dyker i år upp för första gången i statistiken, om än på väldigt låga nivåer.

Sveriges 10 mest uppkopplade platser
(genomsnittligt antal uppkopplade prylar per hushåll)
1. Saltsjö-Boo (25,7)
2. Djursholm (25,1)
3. Hönö (25)
4. Onsala (24,9)
5. Hovås (24,6)
6. Spånga (24,4)
7. Värmdö (24,4)
8. Lidingö (24,1)
9. Huddinge (24)
10. Angered (23,9)

Kommentarer

Färre inbrott, men se upp för bedrägerier

 LIDINGÖ  8 januari 2019 08.10
Under perioden 2018-12-15 till 2019-01-07 inkom 10 anmälningar, jämfört med 21 anmälningar motsvarande period föregående år.
 
Specifika inbrott och försök på Lidingö:
• Kragenäsvägen 15/12, inbrott i villa. Tillvägagångssätt: genom bryt fönster.
• Bågvägen 18/12, inbrott i villa. Tillvägagångssätt: genom bryt fönster.
• Täppstigen 21/12, inbrott i villa. Tillvägagångssätt: genom fönsterkross.
• Skyttevägen, 30/12. Försök till inbrott i villa, tillvägagångssätt: försök till intrång via balkongdörr på villan.
• Larsbergsvägen 15/12, inbrott i lägenhet, ingen synlig åverkan på ytterdörr, eventuellt tillvägagångssätt: dyrkat upp låset till nämnd dörr.
• Kolmårdsvägen perioden 8/12-15/12, lägenhet på nedre botten, tillvägagångssätt: genom att sparka/forcera balkongdörr.
• Harrvägen 18/12, inbrott i lägenhet, bryt genom fönster.
• Norra Hamnpromenaden 29/12, inbrott i lägenhet, tillvägagångssätt: genom intrång via balkong.
• Vesslevägen perioden 21/12 – 1/1, inbrott i lägenhet, tillvägagångssätt: genom altandörr, inga spår av bryt.
 
Generella kommentarer
Som nämnts inledningsvis är antalet anmälda inbrott den aktuella perioden på Lidingö färre i förhållande till samma period föregående år. Förklaringarna kan vara flera. Den mycket goda grannsamverkan som i olika former är etablerad är viktig och gör skillnad.
Under våren kommer utbildning att genomföras för nya kontaktombud, mer information om detta kommer framöver.
”Grannsamverkanstänk” och den vaksamhet och beredskap för att larma vid pågående brott det ger har effekt.” 

Övriga tillgreppsbrott
Tänk på att inte lämna värdeföremål i bilen utan tillsyn. I hela stockholmsregionen smyger gärningsmän kring parkeringar vid köpcentrum (motsvarande) och letar efter bilar där inköp ligger synligt och obevakat i kupén. Denna uppmaning gäller inte bara i juletid utan året om. Det gamla rådet, ”töm bilen själv, innan tjuven gör det”, fungerar.
Även vid misstänkta pågående bilinbrott, precis som andra misstänkta pågående stölder, ska man larma polisen via 112.

Bedrägerier
Ett pågående nationellt problem är den mängd olika slags bedrägerier och bedrägeriförsök som kontinuerligt genomförs på olika sätt, via allt från slumpvis utskickade mail som kan räknas i miljoner, till konkreta bedrägerier/bedrägeriförsök riktade mot enskilda personer (vanligen på telefon). Även här försöker gärningsmännen utnyttja julstressen…
Sannolikt finns det dessutom tillsvidare ett mörkertal av bedrägerier och olika slags bedrägeriförsök. Dels för att många försök går ut i form av olika mer eller mindre riktade varianter av ”spam” på mail, och att den som får dem helt enkelt raderar mailet och om möjligt lägger in aktuell mailadress som  ”spammet” kommer ifrån i sitt skräppostfilter, motsvarande (de enorma mängder av mail som cirkulerar där skojarna bakom kräver pengar för att inte publicera kränkande bilder på mottagaren kan generellt betraktas som spam). 
De bedragare som inriktar sig på konkreta kontakter med sina potentiella offer på telefon koncentrerar sig dock ofta på äldre personer, som ibland upptäcker att de facto blivit lurade på pengar först långt efteråt.
Det som kallas för vishing-bedrägerier fortsätter vara ett problem i hela landet. Vishing eller "voice phishing" är när bedragare ringer upp och utger sig för att ringa från bank eller myndighet. Ofta påstår bedragaren att det pågår ett bedrägeri för att den uppringde ska bli stressad och vilja hjälpa till att stoppa det. Därefter ber den som ringer att du ska identifiera dig via bankdosa eller bank-id.

Polisen Norrmalm
 

Tänk på att:
Lämna aldrig ut dina koder till någon. Du kan uppmanas att identifiera dig via bankdosan, även det kan ge bedragaren tillgång till dina konton. Gör aldrig det!
Logga aldrig in med Bank-id på annans begäran - Om du plötsligt blir uppringd av någon som vill att du loggar in på din bank eller att du ska uppge dina koder ska du avsluta samtalet!

Kommentarer

Tack Lidingösidan för 15 fantastiska år!

Jan Sjöberg. Foto: privat. Jan Sjöberg. Foto: privat.

Den 31 december stängde Jan Sjöberg ned Lidingösidan för gott. Ett livsverk gick till ända.
I närmare 15 år har Jan Sjöberg investerat oändligt många timmar, varje dag, vecka ut och vecka in, månad efter månad, år ut och år in, helt ideellt. Men till slut fick det vara nog. Tack vare ett gott samarbete har Lidingö Nyheter liksom fågeln Fenix kunna uppstå ur Lidingösidans aska. Utan Jan Sjöbergs välvilliga inställning hade det aldrig gått.
Läs om vad tidningen Medievärlden skriver om Lidingösidan: klicka här

Lidingösidan finns kvar – ett fantastiskt arkiv

 LIDINGÖ  1 januari 2019 kl 00.01
Lidingösidan kommer att finnas kvar på nätet, som ett tidningsarkiv. Över 10 000 artiklar och mängder av bilder finns i arkivet. Ta en titt om du är nyfiken på vad som hänt tillbaka i tiden.
Artiklar sedan 2007 – klicka här.

Tidigare inlägg: