LIDINGÖ 

Hittar du inte din artikel?
Du har kommit till rätt sida, den ligger bara längre ner. Scrolla nedåt. 

PÅ VÄG TILL ELFVIK

Antikhandlare Madeleine Tigerschöld är en driftig kvinna – här intar hon sin lunch på Bistron.
Antikhandlare Madeleine Tigerschöld är en driftig kvinna – här intar hon sin lunch på Bistron.

 LIDINGÖ  21 mars 2019 kl 07.03
I väntan på värmen tar jag mig en tur ut till Elfvik, till hästarna och fåren, till de trevliga butikerna, till känslan av att bo på landet. I den kyliga vårsolen betar hästarna försynt det gröna som finns kvar under snötäcket som sakta men säkert tinar och försvinner.  Vägen ut till Elfvik är en upplevelse bara den – här kör bussen sakta i kurvorna och stannar vid Elfviks Gård som tar emot sina gäster på bästa sätt.

För egen del tar jag vägen till vänster och traskar in bland stall och små gårdsbutiker, verkliga fynd för alla som söker något extra, gammalt, klassiskt eller unikt. Refurm och Tigerschölds Antik ligger mitt emot varandra vid ingången till gården. Här finns också en Gårdsbutik med nyttigheter för hus och hem, Trädgårdsbutiken en bit upp i gårdslängan ger inspiration och sår frön för alla som går i blomstertankar. Har vi hunnit så här långt är det bara några steg in till Elfviks Gårdsbistro med soppa och hembakat bröd. Kakor och godis och så kaffe naturligtvis.

Så här i början av säsongen har ännu inte allt kommit på plats. Det tar lite tid innan rutinerna gör sig gällande och den nya personalen skolats in. Så här en söndag i mars ”prövas vännen” i det lätta kaus som uppstår när vitala gäster kommer och går i en strid ström! Trångt mellan borden – men visst kan man ta sin kaffekopp och sätta sig på uteplatsen i solen, om man har varma kläder…

Jag slår mig ner på soffan mitt i rummet och får trevligt sällskap av två vitala damer Helene och Marianne som promenerat från Yttringe till Elfvik. Med könummer 22 väntar de tåligt på dagens soppa med bröd. Under tiden får jag hjälp av de nya vännerna att hämta en kopp kaffe från automaten i gången.

Ja, så är det oftast – eftersom jag går med krycka och är lätt darrhänt så blir jag så lycklig över den vänliga hjälpsamhet jag möter – det gäller bara att våga – fråga! En trevlig pratstund avslutar mitt besök, nöjd och kaffeglad lämnar jag mina vänner som just fått uppropat ”nummer 22!”. Jag hoppas soppan var god och om inte, ”kan det drabba hela gården” – som Madeleine Tigerschöld så klokt uttryckte saken.
Nu , kära vänner, väntade ännu en upplevelse vid hörnet – Geten Gerda & Ko! Här köpte jag den härligaste ostkakan man kan önska sig, så med den goda smaken i minnet får ”hela gården” ett gott betyg som tack.

Inger Grimlund

Sophia Nygård är mejerist med den äran på Geten Gerda & Ko. I Bistron finns även ekologiskt lammkött från gården.
Sophia Nygård är mejerist med den äran på Geten Gerda & Ko. I Bistron finns även ekologiskt lammkött från gården.

Hanna Hedlund stöttar Kvinnojouren Kerstin

 LIDINGÖ  21 mars 2019 kl 07.01
Kvinnojouren Kerstin Lidingös kampanj #ordräddarliv skapar engagemang i både media och på sociala kanaler. Hanna Hedlund är den andra av sju profiler som uppmuntrar Lidingöbor att inte titta bort vid misstanke att någon utsätts för våld i en nära relation.
 
Kvinnojouren Kerstins kampanj #ordräddarliv lyfter våld i nära relationer fram till sommaren genom sju lokala profiler som presenteras i bl a sociala medier och i annonser i lokaltidningen Mitt i. Första ambassadören ut var Jesper Blomqvist, egenföretagare och fd fotbollsproffs. Han har hyllats för sin insats på sociala medier och kampanjen har väckt intresse även utanför Lidingö. Den andra ambassadören är Hanna Hedlund, en omtyckt programledare och artist.
 
Hanna har stått på scen sedan hon var sex år och deltagit i Melodifestivalen tre gånger. Första gången var år 2000 med svenska hitlåten ”Anropar försvunnen astronaut”. Hon är just nu aktuell med den hyllade showen ”Kort, glad och tacksam” med Pernilla Wahlgren. Hanna har även engagerat sig i frågor som rör kvinnors utsatthet tidigare:
 
– Jag blev först väldigt förvånad när jag hörde att Lidingö ligger över riksgenomsnittet för våld i nära relationer. Det kändes overkligt, som något vi bara läser om i media. Det är lätt att tro att det händer någon annanstans. Vi måste öppna ögonen för att det händer här, på Lidingö. För mig känns det självklart att stötta Kvinnojouren Kerstins arbete mot våld i nära relationer och uppmuntra alla till att våga se och agera på våldet runt oss.

Lidingö Stad gjorde en undersökning år 2016 där 31% av kvinnorna på Lidingö som deltog angav att de varit utsatta för våld i nära relation. Det är högre än riksgenomsnittet. Ingegerd Smedensjö, volontär på Kvinnojouren Kerstin och projektledare för kampanjen #ordräddarliv, hoppas att kampanjen ska fortsätta att engagera och inspirera till att våga agera när vi misstänker att kvinnor och barn utsätts för våld:

– Det finns en utpräglad tystnadskultur kring våld i nära relationer. Att synliggöra och prata om våldet är ett första steg till förändring. Vi vet att det är ett stort samhällsproblem, som inte är knutet till någon speciell miljö eller samhällsklass. Det händer här, runt oss, dagligen, oavsett vilka vi är eller var vi bor. Om vi förstår omfattningen av våld i hemmet, agerar vi förhoppningsvis nästa gång vår magkänsla säger att något inte står rätt till. Det kan bli det tillfället som du avbryter en dödsmisshandel.
 
Våld i nära relationer kan ta olika uttryck. Det psykologiska våldet kan beskrivas som systematisk kontroll, isolering, kränkningar och hot från förövaren. Ofta förekommer även fysiskt våld som knuffar, slag, sparkar och stryptag.  Våldet kan även vara sexuellt och materiellt. Oavsett uttryck är syftet med våldet att utöva makt och kontroll genom att skada och skrämmas. Våld i nära relationer skiljer sig från andra former av övergrepp genom att det ofta utövas under en längre period och ökar i intensitet med tiden. Våldet innebär stort lidande och har starka samband med fysisk och psykisk ohälsa för den som drabbas.
 
Kvinnojouren Kerstin Lidingö är en ideell organisation som dagligen arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld. De stöttar kvinnor som utsatts för våld och oroliga anhöriga. Kvinnojouren arbetar även med förebyggande arbete och informationsinsatser.

breviksborna vill ha posten tillbaka

Gamla posten på Väpnarstigen i Brevik. Den lär väl inte komma tillbaka, men paketutlämningen vill Breviksborna få till Hemköp. Det vill Hemköp med.
Gamla posten på Väpnarstigen i Brevik. Den lär väl inte komma tillbaka, men paketutlämningen vill Breviksborna få till Hemköp. Det vill Hemköp med.

LIDINGÖ  17 mars 2019 kl 08.48
Nu har Breviksborna tröttnat på att åka till Käppala och hämta paket och brevförsändelser. 

Sedan flera år tillbaka är närmaste utlämningsställe ICA Supermarket i Käppala. Högberga- och Breviksborna är hänvisade att ta sig upp till 3 km längre ut på ön och tillbaka, antingen med bil eller tåg för att hämta brev och paket. 

Breviksborna menar att det vore effektivare att Högberga- och Breviksborna fick hämta sina försändelser i Brevik på Hemköp och Käppala- och Gåshagaborna fick hämta hoc ICA. 

Högberga-Breviks Villaägareförening, som representerar över hälften av villorna i Brevik och Högberga har skrivit ett brev till Postnords kundtjänst och framfört sina argument. 

I brevet skriver man att man talar för samtliga Breviks- och Högberga-bor, eftersom de som bor i lägenheter är lika drabbade. 

Ett av argumenten är att det i Brevik bor många äldre personer, och andra som saknar bil. För dessa är det ett stort besvär att med spårvagn ta sig fram och tillbaka till Käppala bara för att hämta ett paket. För de som är bilburna medför besöket i Käppala en helt onödig tidsspillan och en onödig miljöbelastning, när man ändå har sin butik i Brevik. 

I Brevik och Högberga bor närmare 3 600 människor. I Käppala och Gåshaga 5 500. Idag ska ICA i Käppala serva över 9 000 personers paket. De har dessutom DHL och Schenker att hantera. Belastningen på ICA:s paketutlämning är orimligt hög. I jultid är väntetiderna särskilt långa och irritationen stiger med kölängden. Än värre blir det nu med den snabbt ökande e-handeln. Det råder även ofta brist på P-platser vid ICA. 

Högberga-Breviks Villaägareförening föreslår därför att Postnor:
• återför pakethanteringen för Högberga- och Breviksområdena till Hemköp Brevik.
• låter pakethanteringen för Käppala- och Gåshagaområdena vara kvar i ICA Käppala.
På så vis skulle man minska miljöbelastningen och irritationen avsevärt. 

Hemköpsbutiken i Brevik är villig att åta sig uppdraget. Man har till och med reserverat ett särskilt utrymme i butiken för ändamålet. Än så länge har inget svar från Postnord inkommit, men föreningen kommer att bevaka det. 

Kommentera

 • Pieter van der Star • 21 mars 2019 00:41:36
  Jag hade problem med pakket några månader sen. Postnord skickade paket till och från några postnord magasiner. Till slutet kunde jag hämta det i Käppala men på paket hade postnord klitrad etiket med adressen segeltorp 108 Hemköp Brevik, så Postnord ska har ingen problem med detta. Men frågan är om affären vill ha extra jobb för att hantera paket och om kunden är ok när godissortiment ska bli borttagen för att lagra paket.
  Jag är ung och frisk och hellt ok med tar cykel till Käppala. Ok, jag beställer ingen stora paket, men man kan tar med mer på cykel än man tror. Kanske vi ka börja med Breviksposten och hämta paket för alla i en gång och för dom som tror Käppala är liten för långt bort?
 • Gunilla Sahlström • 20 mars 2019 11:22:20
  Bra initiativ. En fördel för alla parter om postservicen kommer åter till Brevik: kunderna, ICA i Käppala och inte minst vår närbutik i Brevik!
 • TF • 20 mars 2019 08:42:30
  Självklart bör det finnas post- och pakethantering i så tättbebyggt område som B-H,
  men ännu större sorg är att vi inte har en chans att handla SLs färdbevis!
 • Göran Tegnér • 20 mars 2019 08:26:14
  Detta är mycket bra och välkommet initiativ av Högberga-Brevijs Villaägareförening.

  Att tvinga kunderna att åka flera km i onödan bara för att hämta ett litet paket är ett totalt meningslöst resursslöseri: reskostnader, vägslitage, miljöutsläpp, olycksrisker och restidskostnader!
  Öppna Posten i Brevik Postnord!

 byggstart av Lilla Lidingöbron i maj

LIDINGÖ  17 mars 2019 kl 08.48
Det börjar dra ihop sig till byggstart av den nya bron, Lilla Lidingöbron, skriver Lidingö stad i sin tidning Vårt Lidingö. Stadens broentreprenör Implenia har nu satt upp ett platskontor i närheten av brofästet på Lidingösidan och förbereder inför byggstarten i maj.
 
Platskontoret har byggts upp i Torsvikshamnen, strax söder om Islinge udde. Här kommer Implenia, som fått uppdraget att bygga bron, ha sitt arbetsområde och ta emot byggtrafiken. Kontoret kommer att finnas på platsen tills alla arbeten är helt avslutade, år 2023.
 
Planering och projektering för den nya bron är nu i full gång och själva byggandet av Lilla Lidingöbron beräknas starta under försommaren. Först ut är pålningen av totalt 160 pålar, ett arbete som beräknas ta ett år och som kommer både synas och höras.
 
– Området är redan i dag utsatt för buller från bilar och spårtrafik, men vi kommer att göra vad vi kan för att minimera störningar från arbetet. Vi kommer att mäta buller löpande för att se till att gällande riktlinjer följs, säger Jan Werner, stadens projektledare för Lilla Lidingöbron.

Byggmaterial kommer att levereras till arbetsområdet via lastbilar men även sjövägen. För att underlätta arbetet kommer en del av Islinge Hamnväg att stängas av för biltrafik under byggperioden, från och med i sommar. Då blir genomfart för bilar på Islinge Hamnväg upp mot Torsvik inte möjlig men gång- och cykeltrafikanter påverkas inte.

Bron beräknas bli klar för tågtrafik 2022. Redan under 2021 ska gående och cyklister kunna passera över den nya Lilla Lidingöbron. Spårtrafiken kopplas in ett år senare och först därefter kommer den gamla bron att rivas.

Så här skriver Implenia på sin hemsida: 
Den gamla Lidingöbron är sliten och ser slutet på sitt liv, att renovera skulle bli dyrare och det är därför beslutat att bygga en helt ny bro.

Den nya bron korsar Lilla Värtan mellan Lidingö och Stockholm och kommer att bli 730 meter lång med 16 bropelare och 15 spann och blir en av Sveriges längsta broar. Bredden på bron kommer att vara cirka 16 meter, varav 7,4 meter är reserverad för gång-, cykel- och mopedtrafik och 8 meter för spårvägstrafik.

Det blir en spännarmerad betongbro med grundläggning för brostöden i vatten vilket innebär en teknisk utmaning. Bron kommer att utformas så att den blir tillgänglig och attraktiv för samtliga samhällsgrupper. Den dimensioneras för en tredubbling av gång- och cykeltrafik med fina utkiksplatser.
 

Entreprenaden består av byggnation av ny bro om 730 meter med 16 bropelare och 15 spann samt rivning av den gamla bron.
Bredd: 16 meter, varav 7,4 meter är reserverad för gång-, cykel- och mopedtrafik och 8 meter för spårvägstrafik.
Kontraktssumma: 539 miljoner kronor
Byggtid: 2018-2023

Piratparken i Brevik rustas upp

LIDINGÖ  15 mars 2019 kl 19.36 Uppdaterad 19 mars.
Den av många barn så älskade Piratparken vid Brevikshamnen rustas nu upp.
Det gamla och rätt slitna piratskeppet är bortfraktat och ska nu bytas ut mot ett nytt. Man ska också lägga ett mjukt skonsamt gummimaterial på marken. Gungor och andra lekredskap blir kvar som tidigare. Arbetena beräknas vara klara om cirka en vecka.

 Johan Ahlbom

Och den 19 mars var det nya piratskeppet på plats.
Och den 19 mars var det nya piratskeppet på plats.

Grace gjorde som Greta

LIDINGÖ  15 mars 2019 kl 19.36
Hundratusentals elever över hela världen demonstrerade på fredagen för ett bättre klimat. Greta Thunberg har med sina aktiviteter det senaste året engagerat alltfler ungdomar som på allvar börjar bekymra sig över jordens klimat.

Flera av Lidingös elever hade följt Gretas uppmaning att komma till Mynttorget för att visa solidaritet med jordklotet. På Lidingö var aktiviteten inte lika stor, men Grace, 13 år, Futuraskolans klass 8, satte sig solidariskt framför Lidingö stadshus med sitt budskap, trots det eländiga vädret.

– Greta är jättecool, tyckte Grace som skolkade från skolan för att vara en del av den världsomfattande demonstrationen.

Själv försöker Grace tänka på klimatet, till exempel genom att åka kollektivt, inte handla mat som är inplastad eller köpa plastpåsar.

Hennes budskap blir på svenska ungefär ”Varför ska vi gå till skolan när ni inte vill lyssna på de som är utbildade?”.

Text och foto: Susann Thorngren

Nu kan du få info om vattnet via SMS

Viktig meddelanden via sms. Foto: Mostphotos
Viktig meddelanden via sms. Foto: Mostphotos

LIDINGÖ  15 mars 2019 kl 07.05
Nu lanserar Lidingö stad en sms-tjänst, där du som har VA- och avfalls-abonnemang kan registrera dig för att få sms vid störningar i vattenleveransen.

Efter den stora vattenläckan på trettondagsafton 2018 blev det tydligt att Lidingöborna vill ha information om akuta störningar: via sms. Då rent vatten är något alla är beroende av var det naturligt att starta utvecklingen av en sms-tjänst till Lidingöborna med just störningar i dricksvattenleveransen.

Gabriella Pilblad är ansvarig för stadens debiteringssystem för vatten och avfall, som nu byggts ihop med en sms-tjänst:

–  I första steget är det våra befintliga kunder för vatten och avfall som kan registrera sig för att få sms, säger hon. De kommer få sms vid både akuta och planerade
störningar i vattenleveransen i sitt bostadsområde. I det sms som skickas framgår det att det är problem med vattenleveransen i området och vår beräknade åtgärdstid.

Som VA-kund får du den första informationen om driftstörningen via sms. Vill du sedan följa händelseutvecklingen hänvisas du till en sida för driftstörningar på stadens webbplats, där det kommer finns mer utförlig information och uppdateringar.

Hur gör jag för att få sms?
Är du VA-kund hos staden registrerar du dig enkelt för att få sms via en e-tjänst på stadens webbplats, www.lidingo.se/va. Du behöver ange ett mobilnummer och samtycka till att staden skickar sms till dig. Fastighetsägare, representanter för samfälligheter eller bostadsrättsföreningar är exempel på kunder i stadens databas.

Carl-Johan Schiller, kommunalråd (KD) och ordförande i teknik- och fastighets-nämnden ser tjänsten som ett startskott för direktavisering av samhällsviktig 
information till Lidingöborna:

– SMS är ett effektivt sätt att nå fram med information, säger han. I nästa steg hoppas jag att de som inte är VA-kunder men berörs av en vattenavstängning också kan få sms personligen. När vi testat det här ska vi utveckla sms-tjänsten vidare så att vi kan nå fler Lidingöbor vid olika typer av incidenter.

Snart börjar vägarna sopas

Ett tydligt vårtecken är när sandsopningen börjar. Foto: Lidingösidans arkiv.
Ett tydligt vårtecken är när sandsopningen börjar. Foto: Lidingösidans arkiv.

LIDINGÖ  14 mars 2019 kl 11.35
Vårstädningen av Lidingös vägar börjar i slutet av mars – om vädret och temperaturen tillåter, skriver Lidingö stad i tidningen Vårt Lidingö. Det hela pågår i cirka fyra veckor.

Tänk på att datumparkeringen fortfarande gäller fram till sista april, det underlättar arbetet med sandupptagningen och gör att vi kommer åt alla delar av vägen. 
 

Ren båtbotten utan målning

Båtbottentvätt ett alternativ till målning.
Båtbottentvätt ett alternativ till målning.

LIDINGÖ  14 mars 2019 kl 11.28
På många båtklubbar – även på Lidingö – får du inte längre bottenmåla med gift- eller metallfärg, skriver tidningen Vårt Lidingö. Men det går att få bort havstulpanerna och algerna på ett miljövänligt sätt. Borsttvätt är effektivt och kan användas om din båt inte är målad med ”blödande” eller giftig färg.

Båtmiljö.se tipsar om var du hittar närmaste borsttvätt. Här finns också andra alternativ till bottenmålning. Vissa båtklubbar löser problemet genom att låta bygga en spolplatta (Skärsätra) eller köpa in en ”Hullwasher” (Brevik) som samlar upp färgresterna och renar dem i ett filtersystem.
 

I Breviks Båtsällskap har man investerat i en Hullwasher, som tar hand om allt smutsvatten.
I Breviks Båtsällskap har man investerat i en Hullwasher, som tar hand om allt smutsvatten.

– Två villor i luften…

LIDINGÖ  13 mars 2019 kl 18.34
Trots att flygvädret i morse var uruselt, med snöglopp och hård vind, väcktes många Breviksbor av ett intensivt helikoptersmatter. Den ihållande helikoptertrafiken pågick större delen av dagen. Förklaringen fanns nere i Brevikshamnen, där hela den stora grusplanen var helt etablerad av tre stora långtradare med släp, en kranbil, skåpbilar, mängder av byggmaterial – och en helikopter!
 
Mitt i snöyran försiggick transport med helikopter av delar till två villor(!) från Sävsjöhus som ska byggas mittemot Brevikshamnen, i Kungshamn på Nackasidan. Till byggplatserna saknas väg av tillräcklig storlek för långtradare, därför löstes det hela på ett galant sätt med helikoptertransport från Brevikshamnen.

 Johan Ahlbom

John Lundvik vann Melodifestivalen 2019

Fotograf: Olov Sotarn Tegby Frisk
Fotograf: Olov Sotarn Tegby Frisk

 LIDINGÖ  10 mars 2019 kl 09.04
Lidingöbon John Lundvik vann Melodifestivalen 2019 – och brast ut i tårar.
– Jag har kämpat så länge för det här, säger han.

Vinsten kom inte som någon överraskning. Lundvik har varit favorittippad hos både recensenter och oddsbolag och låten ”Too late for love” ligger sedan en tid tillbaka etta på Spotifys lista över de mest spelade låtarna i Sverige.

Nu blir Lundvik historisk i Eurovision song contest. Han är den första som både tävlar som artist för ett land och är låtskrivare åt ett annat land. Han är en av de som ligger bakom Storbritanniens bidrag ”Bigger than us” som framförs av Michael Rice.

Kulturen i centrum i centrum

Ludvig, Erik, Jacob och Gustav hade kul när de fick vara dj:s i centrum.
Ludvig, Erik, Jacob och Gustav hade kul när de fick vara dj:s i centrum.

 LIDINGÖ  10 mars 2019 kl 08.28
Det var aprilväder i Lidingö centrum när kulturen idag hade sin egen dag. Ömsom snö och ömsom sol. Lördagshandlande Lidingöbor kunde få ta del av färgrika målningar gjorda av både små och stora konstnärer. Entusiastiska dj-grabbar (vart tog flickorna vägen?) från Sthlm DJ Academy och en livs levande artist, Lesli Liljegren, fanns också på plats.
 
Föreningen Lidingökonstnärers ordförande Ingela Karlsson bjöd in besökande barn till en workshop under temat ”Sommaräng”. Borta vid den blivande stormålningen fanns flera småttingar iklädda skyddsplast över kläderna. Med stora penseldrag och klara färger formade var och en sin bild av sin sommaräng, stor eller liten. På plats fanns bland annat Isabelle, fyra år, med mormor Helena.
 
– Vi är alldeles nyinflyttade till Lidingö, så det var ett bra tillfälle att lära känna centrum, tyckte mormor Helena.
 
– Det är jättekul att få lära sig att vara DJ, utbrast flera av eleverna från Sthlm DJ Academy. Vi älskar musik och det finns så mycket bra musik nu, tyckte Ludvig, Erik, Jacob och Gustav som jobbade vid det tillfälligt uppställda mixerbordet. Skolans grundare Nicklas Jungstedt har drivit Sthlm DJ Academy sedan 2007 och några svårigheter att få elever är det inte.
 
– Om ni vill ha några bra DJ:s så är det bara att ringa, sa Erik som kallar sig Hurricane när han står på scenen.
 

Du måste ha Flash player 9.0 för att kunna se denna video.


 
Så småningom dök Lesli Liljegren upp framför mikrofonen med sin gitarr och sjöng några helt nyskrivna låtar. Lesli har ett tidigare förflutet bland annat i Lidingö Rock och 1994 fanns han med i det vinnande bandet Kerberos.
 
Andreas Lindberg från öns nyaste webbtidning Lidingö Nyheter som startade vid nyår, redogjorde för tidningens viktiga uppdrag att granska öns makthavare. Tillsammans med honom fanns författaren och journalisten Inger Grimlund som gärna berättade om sitt senaste verk, en bok med samtliga kåserier hon skrivit i Lidingö Nyheters föregångare Lidingösidan.
 
För den som ville få mer ögonfröjd hade flera av konstnären ställt ut sina verk i centrumbutikernas skyltfönster. Elisabeth Megner tog med sig intresserade på rundan där Lidingökonstnärerna ställer ut i tretton butiksfönster i Centrum.

Texter: Susann Thorngren
Foton: Bo Vading

Dagens konferencier Richard Liljegren intervjuade Ingela Karlsson, ordförande i Föreningen Lidingökonstnärer
Dagens konferencier Richard Liljegren intervjuade Ingela Karlsson, ordförande i Föreningen Lidingökonstnärer
Härligt att i det kylslagna vädret får skapa sol, värme och vackra blommor!
Härligt att i det kylslagna vädret får skapa sol, värme och vackra blommor!
Isabelle, 4 år, hade tagit med sig mormor till centrum. Isabelle höll tungan rätt i mun när hon satte sista färgklicken på sin blomma.
Isabelle, 4 år, hade tagit med sig mormor till centrum. Isabelle höll tungan rätt i mun när hon satte sista färgklicken på sin blomma.
Om man ska stå stadigt i marken, så behövs rötter. Alltstå är det viktigt att även sådana finns avbildade tyckte denna unga konstnär.
Om man ska stå stadigt i marken, så behövs rötter. Alltstå är det viktigt att även sådana finns avbildade tyckte denna unga konstnär.
Artisten och Lidingöbon Lesli Liljegren framförde sina senaste låtar.
Artisten och Lidingöbon Lesli Liljegren framförde sina senaste låtar.
Det var fler som ville fotografera Andreas Lindberg när han berättade om Lidingö Nyheter och Inger Grimlunds nya bok.
Det var fler som ville fotografera Andreas Lindberg när han berättade om Lidingö Nyheter och Inger Grimlunds nya bok.
Elisabeth Megner visade gärna runt bland de konstverk som fanns tillfälligt uppställda i butiksfönstren.
Elisabeth Megner visade gärna runt bland de konstverk som fanns tillfälligt uppställda i butiksfönstren.
Paula Rindborgs "Golden Garden" fanns i ett av fönstren.
Paula Rindborgs "Golden Garden" fanns i ett av fönstren.

Ljusmanifestation på kvinnodagen

Jesper Blomqvist och Ingegärd Smedensjö. Foto: Bo Vading.
Jesper Blomqvist och Ingegärd Smedensjö. Foto: Bo Vading.

 LIDINGÖ  9 mars 2019 kl 04.01 Uppdaterad 09.36
Internationella kvinnodagen uppmärksammades med en ljusmanifestation i Lidingö Centrum, något som blivit en årlig tradition. Till toner av Sara Varga stannade flera Lidingöbor, kommunanställda, politiker och medlemmar från Kvinnojouren Kerstin Lidingö till, trots regn och blåst. På plats var även Jesper Blomqvist, som är ambassadör i Kvinnojouren Kerstins kampanj #ordräddarliv. 
 
– Jättekul att så många valt att komma hit idag och uppmärksamma Internationella kvinnodagen med oss. Flera nya samarbeten har även diskuterats under ljusmanifestationen och det är spännande att se hur många Lidingöbor som engagerar sig och vill stötta oss i arbetet för ett jämställt samhälle fritt från våld, säger Ingegerd Smedensjö styrelsemedlem och volontär på Kvinnojouren Kerstin Lidingö. 
 
Internationella kvinnodagen firas officiellt den 8 mars sedan 1977 på initiativ av FN. Ursprungligen uppmärksammades dagen av den tidiga arbetarrörelsen och kvinnorörelsen. Idag är dagen inte kopplad till någon politisk ideologi, utan ses som en dag där kvinnors rättigheter och jämställdhet uppmärksammas världen över. 
Läs mer här

Volontärer och engagerade i Kvinnojouren Kerstin. Foto: Bo Vading.
Volontärer och engagerade i Kvinnojouren Kerstin. Foto: Bo Vading.

LÅGTRYCK BÅDE UTE OCH INNE

Bild 1. Tur att jag kan ta min Mini till Tor! 2. Och så fick vi operamusik på köpet! Gunnel Dietmann var nöjd med reportuaren.
Bild 1. Tur att jag kan ta min Mini till Tor! 2. Och så fick vi operamusik på köpet! Gunnel Dietmann var nöjd med reportuaren.

 LIDINGÖ  1 mars 2019 kl 00.01
Det blev som väderlekssiarna i TV förutspådde; snö!
Jag avfärdade deras rapport – nej snö, inte nu! Det ser ni väl, det är snödroppar i rabatten och en lätt värmande sol. Så – vadå! Snö…

Nu är det måndag morgon och mitt huvud känns så tungt – det är värk i magen, ont i känt och liktorns smärta på vänster lilltå som dämpar min livslust. Och så snöväder på toppen av isberget.

Ändå, jag ska ner till Mötesplats Centrum, till Hälsoprojektet jag anmält mig till – där väntar min student Vendela och henne vill jag inte svika. I formuläret jag undertecknat står ” Genom ditt deltagande förbinder du dig att genomföra två till tre hälsotester och träna två gånger i veckan mellan februari och maj.”

Alltså sopar jag snön av bilen och drar ner till Centrum i slirig snömodd. Det är nu hälsotest nr 2 som ska genomföras med all den energi jag kan uppmana. Men hur är det idag – bättre eller sämre?

Blodtrycket är lågt, orken inget att skryta med och hur många meter jag hunnit med att gå på sex minuter vet jag inte. Vendela klockar av mina tider – det gäller styrka i arm och barm och trots allt känner jag mig rätt nöjd med att vara med i svängen. Det gäller ju att ta tillvara alla möjligheter till ett friskt och aktivt liv.

– Bra, bra, säger Vendela uppmuntrande när jag lyckats resa mig upp och ner från stolen tjugo gånger. Nästa vecka börjar träningen ”på riktigt”.

– När kursen är slut kan du resa dig från golvet, det är målsättningen, avslöjar Vendela med ett mjukt leende.

Efter testet slinker jag in till cafeterian för en kopp kaffe med mjölk. Utsikten mot gården är lugn och harmonisk, sakta, sakta faller snöflingorna till marken och dekorerar buskar och träd. I korridoren pågår fortgående test av kondition – nu är det en herre 65+ som traskar på för allt vad ha är värd.

Nu är kaffet uppdrucket och det gäller att ta språnget ut i verkligheten. Men först skriver jag mitt namn på en enkät om att vi ska få behålla Mötesplats Centrum här i kvarteret Tor, där så många äldre bor. Även om jag själv måste sopa snön av min lilla Mini Cooper för att komma hem till gården.

Hälsningar från Inger Grimlund


PS. Har man tur så lurar något trevligt runt hörnet inne på Mötesplatsen. I det här fallet var det opera! Visserligen på film men i alla fall – tänk så mycket kul det finns att uppleva, bara man kan resa sig från stolen – eller från golvet. DS

 

Bild 1. Vendela Frejd-Östman är min tränare – varje framsteg bokförs in i minsta detalj. Bild 2. Har man ingen bil kan man ju cykla!
Bild 1. Vendela Frejd-Östman är min tränare – varje framsteg bokförs in i minsta detalj. Bild 2. Har man ingen bil kan man ju cykla!

Hundar ska hållas kopplade

 LIDINGÖ  6 mars 2019 kl 07.13
 Det råder ibland olika uppfattning om hunden ska vara kopplad eller om det räcker att ha uppsikt över den. Lidingö Nyheter kan berätta att det är koppel som gäller.
 
På Lidingö gäller att hundar ska hållas kopplade inom torg och parker samt anlagda lekplatser och bollplaner (Lidingö stads författningssamling, allmänna lokala föreskrifter, §14). Det kan man läsa på stadens hemsida.

För naturreservat gäller kopplingstvång för hundar hela året. Det betyder att din hund alltid ska vara kopplad i naturreservaten Långängen-Elfvik och Kappsta. I området öster om Furutorp ska du hålla hunden under extra stor uppsikt
På flera ställen på Lidingö finns hundrastgårdar och där råder naturligtvis inte koppeltvång. Där kan hundarna löpa fritt.
 
Så här säger lagen (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter:
 
”Under tiden den 1 mars–20 augusti skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt.”
 
Och så här lyder Naturvårdsverkets officiella tolkning av detta:
 
”Om en hund ska hindras från att springa lös måste den i de allra flesta fall hållas i koppel. I praktiken får hunden, om den är lös, vara högst någon meter ifrån dig.”
 
Naturvårdsverket förtydligar även varför lagen finns:
”Lagens syfte är att skydda de vilda djuren, både däggdjur och fåglar, under den mest känsliga tiden när djuren får sina ungar. De marker som lagen syftar på är praktiskt taget all naturmark, även större parker och liknande.”
 
Den som säger att deras hundar aldrig skulle skada något djur, att just deras hund inte har någon jaktinstinkt, ljuger. Eller har fel. Alla hundar har jaktinstinkt. Om en hund får vittring på en harpalt eller fågelunge spelar det ingen roll om husse eller matte skriker sig blå för att hunden ska lämna sitt byte.
 
Det kan räcka med att hunden skiljer fågelungarna från hönan eller ett kid från rådjuret bara genom att komma springande eller flåsande. Och på så sätt kan de små helt i onödan bli farligt exponerade för riktiga rovdjur. Rådjurskidet är präglad till att ligga sitt och gömma sig. Rådjursmamman springer därifrån för att locka hunden till sig. Det kan dröja flera timmar tills rådjuret kommer tillbaka till kidet.
 
En hundägare har ett strikt ansvar att hunden inte orsakar ”skador eller avsevärda olägenheter”. Det gäller inte bara vilt utan även till exempel betande tamdjur. Även en hund som inte biter djuren, utan bara jagar dem i en hage, är ett exempel på en skada eller olägenhet.
 

VILLAÄGARNA håller VÅRMÖTE

 LIDINGÖ  6 mars 2019 kl 07.13
Tisdagen den 12 mars har föreningen Lidingövillor vårmöte i Ansgaarskyrkan. 
Kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors är inbjuden för att tala om ämnet 
"Vart är Lidingö på väg?" Alla medlemmar i Lidingövillors föreningar är välkomna till en intressanta diskussioner. 

Program
Kl. 18.40  Mackor och dricka
Kl. 19.00  Daniel Källenfors, kommunstyrelsens nye ordförande informerar om Lidingö stads Majoritetsprogam i dialog med Lidingövillor och våra medlemsföreningar

 • Småskalig skärgårdsstad - hur skapas den?
 • Bättre lyssnande från politiker och tjänstemän - hur då?
 • Trafiken förbättringar - kollektivtrafik, biltrafik (framkomlighet, bullerbekämpning, parkeringar, el-laddstioner) och eventuell Lidingöbana till Lidingö Centrum
 • Byggpolitik och områden där utveckling planeras
 • Trygghet - lokal polisstation m m

Därutöver  kommer övriga viktiga områden i stadens program att ventileras om intresse finns, såsom skolan, miljö (vatten och natur), kultur och fritid samt näringsliv.
Kl.  20.40  Information från Lidingövillor
Kl.  21.00  Avslutning
 
Anmälan senast  torsdag 7 mars till alf.lundberg3@gmail.com eller tel.070-7173563
Lidingövillor LVS är en sammaslutning för alla villaägareföreningar på Lidingö. 
 

Kvinnojouren Kerstin Lidingö
lyfter våld i nära relationer i lokal kampanj

 LIDINGÖ  5 mars 2019 kl 06.34
Kvinnojouren Kerstin Lidingö vill uppmärksamma våld i nära relationer. Med hjälp av sju ambassadörer ska Lidingöborna uppmuntras att våga se och visa omtanke när de misstänker att någon utsätts för våld i en nära relation.
 
Kvinnojouren Kerstin lanserar en omfattande kampanj där våld i nära relationer lyfts under cirka 14 veckors tid genom sju lokala profiler som presenteras i sociala medier och annonser i lokaltidningen Mitti. Först ut är Jesper Blomqvist, egenföretagare och fd fotbollsproffs:

– Jag tror att många tycker det är svårt att berätta om en vardag som är fylld av våld. Barn i familjer där pappan slår eller hotar blir väldigt utsatta. Och det är viktigt att vi vuxna tar ansvar och finns där. Om jag kan bidra till att synliggöra våldet och förändra livet till det bättre för någon, så bidrar jag gärna.

En ny ambassadör kommer att presenteras varannan vecka. Alla ambassadörer har olika bakgrund, ålder och budskap varför det är viktigt att våga agera när vi ser att medmänniskor runt oss utsätts för våld. Förhoppningen är att alla på Lidingö ska inspireras till att våga agera när vi misstänker att kvinnor och barn utsättas för våld i nära relationer. 

ORD GÖR SKILLNAD
Ingegerd Smedensjö, volontär och ansvarig projektledare för kampanjen och på Kvinnojouren Kerstin Lidingö, hoppas att kampanjen får stort genomslag då omfattningen av våld i nära relationer på Lidingö måste synliggöras:

31% av alla kvinnor på Lidingö uppger att de blivit utsatta för våld i en nära relation. Vi vill synliggöra våldet och uppmana alla att visa stöd när vi misstänker att någon utsätts. Våld i nära relation är ett allvarligt brott och ett stort samhällsproblem. Att synliggöra våldet på Lidingö och öka kunskapen om våld i nära relationer är ett viktigt första steg till förändring. Kvinnojouren vill visa hur vi gemensamt kan arbeta för att minska våldet, men också informera om att hjälp och stöd för de kvinnor som utsätts finns att få.

Kvinnojouren Kerstin Lidingö är en ideell organisation som dagligen arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld. De stöttar kvinnor som utsatts för våld och oroliga anhöriga. Kvinnojouren arbetar även med informationsinsatser och annat förebyggande arbete. Kampanjen startar den 5 mars och pågår fram till midsommar.

– Alla kan bidra på olika sätt. I den här kampanjen har våra fantastiska ambassadörer och många fler bidragit med sin tid. Jag hoppas att alla gör som våra ambassadörer, vågar prata om våldet och visa att vi finns där om någon behöver stöd och hjälp, uppmanar Ingegerd och Kvinnojouren Kerstin.
 

Allt gick som smort

 LIDINGÖ  2 mars 2019 kl 08.05
Allt gick som smort. Färdtjänstbilen kom på den beställda minuten. Färden tog 18 minuter till Danderyd sjukhus stora entré. På min ”inbjudan” stod det vänligt att det kunde vara lite stökigt vid entrén då man bygger och bygger – men inget problem här heller!

Det gick som smort! – in genom den stora entrén och så till vänster. En vänlig ”värdinna” med Röda korset på ryggen visar vägen. Ingen kö. ”Tryck här” så får du en nummerlapp 064. Sitt ner och vänta så ropar syster upp dig när det är dags.

Jag kom alltså i mycket god tid, det var lugnt och stilla i väntrummet – kanske det var lunchpaus för doktor Ulf Gustafsson Ögi. Själv hade jag mumsat i mig en halv banan. Jag ville inte fylla magen, man vet ju aldrig hur doktorn vill ha sin patient och det fanns inga instruktioner med i brevet från Kirurgmottagningen.

12.50 – nu börjar tiden närma sig utsatt besökstid. Det är alltid lika spännande. ”Läkarbesöket är en konsultation, ej operation” stod det visserligen i brevet – men man vet aldrig!

Jag hade bespetsat mig på att få möta en snygg doktor – men tji fick jag! Doktor Ulf var sjuk, ja sånt kan ju hända…

Istället blev jag omhändertagen av en kvinnlig doktor – Jennie Engstrand med titeln Specialistläkare/kirurg på sin namnskylt. Varför blev jag besviken? Kanske för att mitt liv numera är oändligt tomt på spännande män, varje karl ger mig ”bra vibrationer” om ni kan förstå. Doktor Jennie var också bra men inte på samma vis. Hon hade glimten i ögat och sa att jag inte såg ut att vara snart 89 år. Sånt går naturligtvis hem…
 

Det fanns säkert en diger bunt med diagnoser och resultat från olika undersökningar i doktor Jennies dator – men hade hon haft tid att studera den hälsodeklaration som min dotter Annica hjälpt mig att fylla i inför besöket? För egentligen var det ju doktor Ulf som skulle sitta framför mig i läkarstolen. I brevet från Danderyd stod det också ”Vid ej ifylld hälsodeklaration finns risk för att ditt läkarbesök inte blir av”.

Ni vet själv hur det är – när man sitter där framför doktorn och får frågan ”hur mår du” så blir svaret ”tack, bra!”. Allt elände har man plötsligt glömt, särskilt om det är en snygging till läkare. Nu var det inte en ”snygging” som satt där framför mig utan en klok, kvinnlig läkare.

Eftersom jag inte hade min dotter med mig som vittne bad jag att få skriva upp de fakta som doktorn delgav mig:
”Det är en omfattande operation – frågan är om besvären är så pass alvarliga att vi ska ta risken med operation. Här finns flera bråck i magen – som en schweizerost! Får du ont – lägg dig på rygg och tryck in knölen så den åker tillbaka in i magen. Här hjälper varken kost eller träning, men det är bra att äta fiberrik kost. En operation kan ge komplikationer som infektion på tarmen, propp och hjärtinfarkt finns också med i kalaset. Nej – vi ska inte operera, mycket på grund av åldern – dumt att göra en operation som ”inte behövs”.

Jag tackade för konsultationen och undrade om möjligtvis doktor Ulf Gustafsson Ogi skulle varit djärvare i sin bedömning?

Vem vet? Glad är jag ändå och lägger mig raklång på sängen när så behövs. Då mår knölen och jag ganska så bra! Allt går som smort – än så länge!

Inger Grimlund

Inger får möta läkaren Jennie Engstrand.
Inger får möta läkaren Jennie Engstrand.

med nosen i marken

Tiken Pippi är mycket ung. Hon får träna ett enkelt spår, där belöning i form av något gott finns nedtrampat med jämna mellanrum. Ängen, där gräset ännu inte vuxit upp, lämpar sig bra för träning. Hunden ska lära sig att nosen ska vara nära marken. Om Pippi skulle hålla nosen högre, så tar vinden snabbt bort dofter.
Tiken Pippi är mycket ung. Hon får träna ett enkelt spår, där belöning i form av något gott finns nedtrampat med jämna mellanrum. Ängen, där gräset ännu inte vuxit upp, lämpar sig bra för träning. Hunden ska lära sig att nosen ska vara nära marken. Om Pippi skulle hålla nosen högre, så tar vinden snabbt bort dofter.

 LIDINGÖ  3 mars 2019 kl 07.47
Gerard och Ia O´Shea bor i Sticklinge och driver där en kennel - "Just ask"- med uppfödning av hundrasen rottweiler. En äng på Elfvikslandet passar nu bra för träning i tävlingsformen IGP, vilket innebär prov i olika kombinationer av spår, lydnad och skyddsarbete. Gerard berättar, att vältränade hundar av rasen är nyttiga i olika situationer, även till exempel vid sök genom "missing people". Ia säger också, att vara hundägare innebär ett stort ansvar och om man har en stor hund är ansvaret extra stort. Man släpper inte hundar fritt hur som helst.

Text och foto: Bo Vading

Pippi är nöjd. Spårning kräver stor och oupphörlig koncentration, så man blir trött.
Pippi är nöjd. Spårning kräver stor och oupphörlig koncentration, så man blir trött.
Umbro är en hanhund, fortfarande ung men något mer erfaren än Pippi. Här kommer belöningen i form av hundgodis inte lika ofta. Istället ska hunden lära sig att spåra dofter från olika material, till exmpel metall, läder och i detta fall små träbitar.
Umbro är en hanhund, fortfarande ung men något mer erfaren än Pippi. Här kommer belöningen i form av hundgodis inte lika ofta. Istället ska hunden lära sig att spåra dofter från olika material, till exmpel metall, läder och i detta fall små träbitar.
Umbro har lärt sig att markera genom att lägga sig invid träbiten.
Umbro har lärt sig att markera genom att lägga sig invid träbiten.

Hjälp SL att planera tidtabellerna för 2020

 LIDINGÖ  2 mars 2019 kl 08.17
Varje år ses kollektivtrafiken i Stockholm över och nya tidtabeller börjar gälla i december. I februari fick länets kommuner och funktionshindersorganisationer utskickat förslag och kan tycka till.

I februari skickas en remiss ut till de 26 kommunerna i Stockholms län och till funktionshindersorganisationer. Den innehåller en bruttolista med förslag på förändringar av linjesträckningar, turtäthet och trafikeringstid för bussar, lokalbanor, tunnelbana och sjötrafik. Dessutom innehåller den en översiktlig beskrivning av planeringen av pendeltågstrafiken.

Förslagen har tagits fram i samarbete mellan trafikförvaltningen och trafikutövarna som kör trafiken på uppdrag av SL och Waxholmsbolaget.

Om du har förslag på förändringar, så kan du höra av dig till Lidingö stad med dina idéer. Om förslaget är bra, och/eller flera har samma förslag kan du vara delaktig till att det bli en förändring.

Den 20 maj är sista datum för remissinstanserna att lämna synpunkter på de trafikförändringar som beskrivits i bruttolistan. Under våren gör trafikförvaltningen och trafikutövarna ytterligare utredningar av förslagen och under sommar och tidig höst görs en slutlig sammanvägning av förslagen och remissinstansernas synpunkter.
I november är det slutliga trafikförändringsdokumentet klart. Det innehåller då information om vilka förändringar som kommer att genomföras.

Dokumentet presenteras som ett informationsärende till Trafiknämnden och skickas till remissinstanserna.
Den 15 december 2019 börjar de nya tidtabellerna att gälla.

Bopriser på lidingö i februari

Dyraste huset som såldes på Lidingö i februari 2019. Dyraste huset som såldes på Lidingö i februari 2019.

 LIDINGÖ   1 mars 2019 kl 06.01
Här är slutpriserna från februari månad för sålda villor och bostadsrätter på Lidingö, som publicerats på Booli.se den 1–28 februari. 
Dden dyraste borätten gick på 10,5 milj kr och 21,5 för den dyraste villan. Billigaste borätten kostade 1,8 milj kr, men var bara 18 kvm, vilket ger den det högsta kvadratmeterpriset, 100 000 kr. 
Slutpriserna  är de så kallade "sista buden". De faktiska slutpriserna för villor och tomter kommer, via lagfarter, efter cirka tre månader från statliga Lantmäteriet. För bostadsrätter är slutpriset baserat på sista budet i en budgivning, vilket ger en tydlig indikation på var slutpriset hamnar. Vissa av villorna eller bostadsrätterna har inte sålts, om säljaren dragit tillbaka köpet.

De två spalterna för bostadsrätterna visar boarean och priset i milj kr. För villorna visas först boarean, sedan tomtarean och priset i milj kr.

9 mars finns Kulturen i Centrum

Bild från förra årets "Kulturen i Centrum". Foto: Lidingösidans arkiv.
Bild från förra årets "Kulturen i Centrum". Foto: Lidingösidans arkiv.

 KULTUR  1 mars 2019 kl 07.01
Detta och mycket annat händer under eventet Kulturen i Centrum:
Lidingö konstnärerna ställer ut i flera butiker. Två guidade konstvandringar med en av Lidingökonstnärerna. 
Konst/tipsrunda med fint pris i potten.
Lidingökonstnärerna ordnar även en workshop med en stor duk där barn får måla på tema ”sommaräng”. 
Lesli Liljegren sjunger och spelar.
Andreas Lindberg från Lidingö Nyheter berättar omden nya lokala tidningen och intervjuar.
Inger Grimlund som skrivit boken På Väg och Johan Hjort från Högberga Gård och Vattenverket som är en av de som är med i boken. Därefter signering hos Akademibokhandeln
DJ Kids från Sthlm Academy spelar skivor mellan programpunkterna. Unga människor som gillar musik och vill bli DJ:s.
Brasserie Jernet har specialmeny/rätt under dagen.
Coop Skeppet serverar på torget.
 

PROGRAM ”Kulturen i Centrum” 9 mars 2019 
10.00 Butikerna öppnar och Richard spelar lugn bakgrundsmusik
11.00 Evenemanget börjar och konferencier Richard Liljegren välkomnar alla! 
11.01 Eventuellt kommer någon från Lidingö Centrum 
11.02 Lidingökonstnärerna berättar om sin verksamhet, konsten i butikerna och tipsrundan!
11.10 Lidingökonstnärerna - Workshop för Barn ”Sommarängstema” 
11.15  Lidingökonstnärernas Guidade Konstvandring börjar från mitt på torget
11.16 DJ Kids från Sthlm Academy spelar musik
12.00 Musikframträdande av Lesli Liljegren
12.20 DJ Kids från Sthlm Academy spelar musik
12.25 Lidingö Nyheter berättar och intervjuar
12.30 Inger Grimlund, Johan Hjort Högberga Gård
12.45 Inger Grimlund signerar sin bok på Akademibokhandeln 
12.46 DJ Kids från Sthlm Academy spelar musik
13.00  Lidingökonstnärerna berättar om sin verksamhet, konsten i butikerna och tipsrundan!
13.10 Lidingökonstnärerna sätter igång Workshop för Barn ”Sommarängstema" 
13.15 Lidingökonstnärernas Guidade Konstvandring börjar från mitt på torget
13.16 DJ Kids från Sthlm Academy spelar musik
14.00 Musikframträdande av Lesli Liljegren
14.20 DJ Kids från Sthlm Academy spelar musik
15.00 Evenemanget slut men Richard spelar bakgrundsmusik
16.00 Centrumbutikerna stänger

Chokladpuddingen var oskyldig

 LIDINGÖ  27 februari 2019 kl 23.47
Nu har miljö-och stadsbyggnadskontoret fått analyssvar på de prover som togs på chokladpuddingen man misstänkte ha samband med sjukdomssymptomen som uppvisades i Käppala skola den 14 februari, skriver Lidingö stad på sin hemsida. Man har inte hittat några avvikelser som kan ha orsakat symptomen.

Provsvaren visar att det inte finns några matförgiftningsbakterier i chokladpuddingen. Prover på kranvattnet har inte heller visat några avvikelser.

Staden har även låtit Livsmedelverket utreda om det fanns några skadliga kemiska ämnen i chokladpuddingen men hittills har man inte kunnat visat på några avvikelser. Livsmedelsverket ska genomföra ytterligare några undersökningar och definitivt svar väntas komma inom ett par veckor.

I bildsalen, där chokladpuddingen serverades, har en luftanalys genomförts. Provsvaren ger ingen förklaringen till sjukdomssymtomen som eleverna fick den 14 februari.

Fortfarande är det därför oklart vad som orsakade sjukdomsfallen, men ingen person är misstänkt för brott. Polisens har inväntat miljö-och stadsbyggnadskontorets provsvar och besked om hur förundersökningen nu kommer att utvecklas väntas inom kort.
 

Stolthet och fördomar

 LIDINGÖ  28 februari 2019 kl 00.25
Våren kommer även i år. Och med vårsolen så blir det plötsligt fullt av aktiviteter överallt. En och annan  vill kanske helst dra för persiennerna lite till, för vårsolen kan vara obarmhärtigt avslöjande men  lite  till mans/kvinns kavlas  ärmarna upp för nu är det dags att ta itu med alla göromål. Kommer att tänka på ett par episoder  från arbetslivet som båda handlar om kvinnliga respektive manliga attityder. 

En dag på 80-talet beklagade jag mig  på jobbet över att sonen hade lyckats dra av handtaget till ugnen där hemma. Jag hade bara bett honom om att dra fram spisen så att jag skulle kunna våttorka golvet mot väggen; någon hade nämligen spillt ut saft på golvet och själv kunde jag inte rubba spisen genom att vicka på den som jag brukade. Så sonen spände musklerna och tog i varpå handtaget lossnade.

”Tog han i så handtaget gick av?” Då fick jag förklara hur det kom sig att spisen fastnat. Vi som satt vid fikabordet i lunchrummet var Östen, Sören, Ronny, Björn, Håkan, Gunnar, Kalle, Svante, jag och någon som jag inte minns namnet på.

”Man drar inte fram en spis för att städa bakom den,” kommenterade någon. 

Då gick det upp ett ljus för mig – ingen av herrarna var särskilt bevandrad i den sidan av hushållsarbetet som heter städning. ”Gör man inte!” utbrast jag. ”Egentligen är ni ganska roliga även om ingen människa skulle kunna tro det. Klart man städar bakom spisen.  Det har jag alltid gjort även när vi hade gasspis och bodde i England. Fast det var lite obehagligt att städa kring gasslangen.”

Men det var fler vid fikabordet som bestämt förklarade sig aldrig ha städat bakom en spis.

”Inte det!” sa jag.  "Ja ni vet inte ens hur ni låter. Om ni aldrig har städat bakom spisen så föreslår jag att det är dags att göra det nu. Gå hem och kolla. Jag kan på förhand tala om vad ni kommer att hitta bakom spisen: en och annan spaghettisträng, ett par riskorn plus annat smått och gott förutom ett lager fett med ett skikt av damm ovanpå. Detta sätter jag mitt huvud i pant på,” sa jag i förvissningen om att ha rätt.  Fikagänget tittade bara misstroget på mig.

Långt senare vid samma fikabord  undrade en om någon mer än han hade kollat bakom spisen. ”Jo,  och det var precis som hon sa,” tillstod de motvilligt och sneglade åt mitt håll. På frågan hur ofta det städades bakom spisen hade frun i huset, som säkert var måttligt road över frågan, svarat ”Så ofta det är storstädning!”  

Det var bara en episod från arbetslivet på tekniska högskolan och jag kommer att tänka på en annan händelse från samma arbetsplats men på en annan institution. Jag diskuterade manligt/kvinnligt med två manliga MSc studerande från ett afrikanskt land, minns inte vilket. Att jobba med mastersstuderande och få ta del av deras uppsatser var givande, jag fick viss inblick i andra länders kultur.  Båda två hävdade bestämt att mannen är familjeförsörjaren. Att försörja familjen är mannens ansvar.  Jag genmälde då ”Här i Sverige delar vi på jobb och ansvar, allt efter var och ens förmåga. Dessutom är det numera nödvändigt att kvinnan utbildar sig och kan ta över helt eller delvis rollen som familjeförsörjare, skulle något hända partnern. Då vill det till att kvinnan har utbildning så att hon kan axla den rollen. Man vet aldrig vad som kan hända i framtiden.”

Jag lyckades inte övertyga de båda mastersstuderandena med mitt argument för de mer eller mindre fnös åt min kommentar. Men det behöver inte tolkas som uttryck för chauvinism eller översitteri snarare då ett exempel på en smärre kulturkrock. 

Nya tider betyder att fördomar får ge vika för nya kunskaper och insikter samtidigt som nygamla fördomar ska hållas i schack.

Karin Wallgren

Årsmöte i Lidingö FN-förening

Fredrik Kronberg Fredrik Kronberg

 LIDINGÖ  28 februari 2019 kl 00.25
På kvällen den 21 februari hade Lidingö FN-förening årsmöte i Café Oleo vid Skärsätra Torg.
 
Efter att verksamheten och ekonomin diskuterats fick avgående styrelse ansvarsfrihet. 
Flera i den avgående styrelsen stod inte till förfogande för omval så många nya styrelseledamöter valdes på mötet.
 
Ordförande:    Fredrik Kronberg (nyval)
Ledamöter:     Lennart Ekblom (omval)
Birger Eneroth (omval)
                          Kerstin Kronberg (omval)
                          Anette Heilbrunn Saxby (nyval)
                          Lars Liljegren (nyval)
                          Mattias Reinholdson (nyval)
                          Kerstin Wiss Holmdahl (nyval)
Revisor:            Leo Muhola (omval)
Valberedning: Kristina von Oelreich (ordförande – nyval)
                          Bernt Flodmark (omval)
                          Kicki Nordström (omval)
 
Föreningens syfte är att informera om och diskutera FN:s verksamhet och särskilt verka för Agenda 2030 – FN:s hållbarhetsmål och hur dessa mål hanteras på Lidingö. Föreningen ingår i Svenska FN-förbundet som är en del av wfuna (World Federation of United Nations Associations) med förbund i över 100 länder.

Stölder på Lidingö Båtklubb igen

 LIDINGÖ  27 februari 2019 kl 07.47
Lidingö Båtklubb i kyrkviken har åter igen drabbats av inbrott och ett antal stölder. Det var bara ett par veckor sedan klubben drabbades sist. Det är framförallt flera utombordsmotorer som har stulits men även andra saker såsom mobila eluttag och sladdar. 

Klubben uppmanar alla som har kvar sin utombordare kvar på båten på land är att omgående ta bort den, eller åtminstone drevet, eftersom det är en mycket stor risk att tjuvarna återkommer igen. Japanska motorer som Suzuki och Yamaha är extra stöldbegärliga.

Meddelande har gått ut till samtliga båtklubbar på Lidingö.
 

och igen...

Natten till onsdag så kom tjuvarna tillbaka (eller om det var nya tjuvar?) och gick in via stängslet mot Trimergården. 
 

Misshandel i Gångsätra

 LIDINGÖ  27 februari 2019 kl 07.34
Två unga personer har oprovocerat blivit sparkade och slagna av ett ungdomsgäng i Gångsätra.
Målsäganden har tagit sig hem och är inte fysiskt skadade men chockade. Polispatruller kom till området för att ta mer uppgifter från de drabbade och för att lokalisera gänget.
 

Skriv i Lidingö Nyheter!

 LIDINGÖ  21 februari 2019 kl 07.23
Vi behöver fler skribenter till Lidingö Nyheter. Idag är vi åtta personer som skriver, men vi behöver några till. En artikel per person i veckan är det som behövs. En del uppdrag får du förslag på, men det bästa är om du är självgående och kommer med egna förslag. Under våren är det gratisarbete, men på sikt (senare i år) hoppas vi att vi kan ge alla skribenter och fotografer ersättning för jobbet. 
Hör av dig till info@lidingonyheter.se

Tack Lidingösidan för 15 fantastiska år!

Jan Sjöberg. Foto: privat. Jan Sjöberg. Foto: privat.

Den 31 december 2018 stängde Jan Sjöberg ned Lidingösidan för gott. Ett livsverk gick till ända.
I närmare 15 år har Jan Sjöberg investerat oändligt många timmar, varje dag, vecka ut och vecka in, månad efter månad, år ut och år in, helt ideellt. Men till slut fick det vara nog. Tack vare ett gott samarbete har Lidingö Nyheter liksom fågeln Fenix kunna uppstå ur Lidingösidans aska. Utan Jan Sjöbergs välvilliga inställning hade det aldrig gått.
Läs om vad tidningen Medievärlden skriver om Lidingösidan: klicka här

Lidingösidan finns kvar – ett fantastiskt arkiv

 LIDINGÖ  1 januari 2019 kl 00.01
Lidingösidan kommer att finnas kvar på nätet, som ett tidningsarkiv. Över 10 000 artiklar och mängder av bilder finns i arkivet. Ta en titt om du är nyfiken på vad som hänt tillbaka i tiden.
Artiklar sedan 2007 – klicka här.

Tidigare inlägg: