Här hamnar snön

Snötippning i Trolldalen nedanför Trolldalstippen. Foto: Kerstin Norberg.
Snötippning i Trolldalen nedanför Trolldalstippen. Foto: Kerstin Norberg.

 LIDINGÖ  13 februari 2019 kl 06.33
De extrema snömängderna som kommit i omgångar de senaste veckorna har ställt till problem. Vart ska all upplogad snö ta vägen?

Sedan flera år använder Lidingö ett område i Trolldalen intill Trolldalstippen för att lagra snön. Detta var tidigare en vacker skogsglänta som numera har förvandlats till en karg plats för snötippning. Stora delar av den snö som plogas upp i kommunen tippas där. Även privata aktörer har tillåtelse att under tisdagar tippa snö på platsen.

– Men av miljöskäl har vi valt att snö från södra sidan av ön får tippas från kajerna i Larsberg och Brevik. Vi har tillstånd att tippa 75 000 kubikmeter där. Vi har dock ett miljöprogram, vilket innebär att vi tar prover på allt vi tippar, säger Per Strandberg på gatuförvaltningen, som är ansvarig för snöröjningen på Lidingö.

Text: Kerstin Norberg

Snötippning vid Larsbergs brygga. Foto: Lidingösidan arkiv.
Snötippning vid Larsbergs brygga. Foto: Lidingösidan arkiv.

Lovebombing PÅ HERSBY

Bild från Hersby gymnasium, inför Alla hjärtans dag då kuben ska kärleksbombas.
Bild från Hersby gymnasium, inför Alla hjärtans dag då kuben ska kärleksbombas.

 LIDINGÖ  12 februari 2019 kl 07.22
En stor svart kub har kommit till Hersby gymnasiums skolgård. Kuben representerar den mänskliga rättigheten “Rätten att inte diskrimineras” och är en del i Raoul Wallenberg Academys skolprogram “Kuben”. Till alla hjärtans dag, den 14 februari, kommer kuben att prydas, med hjälp av skolans elevkår och Pridekommitté, med kärleksbudskap kring alla människors lika värde.

– Hersby gymnasiums ambition är att utbilda världsmedborgare med kompetenser och förmågor som gör skillnad i vardagen och – inte bara göra avtryck utan göra positiva avtryck, i vår globaliserade värld. Då är kubprogrammet ett optimalt projekt. Det är viktigt att alla på skolan är delaktiga i projektet. Vi vill forma en framtid där alla människors lika rättigheter är en självklarhet, säger Amanda Hurst, rektor på Hersby gymnasium.

– Med den stora svarta kuben fysiskt placerad på skolgården kan vi inte väja för mänskliga rättigheter. Det är så viktigt eftersom skolan ju ska se till att vi blir medborgare som står upp för solidaritet och gemenskap, eller hur? flikar eleven Philip Maras in.

Arbetet med mänskliga rättigheter på skolan
Hersby gymnasium på Lidingö är en skola för mänskliga rättigheter som också samarbetar med Amnesty. Under hösten har skolan haft flera aktiviteter med mänskliga rättigheter som tema; elever har fått möta Maria Teresa Rivera – människorättskämpen från El Salvador, de har pratat om Raoul Wallenbergs liv i klassrummen, i övningar i kreativt skrivande har eleverna fått gå in i rollen som oskyldigt dömd eller människa på flykt. Elever i Sa16a har även bjudit in Piotr Zettinger – en överlevande från Förintelsen, som ska besöka skolan.

Under våren ska de få besök av journalisten Martin Schibbye, den elevstyrda arbetsgruppen ska delta i en workshop med kulturförvaltningen på Lidingö, musikelever ska skriva musik med mänskliga rättigheter som tema och elever i bild och form är med i en utställning där de skapar konst utifrån mänskliga rättigheter.
I maj invigs kuben och elevernas kreativa tolkningar av de mänskliga rättigheterna visas upp. Då bjuds allmänhet och politiker in.
.
OM KUBPROGRAMMET

 • ”Kubprogrammet - Varje människa kan göra skillnad” består av 30 stora svarta kuber i stål där varje kub representerar en av de 30 mänskliga rättigheterna.
 • Tillsammans med kuberna kommer ett pedagogiskt material som ska inspirera ungdomarna att på ett kreativt sätt tolka den mänskliga rättighet de fått ansvar för, och därefter inreda kuben med sina alster.
 • Kuberna delas ut till skolor runt om i Sverige men även till skolor i Belgrad, Budapest, Madrid, New York och Paris. Detta sker i samarbete med Svenska institutet. Läs mer här.
 • Kuberna står under våren på respektive skola. I samband med Raoul Wallenbergs dag förflyttas alla kuber till Kungsträdgården i Stockholm och ställs ut för allmänheten 29 till 31 augusti.
 • En kub är cirka 3x3x3 meter och i stål. Den väger 500 kg.

 

Utredning om båttrafik

 LIDINGÖ  11 februari 2019 kl 07.14
På Region Stockholms trafiknämnds sammanträde den 29 januari presenterades en utredning om en möjlig utbyggnad av pendelbåtstrafiken i Stockholm. Den har tittat på alternativa sätt för att kunna avlasta landpendlingen på ett mer effektivt och hållbart sätt. Utredningen har tittat på linjerna: Hägersten – Norra Ulvsunda, Slussen/Gamla stan – Norra Ulvsuna, Ekerö – Vårby och Nybroplan – Lidingö. Samtliga linjer som varit med i studien har bedömts ge restidsvinster för resenärerna i sina nuvarande former, men lyfter fram förbättringsförslag.

Nuvarande Linje 80. (Källa: SL – Kartor för pendelbåtslinjerna)
Nuvarande Linje 80. (Källa: SL – Kartor för pendelbåtslinjerna)


En förändring som utredningen har tittat på är att Norra Djurgårdsstaden skulle kopplas samman med den befintliga linje 80. Utredningen föreslår att den då skulle gå från Ropsten och sedan vidare till Tranholmen och Storholmen. Enligt utredningen skulle det leda till utökad turtäthet och kollektivtrafik året runt till Tranholmen och Storholmen, samt ge fler kollektivalternativ till den växande Norra Djurgårdsstaden.

Föreslagen linjesträckning för linje 80. (Källa: Rapport – Strategisk pendelbåtsutredning)
Föreslagen linjesträckning för linje 80. (Källa: Rapport – Strategisk pendelbåtsutredning)

Trafiknämnden godkände rapporten som presenterades och beslutade på mötet att förvaltningen skulle få i uppdrag att ta fram en större utredning. Den är då tänkt att se över hela behovet av vattenburen kollektivtrafik i länet och hur de bäst kan kopplas ihop med den landgående kollektivtrafiken.

Studien har satt 2025 som mål för eventuella genomföranden av nya linjer i samband med de här utredningarna. Den här rapporten är första steget i den övergripande tidsplanen som är tänkt att följas av den bredare utredningen som trafiknämnden beställt. Baserat på vad den utredningen kommer fram till väntar samtal mellan Region Stockholm och de kommuner som påverkas av de här pendellinjerna.

Jonas Lejon

Kommentera

 • Rangne Fonden • 27 februari 2019 11:45:02
  Som boende nära Larsbergs brygga har jag ofta åkt båt mot Nybroplan. Dagens tur tili Frihamnen är obekväm, man hamnar ute i ingenstans. Hoppas nu att nya platser ligger nära andra SL-hållplatser.
 • Dan Erhav • 12 februari 2019 18:48:57
  Konstigt att man kommer att använda Abborrbryggan och inte Sticklingebryggan. Vid Sticklingebryggan finns p-platser men inte vid Abborrbryggan.

VI NÄRMAR OSS FETTISDAGEN

Princess är ute i god tid med att baka semlor. Tisdagar är fettisdagar – ändra fram till påska!
Princess är ute i god tid med att baka semlor. Tisdagar är fettisdagar – ändra fram till påska!

 LIDINGÖ  10 februari 2019 kl 08.01
I Princess stora skyltfönster tronar det rader av semlor! Dagen är tisdagen den 5:e februari, snön ligger vit på taken.

Nej, nej – inte nu, säger Vän av ordning och vänder bort blicken – men hur det är, så smiter vännen in i butiken, tar en kölapp och väntar ivrigt på sin tur. Det blir två mumsiga semlor – pris 90 kr!

Utan tvekan förgyller semlan vår vardag i februari - vi orkar inte vänta ända till den 5:e mars då de riktiga semmeldagen – Fettisdagen – infaller enligt gamla traditioner.  ”Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge” sägs det, men med tidens otålighet vill vi att allt ska gå fort, fort.

Semlan har också blivit konditoriernas favorit och inkomstkälla som inspirerat bagarna att experimentera med olika fyllningar och glada smaker. I väntan på semlans riktiga dag – Fettisdagen – bläddrar jag i kokböcker från förr och hittar då Hirams ”Hon-semlor” fullmatade med godis. Hiram hade här på Lidingö ett gäng vänner som varje år utövade konsten att baka semlor tillsammans. En tradition som i dag skulle vara trevlig att ta till vara för Hembygdsföreningen och hemkunskapen i skolorna. Något att minnas är att semlorna ska serveras varma med varm mjölk – och lite grädde på toppen om man så vill…

Inger Grimlund

Kärt barn har många namn! I Tore Wretmans  bok ”Svensk husmanskost” står att läsa om Fettisdagsbullar som ”Hetvägg”, namnet kom från ”Hete weggen”- varma bullar som serverades vid dåtidens fina kalas.
Kärt barn har många namn! I Tore Wretmans  bok ”Svensk husmanskost” står att läsa om Fettisdagsbullar som ”Hetvägg”, namnet kom från ”Hete weggen”- varma bullar som serverades vid dåtidens fina kalas.

ATT BAKA SEMLOR:
(Ca 12 semlor)
75 g smör, 3 dl mjölk, 50 g jäst, 1 ägg, ½ dl – ¾ dl socker, 1 tsk salt, 10 dl vetemjöl, ½ tsk hjorthornssalt. Till pensling: 1 uppvispad äggula.

Gör så här:
Smält smöret, ljumma mjölken (37°). Smula jästen i en bunke. Häll i mjölken och smöret och vispa i ägg, socker och salt. Blanda vetemjöl och hjorthornssalt och rör ner det i mjölkblandningen, arbeta samman till en jämn deg. Låt stå och jäsa i degbunken 15–20 minuter.

Tag upp degen på bakbordet, knåda och forma den till 12 bullar. Låt bullarna jäsa på plåt med bakplåtspapper cirka 15 minuter. Pensla bullarna med ägg. Grädda i 225° cirka 6–8 minuter.

PS. Extra smaksättning; 5 rivna bittermandlar eller 1 tsk stött kardemumma. DS.
 

HIRAMS HON-SEMLOR
Att fylla semlor: Skär ett lock av överdelen på den brungräddade semlan. Gräv ut hälften av det mjuka innanmätet och lägg i en skål. Häll på lite grädde bara så brödet mjukas upp. Grovriv mandelmassa, lika mycket som mängden i skålen. Blanda allt till en tjock, saftig massa. Fyll bullarna. Sätt på locket.

Vid servering:
Ställ bullarna på plåt och värm dem ca 5 min. i ugn 225°. Sikta florsocker vackert över var bulle. Servera med varm mjölk.
PS. Extra smaksättning; korinter, kanel och socker.DS.

Pendelbåten lockar många nya resenärer

 LIDINGÖ  6 februari 2019 kl 08.27
Sedan lanseringen av linje 80, även kallad Sjövägen, 2013 har antalet resande ökat kraftigt och trafiken har byggts ut i takt med att resenärsantalet gått upp. Under januari månad 2019 reste 64 843 resenärer med linjen vilket är en ökning med 37 procent från föregående år då 47 280 resenärer reste med linjen under samma period. Under 2018 reste över 1 miljon människor med linjen. 

– Erfarenhet visar att pendelbåtar gör att fler väljer att ställa bilen hemma och istället åka kollektivt till jobbet vilket både minskar trängseln på vägarna men också vår klimatpåverkan. Det är även ett effektivt sätt att få ner restiderna i regionen då vattenvägarna ofta är kortare än landvägen och det är ett trevligt sätt att börja och sluta dagen på en pendelbåt, säger Skärgårdsregionråd Gustav Hemming (C).

Den 25 mars kommer linje 80 få ett sjunde fartyg som kommer ta 98 passagerare. Det fartyget kommer sedermera ersättas av ett större mellan den 15 april och 29 september som då kommer kunna transportera 190 passagerare. Detta för att fortsatt möta det ökade intresset för linjen.

– Såklart är det otroligt roligt att se att våra pendelbåtssatsnignar uppskattas och att fler och fler resenärer hittar nya pendlingsvägar. Förhoppningen är att ännu fler pendlare i Stockholmsregionen ska kunna korta sina restider och samtidigt att fler väljer att åka kollektivt, säger Skärgårdsregionråd Gustav Hemming (C).

Centerpartiet Stockholms län

Fakta Linje 80
Linjen går idag mellan Nybroplan, via Nacka och Lidingö till Frihamnen. En förlängning till Mor Annas brygga på Lidingö via bland annat Norra Djurgårdsstaden, Ropsten, Tranholmen, Djursholms torg och Storholmen är beslutad till 1 januari 2020.

”Kör ni bil?"

Lidingö Järn. Foto: Lidingösidan.
Lidingö Järn. Foto: Lidingösidan.

 LIDINGÖ  4 februari 2019 kl 07.58
Det var nog nästan trettio år sedan som jag stegade jag in på sportaffären i Lidingö centrum för att fråga ”VAR ligger järnaffären?" Allt som återstår av den gamla affären, var den fasta inkorporerade men icke vägledande bokstavsskylten på fasaden, numera lokal för kända restaurang Brasserie Jernet, som skvallrade om att här har en gång legat en järnaffär. Den unge trevlige expediten erbjöd sig raskt att visa. ”Kom med ska jag förklara,” sa han och gick före ut på loftgången där vi ställde oss vid räcket och såg ut över parkeringen. ”Du tar bilen och så åker du mot..”, och gjorde så en svepande gest med handen åt vänster mot vägen bortom de parkerade bilarna.

”Får jag ta vilken bil jag vill?” undrade jag, lite naivt. Den affärsanställde, som kunde vara i artonsåldern, kom inte oväntat av sig och innan han hämtat sig förklarade jag försynt att jag för min del cyklar. Då tyckte han jag kunde ta cykeln och sedan uppfattade jag inte riktigt vad han sa.

Jovisst hittade jag till järnaffären vid Squashhallarna. Och där köpte jag två stora vikbara dynor  till balkongstolarna som jag fraktade hem på cykeln och det gick vägen men kunde likväl ha slutat annorlunda. Går det så går det.

Den trevlige unge expediten i sportaffären har efterföljare som jag träffar på i alla möjliga sammanhang. Hos ögonläkaren vid efterkontrollen av gråstarroperationen, till exempel. Hela väntrummet var fullt av patienter och personalen fick bära in extra stolar allt eftersom fler strömmade in. Så blev det min tur.

Efter kontrollen, när jag skulle till att gå, frågade doktorn ”Kör du bil?” Jag skakade nekande på huvudet. "Du kör inte bil. Ok. Men om du kör bil, vill jag att du ska tänka på…" och så gav han mig några säkert välbeprövda råd och jag lyssnade  uppmärksamt utan att avbryta (fast jag har nu glömt vad han sa). ”Och det vill jag att du tänker på INNAN du sätter dig i en bil,” avslutade han. ”Och helst då med ett giltigt körkort,” infogade jag lite försynt.  Hans nickning kom av sig, och han sa ”Du HAR inte körkort! Ja då!” sa den stressade ögonspecialisten som här hade att göra med en patient modell äldre, som ju från början förklarat  ’Jag kör inte bil'. Men ögonläkaren hade glimten i ögat. Han hade humor. 

Det är lätt att utgå från att alla är bilburna i dagens samhälle. Och den trevlige unge expediten har nog vid det här laget både glömt och förhoppningsvis även ursäktat tanten som frågade om vägen till Järnaffären. ”Udden" var inte riktad mot honom egentligen, snarare mot mig själv som aldrig tog körkort den där gången för länge sedan, då jag hade Chansen. Det var ju bara lite Teori som fattades. Och  trafikmärkena kan man ju alltid plugga in på en kafferast, tänkte jag i tron att ha all tid i världen. Men ödet ville annorlunda. Tiden gick, och fortare än vad jag hade räknat med. Så numera gynnar jag Storstockholms lokaltrafik .

Karin Wallgren
 

Nätporr PÅ SKÄRMEN

Ulrika Stigberg i S.ta Annagården föreläste i kyrkans regi.
Ulrika Stigberg i S.ta Annagården föreläste i kyrkans regi.

 LIDINGÖ  3 februari 2019 kl 00.52
I veckan som gått hade jag två föreläsningar inprickade i almanackan onsdagen de 30:e januari. Den första hölls i Ansgarskyrkan klockan 13.30, med rubriken ”Unga mår allt sämre – eller?” Det andra föredraget var på S:ta Annagården klockan 19.30. med rubriken ”Hur påverkas unga av porr?”

Eftersom jag har många barnbarn och barnbarnsbarn är det viktigt för mig att försöka förstå hur livet gestaltar sig för de unga i dag. När vi ses är det för det mesta i den trevliga kretsen av familjen runt matbordet eller på födelsedagskalaset, examensfesten eller bröllopet. Då är samtalsämnen som psykisk ohälsa och nätporr inte aktuella.

Vädret var den här dagen inte det bästa, snöflingorna dalade sakta ner över vårt samhälle och med det även min lilla bil som alltså måste borstas ren för att kunna köra mig till Ansgarskyrkan. Här var det heller ingen större publik men som vanligt fanns kaffe och nybakad bulle som tröst, innan det var dags för Ulla Forsbeck Olssons framträdande. Vid min sida har jag Torgny Erséus, tidigare kyrkomusiker som numera är ”spanare” i vår nya digitala värld.

Unga mår allt sämre – eller? Svaret är både Ja – och Nej! Den psykiska ohälsan är den vanligaste orsaken till sjukskrivning. Det är inte lätt för de unga att få fasta jobb på den moderna arbetsmarknaden och att alltid ligga på topp. Alla kan inte bli idealet Zlatan!

Digitalisering och smartphone ger de villkor som råder på nätet och påverkar den mentala hälsan. Man vill inte känna sig ensam, behöver någon vuxen att tala med – gå in på Mind.se – självmordslinjen som har cirka 25 000 besökare varje år. Att vara närvarande som medmänsklig vuxen kan många gånger räcka. Att lyssna och visa att man som vuxen vill förstå - då finns det hopp! Det behövs en mötesplats för äldre och unga, vilken livsåskådning man är har.

Min bästa mötesplats är ändå hemma – hemma hos barn och barnbarn och barnbarnsbarn, de sistnämnda är i dag tjugosju till antalet, och en till på väg. Jag hoppas och tror att alla bland familjemedlemmarna kan anförtro sig till varandra, hjälpa varandra. Kärlek och stöd behövs i alla lägen.

Här tar de två föredragshållarna varandra i hand. Ulrica Stigberg är författare och präst och har forskat i ämnet porr och frågar sig – vad får vi för människosyn när vi ser på nätporr? Porren är de ungas nya drog, konstaterar Ulrika som är präst i Fryshuset och nu gett ut sin fjärde bok ”Visuell drog om barn, unga och nätporr”. Ulrica Stigberg och Maria Ahlin har fått unga att berätta sina upplevelser av pornografi.

”Vårt primära mål och syfte är att inspirera till så öppna samtal som möjligt. Vi är oerhört imponerade över samtliga vi pratat med och som låtit oss ta del av deras berättelser. Ett exempel är Elias – på en av skolans datorer mötte han som nioåring för första gången pornografi. Han och killkompisarna han hade på den tiden, kände på sätt och vis att de inte borde titta på porr på skolans datorer. Men det blev till slut ett sorts skämt, killarna emellan, där någon kunde sätta på en pornografisk film, höja volymen och springa därifrån! Sedan Elias första möte med pornografi har hans konsumtion växlat – oberoende av i vilken utsträckning har han alltid gjort det via en dator eller en smartphone. Anledningarna till att Elias konsumerade pornografi är många, men främst handlar det om tristess, brist på inget att göra eller för att göra sig själv upphetsad. Porren är de ungas nya drog som finns helt tillgängligt utan ålder eller innehållsbegränsning. Att bli beroende är aldrig bra – varken av alkohol, narkotika, spel – eller sex. Vad händer i hjärnan egentligen? Man vill sluta – men kan inte!

Ulrica Stigberg avslutar sitt föredrag med orden ”Välkomna till verkligheten. Den är faktiskt värre än man tror!" Vi ska vara mycket mer måna om våra barns hjärnor. Ett gott råd – sätt porrfilter på skolans datorer. NU!

Naturligtvis har jag nu blivit nyfiken och vill veta mer om dagens porr. Som svar läser jag Greta Thurfjells krönika i DN. ”I den underbara tv-serien Sex education startar två unga en sexklinik för sina skolkamrater. Sexscenerna känns helt autentiska. Vilket talar för att Netflix skulle kunna bana väg för nya och reglerade porrprodukter”.
Ja, så kan det gå – det är bara ett hinder, jag har glömt mitt lösenord till Netflix. Men det är kanske lika bra det!

Text och bilder Inger Grimlund

Miljövänligare grannsamverkan på hjul

Grannsamverkaren Kjell Jansson och stadens preventionssamordnare Anna Sundin Adolfsson, framför den nya, eldrivna grannsamverkansbilen.
Grannsamverkaren Kjell Jansson och stadens preventionssamordnare Anna Sundin Adolfsson, framför den nya, eldrivna grannsamverkansbilen.

 LIDINGÖ  2 februari 2019 kl 00.01
Nu har det varit premiär för den nya grannsamverkansbilen. Den gamla har blivit ett välbekant inslag i gatubilden här på Lidingö, men går nu i pension efter sex år och cirka sjutusen mil.

Det är en sprillans ny elbil som ersätter den gamla. Kjell Jansson, som är grannsamverkarnas fordonsansvarige, är nöjd med det första intrycket han fått av nykomlingen.

– Det ska bli roligt att köra elbil. Även det är premiär för mig, säger Kjell.
Han har varit med som grannsamverkare ända sedan starten för sex år sedan.

Åtskilliga mil har han färdats runt om på Lidingö i spaning efter sådant som avviker från normalbilden. Verksamheten har i dag har ett 50-tal aktiva medlemmar som turas om att hålla koll på ön. Grannsamverkan på hjul är en verksamhet som sker i samverkan med polisen och som finansieras av Lidingö stad.

– Verksamheten är helt beroende av de fantastiska förarna som oförtrutet jobbar på för att Lidingö ska vara tryggt, säger Anna Sundin Adolfsson, som är staden preventionssamordnare och ansvarig för verksamheten.

Förutom att förarna jobbar aktivt mot inbrott och stölder hjälper de till att rapportera in allt från trafikhinder till trasig belysning och skadegörelse till staden.

– Jag hoppas att den nya lite rymligare bilen ska bli en trevlig bekantskap och ett bra arbetsredskap för förargruppen!, säger Anna Sundin Adolfsson.
Vill du veta mer, kontakta: anna.sundin.adolfsson@lidingo.se

Christinaskolan ansöker om gymnasium

 LIDINGÖ  1 februari 2019 kl 16.12
Inför höstterminen 2020 har Chrisitnaskolan ansökt till skolinspektionen om att få öppna ett mindre gymnasium, cirka 300 platser, på Lidingö. Gymnasiet planeras att erbjuda ekonomi- och samhällsvetenskapliga program och ligga centralt på ön. 

Erik Centerlind, Moderaterna säger i ett uttalande i sociala medier:
”Ett mycket välkommet besked för Lidingös ungdomar som i så fall skulle få ett välbehövligt tillskott av ytterligare gymnasieplatser, vilka begränsades kraftigt till antalet efter nedläggningen av Gångsätra. Personligen hoppas jag att man kan bereda plats för gymnasiet i Gångsätras gamla lokaler, förutsatt att man kan hitta alternativa lokallösningar för stadens verksamheter som idag brukar de lokaler som inte används av Christinaskolans grundskoleklasser. Personligen tror jag detta är en betydligt bättre lösning än att bygga ut Hersby gymnasium som redan idag har trånga lokaler avseende exempelvis cafeteria och matsal.”

Utbildningsnämndens ordförande Amelie Tarschys Ingre, Liberalerna, välkomnar initiativet:
"Vi ser positivt på nya fristående skolor, framförallt gymnasieskolor. Men vi inväntar ansökningsförfarandet", säger hon på tidningen Mitt i:s hemsida.

"Jag kommer att sakna mina kollegor"

Anna Hadenius avgår. Foto: Lidingösidan Anna Hadenius avgår. Foto: Lidingösidan

 LIDINGÖ  1 februari 2019 kl 11.12
Lidingö Nyheter träffade Anna Hadenius, som slutade om stadsdirektör den 31 januari.

Hur känns det att sluta jobbet som stadsdirektör på Lidingö Stad?
Jag har haft drygt tio fantastiska år på Lidingö, de första sex åren som miljö- och stadsbyggnadschef och nu drygt fyra år som stadsdirektör. Jag är stolt och glad över vad vi åstadkommit under åren, men i dag känns det förstås också lite vemodigt. Jag kommer sakna alla engagerade och professionella kollegor.
 
Varför slutar du?
Fick ett erbjudande jag inte kunde motstå, att jobba med miljö- och klimatfrågor som ligger mig varmt om hjärtat, i huvudstaden Stockholm.
 
Hur ser det nya jobbet i Stockholms stad ut? 
Jag kommer att vara ansvarig för Stockholms miljö- och klimatarbete i ett brett perspektiv, för att Stockholmarna ska leva i en frisk och hälsosam miljö. Det kan handla om vitt skilda områden såsom klimatfrågor, luftkvalitet, buller, kemikalier, vattenkvalitet eller inomhusmiljöer.  

Vad har varit roligast?
Samarbetet med mina närmaste kollegor och det vi genomfört gemensamt är det mest positiva jag tar med mig. På senare år bland annat fokus på digitalisering, satsningar på alla våra chefer och medarbetare, vilket vi kallar Ledarlyft respektive Medarbetarlyft. Men också viktiga projekt för staden som nu är på gång, som till exempel den nya Lilla Lidingöbron, en ny simhall i Dalénum och utveckling av stadsdelar, exempelvis Högsätra, där även satsningar på idrott kommer att ske.  
 
Vad har varit svårast?
Integrationsfrågorna sköljde ju över oss och övriga samhället under 2015. Vi fick verkligen kraftsamla inom staden för att lyckas med vårt uppdrag. I backspegeln är jag stolt över det, men då var det förstås jobbigt. Många medarbetare slet hårt den perioden. 
 
Fanns det något som du inte var beredd på eller inte trodde skulle ske? 
När jag tillträdde kom jag från privat sektor, senaste från WSP. I början var de kommunala processerna ovana. Demokratiska processer tar tid och initialt var jag frustrerad över det, men jag har lärt mig med tiden.
 
Hur har relationerna till den politiska majoriteten varit? 
Min relation till majoriteten har varit god under alla mina år i staden. Jag har också haft en god relation till oppositionen. I rollen som stadsdirektör är samarbetet med politiken oerhört viktig och jag har haft stort fokus på att vår samverkan ska fungera bra. 
 
Några råd till din efterträdare? 
Nu går vår utbildningschef Daniel Broman in som tf stadsdirektör, vilket jag är oerhört glad för. Jag rekryterade honom för tre år sedan och det känns väldigt bra att han nu leder organisationen framåt. Han är bra!
 

Bopriser januari

 LIDINGÖ  1 februari 2019 kl 00.01
Här är slutpriserna från januari månad för sålda villor och bostadsrätter på Lidingö, som publicerats på Booli.se den 1–31 januari. 
Slutpriserna  är de så kallade "sista buden". De faktiska slutpriserna för villor och tomter kommer, via lagfarter, efter cirka tre månader från statliga Lantmäteriet. För bostadsrätter är slutpriset baserat på sista budet i en budgivning, vilket ger en tydlig indikation på var slutpriset hamnar. Vissa av villorna eller bostadsrätterna har inte sålts, om säljaren dragit tillbaka köpet.

Genomsnittspriset för en etta var 2,13 milj kr, för en tvåa: 2,79 milj kr och för en trea 4,43 milj kr. Bland villorna finns det en extremt dyr villa på 26,5 milj kr och en mycket "billig" på 4,04 milj kr. Om man tar bort dessa två blir snittpriset 10,37 milj kr.
Genomsnittspriset för en etta var 2,13 milj kr, för en tvåa: 2,79 milj kr och för en trea 4,43 milj kr. Bland villorna finns det en extremt dyr villa på 26,5 milj kr och en mycket "billig" på 4,04 milj kr. Om man tar bort dessa två blir snittpriset 10,37 milj kr.

Skidor och skridsko

Du kan både åka skidor soch skridskor på Kottlasjön. Läsarbild.
Du kan både åka skidor soch skridskor på Kottlasjön. Läsarbild.

 LIDINGÖ  31 januari 2019 kl 00.01
För dig som gillar vintersport har Lidingö skridskobanor, isar, längdskidspår och slalombacke finns mycket information på Lidingö stads hemsida.

Skridskor
När vädret tillåter plogar staden en tre kilometer lång bana på Kottlasjön. Åkning sker alltid på egen risk. Tänk på att omslag i vädret snabbt kan förändra istjockleken. På Lidingö stads hemsida finns exakta uppgifter på hur tjock isen är i Kottlasjön. Just nu är den betryggande 23-29 cm. Men se upp: det finns stora sprickor på flera ställen. Isen plogades senast den 30 januari 2019 och hyvlades den 24 januari 2019. Den plogas och hyvlas beroende på om det snöat och hur iskvaliteten är.
Skridskobanan på Grönstaviken plogas av Friluftsfrämjandet när väderförhållandena tillåter. Just nu är den inte klar. Vill du i förväg ta reda på om banan är plogad och i vilket skick den är besök denna länk.

Tips:
• Ge dig aldrig ut ensam på isen
• Lämna inte barn utan tillsyn
• Ha alltid med dig säkerhetsutrustning
• Isen är svagare vid broar, avlopp, bryggor och där det är strömt
• Nylagda isar, snätäckta isar, skärgårdsisar och porösa vårisar är särskilt förrädiska
 
Längdskidspår
På Lidingö finns flera preparerade skidspår: Ekholmsnäsbacken, Elfvikslandet/Bosön, Stockby/Långängen/Kottla, Lidingö Golfbana/Grönsta gärde. Lidingö Stad tillsammamans med Lidingö Skid- och orienteringsklubb tillverkar konstsnö vid Grönsta gärde. Produktionen sker under korta perioder under den kalla perioden då kyla och luftfuktighet är som mest gynnsamma för effektiv snöläggning. Konstsnön fördelas och prepareras med hjälp av maskiner till ett knappt 1 kilometer långt skidspår. Kvaliteten på skidspåren finns på denna länk.

Utför Ekholmsnäs
Alla backar och liftar är just nu öppna. Se mer på denna länk.
 

Socialtjänsten utbildas
om våld i nära relationer

Foto: Mostphotos
Foto: Mostphotos

 LIDINGÖ  29 januari 2019 kl 07.30
Våld i nära relationer är ett samhällsproblem med stor påverkan på både de utsatta och deras närstående. Under 2017 anmäldes cirka 12 000 misshandelsbrott i Sverige där gärningspersonen var i nära relation med offret. I den Nationella trygghetsundersökningen från 2016 uppgav 18 procent av de som utsattes för misshandel att gärningspersonen var en närstående (Källa: BRÅ. 2017-12-20. Våld i nära relationer).

Lidingö stad har nyligen arrangerat utbildningsdagar för stadens socialtjänst i samband med en utbildningssatsning som pågått sedan i höstas. Målet har varit att öka kompetensen när det gäller att se, fråga om och möta våld i nära relationer. Utbildningen har enligt Marina Florin, stadens samordnare för våld i nära relation, innehållit kunskap om gällande lagar och föreskrifter, samt dokumentation och organisation.

Arbetet framåt som lyfts fram av Florin är att förvaltningen ska arbeta vidare mot våld i nära relationer genom att skapa rutiner och effektivare samarbete mellan verksamheterna.

Birgitta Sköld (LP), ordförande i omsorgs- och socialnämnden kommenterar ärendet på följande sätt i ett pressmeddelande från staden:
”Den här frågan är en stor utmaning men vi jobbar med den både kompetensmässigt och även organisatoriskt. Vi jobbar också på ökad samverkan med andra aktörer, till exempel kvinnojouren Kerstin.”

Omsorgs- och socialnämnden har tidigare under 2018 antagit riktlinjer specifikt för hur staden ska arbeta mot våld i nära relationer. Ett av målen som tas upp i de här riktlinjerna är just att ”socialnämndens anställda ska ha grundläggande kompetens om våld i nära relationer genom regelbundna utbildningsinsatser”.
 

Förintelsedagen högtidlighölls

 LIDINGÖ  28 januari 2019 kl 06.45
Klockan 12.00 på söndagen den 27 januari startade fackeltåget från Lidingö Bibliotek runt parken i centrum till Raoul Wallenbergmonumentet. Ett hundratal personer kom och lyssnade. Kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors höll ett kort tal, varefter alla tågade vidare till Ansgarskyrkan där programmet fortsatte.
 
Daniel Källenfors inledde med att berätta om sina minnen från koncentrationslägren i Dachau och Treblinka som han besökte som barn och Auschwitz, som han besökt på senare tid med sin familj. Han lyfte fram Raoul Wallenberg som en enastående person med stark moralisk kompass. Han sa att han inte var stolt över det officiella Sveriges undfallenhet inför Sovjetunionen som ledde till Wallenbergs död.
 
Som Lidingöbo säger dock Källenfors känna stolthet över Raoul Wallenbergs koppling till Lidingö och han uttryckte sin vilja att Wallenbergs gärning skall tjäna som en påminnelse och inspiration för alla. Daniel Källenfors avslutade med att uppmana alla till att delta i en tyst minut.
 

Facklorna tänds.
Facklorna tänds.
Kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors höll tal och en tyst minut.
Kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors höll tal och en tyst minut.


I Ansgarskyrkan tog kulturchefen John Svensson vid. Det blev musik och sång, bland annat med Ellinor Pålson och Elvin Rolder. Daniel Källenfors delade ut pris till Hersby skolas elever för deras arbete i Raoul Wallebergs anda.
Prissumman är på 30 000 kr.
 
I publiken fanns både Ungerns ambassadör Adrien Müller och överlevare från förintelsen; Kate Wacz, hennes bror Gustav Kadelburger och Elisabeth Masur. Lidingö var en av de första städerna att uppmärksamma Raoul Wallenberg på förintelsens minnesdag redan år 2002. Idag är det över 140 städer runt omkring i Sverige som uppmärksammar dagen på ett eller annat sätt. 

Text Andreas Lindberg
Foto Bo Vading

Kulturchefen John Svensson i Ansgarskyrkan. På första raden överlevare från förintelsen; Kate Wacz, hennes bror Gustav Kadelburger och Elisabeth Masur samt Ungerns ambassadör Adrien Müller.
Kulturchefen John Svensson i Ansgarskyrkan. På första raden överlevare från förintelsen; Kate Wacz, hennes bror Gustav Kadelburger och Elisabeth Masur samt Ungerns ambassadör Adrien Müller.
Fin sång framfördes av Ellinor Pålson, på gitarr: Elvin Ro.
Fin sång framfördes av Ellinor Pålson, på gitarr: Elvin Ro.
Hersby gymnasium får pris. Daniel Källenfors delar ut priset.
Hersby gymnasium får pris. Daniel Källenfors delar ut priset.
Pristagare från denna dag och överlevare från förintelsen.
Pristagare från denna dag och överlevare från förintelsen.

Ytterligare 684 000 kr kan drabba Söderås

 LIDINGÖ  26 januari 2019 kl 17.36
Först kom beskedet från tingsrätten att ägaren till Villa Söderås (VSQ Property) ska betala 2,5 miljoner kronor till det företag som utförde de kringliggande markarbetena och som sedan gick i konkurs.
 
Nu kommer nästa smäll; miljö- och stadsbyggnadsnämnden väntas vid sitt sammanträde den 30 januari besluta att påföra en byggsanktionsavgift på 334 198 kronor, eftersom markarbeten har utförts utan marklov.
 

Avgiften beräknas enligt plan- och byggförordningen och baseras på särskilda beräkningsregler med parametrar som antal kvadratmeter och dagens prisbasbelopp. Det innebär att miljö- och stadsbyggnadsnämnden inte godtyckligt kan döma ut vilken storlek som helst på avgiften, oavsett vad man tycker om VSQ Propertys hantering av marken.
 
Dessutom får VSQ Property ett rättelseföreläggande av nämnden som innebär att om de inte återställer marken så utdöms ett vite på 350 000 kronor. Marken ska vara återställd sex månader efter att nämndens beslut vunnit laga kraft. Besluten kan överklagas till Länsstyrelsen av VSQ Property.

Susann Thorngren

Kommentera

Stölder på Lidingö båtklubb

LBK. Lidingö Båtklubb. Foto: Lidingösidan
LBK. Lidingö Båtklubb. Foto: Lidingösidan

 LIDINGÖ  26 januari 2019 kl 17.25
Under natten till lördag var det inbrott på Lidingö båtklubbs område genom att tjuvarna forcerade låset på huvudgrinden. Den har en rejäl bygel, men den kapades med vinkelslip och tjuvarna har därigenom kunnat komma in på området med eget fordon.

Två större utombordsmotorer har stulits (vad klubben hittills vet om). En av dem utan drev från en båt, väl synlig och nära klubbhuset. Den andra motorn, mindre än ett år gammal, stals tillsammans med en GPS, värderas av ägaren till 200 000 kr. 

Det stals även en mängd andra olika saker såsom sladdar, dammsugare, stege, värmare, reservdunkar. Dessutom slangades diesel från ett arbetsfordon som används i det pågående bygget av  hamnkajen. Sannolikt finns det mer som saknas, men det är i dagsläget oklart.

Lidingö Båtförbund går nu ut till alla klubbar på Lidingö och varnar för stölder. Det är vanligt att fler klubbar får ovälkomna påhälsningar när det börjat på ett ställe.
 

Avgiftsfri boendeparkering på försök

Bodalsvägen är en av de vägar som kommer att få boendeparkering på prov. Karta finns på stadens hemsida.
Bodalsvägen är en av de vägar som kommer att få boendeparkering på prov. Karta finns på stadens hemsida.


 LIDINGÖ  25 januari 2019 kl 06.48  
Från och med den 18 februari ska det bli lättare för Lidingöborna att hitta parkering. Då införs avgiftsfri boendeparkering i Baggeby, Bodal och Torsvik under en prövotid. Faller försöket väl ut kan boendeparkering bli permanent på Lidingö.

Försöket ska pågå till och med 31 december 2019 och utvärderas under tiden. Som folkbokförd på Lidingö kan man lätt skaffa boendeparkeringstillstånd som gäller i hela försöksområdet, oavsett var på ön man bor.

Boendeparkeringen är avgiftsfri och gäller för obegränsat antal fordon per ägare. Även besöksparkering är kostnadsfri, men tidsbegränsad till tre timmar på vardagar klockan 09.00–17.00.

– Det här är ett led i att underlätta parkeringssituationen för de som upplever det svårt att hitta en parkeringsplats. Lidingöborna ska kunna parkera nära sin bostad eller om de vill göra ärenden i försöksområdena. Vi räknar med att antalet långtidsparkerade fordon som inte ägs av Lidingöbor ska minska väsentligt, säger Carl-Johan Schiller, kommunalråd (KD) och ordförande i teknik- och fastighets-nämnden.

Tillståndet söker man via en e-tjänst på stadens webbplats. Från 1 februari blir det möjligt att ansöka, även om tillståndet börjar gälla först 18 februari. Allt sköts digitalt och inget parkeringsbevis behövs i bilen.
 

Kommentera

 • Jonas Unger • 26 januari 2019 11:34:40
  Jag skulle uppskatta att få ta del av den utredning som kommunen har tagit fram inför genomförandet av det aktuella beslutet. Det borde finnas i den ett antal andra förslag som gäller parkering på Lidingö. Nu när det är mycket halkigt, är det vanskligt för äldre att gå till stationen. Jag tar därför bilen till stationen. Det är generellt ont om P-platser vid de flesta stationerna på ön.
 • Donald Sumpter • 26 januari 2019 09:25:42
  Det låta som en fantastik infartsparkering möjlighet.

Färre inbrott i januari än förra året

Foto: Mostphotos
Foto: Mostphotos

 LIDINGÖ  25 januari 2019 kl 06.34
Under perioden 7–23 januari fick polisen fyra anmälningar gällande inbrott i lägenhet och villa (inkl försök) på Lidingö. Motsvarande period förra året hade nio inbrott anmälts.

Någon gång 13-14 januari gjordes ett inbrott i en villa i Trasthagen, där inbrottstjuven lossat ett fönster på andra våningen.

Tre inbrott skedde i lägenheter: någon gång under perioden 8–14 januari på Trossvägen genom fönster på andra våningen. Den 17 januari på Torsviksvägen genom ett badrumsfönster på markplan och den 22 januari på Friluftsvägen genom uppbruten altandörr.

Det är norrmalmspolisen som handhar brottsutredningar på Lidingö.
I veckan greps tre personer i ett fordon på Lidingövägen av yttre polispersonal från Norrmalm. Efter kontroll av både fordon och personer uppstod misstanke om förberedelse till grov stöld. Personerna greps och infördes till Norrmalms polisstation.  

Polisen uppmanar alla att inte lämna värdeföremål i bilen utan tillsyn. I hela stockholmsregionen smyger gärningsmän omkring på parkeringar vid köpcentrum  och motsvarande och letar efter bilar där inköp ligger synligt och obevakat i kupén.
Det gamla rådet, ”töm bilen själv, innan tjuven gör det”, fungerar.
Även vid misstänkta pågående bilinbrott, precis som andra misstänkta pågående stölder, ska man larma polisen via 112.

Tänk på att:
Lämna aldrig ut dina koder till någon. Du kan uppmanas att identifiera dig via bankdosan, även det kan ge bedragaren tillgång till dina konton. Gör aldrig det!
Logga aldrig in med Bank-id på annans begäran - Om du plötsligt blir uppringd av någon som vill att du loggar in på din bank eller att du ska uppge dina koder ska du avsluta samtalet!

Hittar du inte din artikel?
Du har kommit till rätt sida, den ligger bara längre ner. Scrolla nedåt. 

Halksmockan väderomslagens fel

En trottoar på Källängsvägen innan sandbilen hann dit.
En trottoar på Källängsvägen innan sandbilen hann dit.

 LIDINGÖ  23 januari 2019 kl 15.43
Efter förra onsdagens snöfall med åtföljande regn och sedan påfrysning halkar nu Lidingöborna omkring på knöggliga och ishala trottoarer och gångbanor. Och trots ett ihärdigt sandande är det fortfarande förenat med livsfara, eller i alla fall risk för frakturer, när man tar sig fram till fots på många ställen.

I ett debattinlägg här på sidan klagades det på att snöröjningen på Lidingö "är usel" varje år. Så vi beslöt att lyssna med Per Strandberg på gatuförvaltningen, som är ansvarig för vinterväghållningen på ön. Han har haft bråda dagar på sistone och suttit mycket i telefon för att ta emot Lidingöbornas synpunkter. Han berättar att det faktiskt inte kommit in mycket klagomål, utan snarare tvärtom har det kommit en hel del beröm.

– Det är inte så att vi har en otillräcklig budget för snöröjning och sandning, utan Lidingö prioriterar att vi ska ha en ordentlig vinterväghållning. Men det som ställer till det, som det varit på sistone, är de väderomslag som hela tiden sker. 

När det gäller snöröjning har vi människor ofta helt olika uppfattning om hur det ska gå till. En del vill få snöröjt efter minsta snökorn som fallit, andra vill gärna promenera på nyfallen snö, medan ytterligare andra kräver sandning och saltning omedelbart. Hundägare räds saltade gångbanor eftersom hundarna får ont i tassarna. En del klagar på bullrig snöröjning nattetid medan andra kräver att det ska vara röjt när de går till jobbet. Några klagar på att cykelbanor minsann snöröjs perfekt, medan cyklisterna hurrar.

– Många som ringer har en poäng i sina synpunkter och jag kan verkligen förstå vad de menar, säger Per Strandberg. Men när vi ska förhandla med entreprenörer är det svårt att förhandla upp mjuka parametrar. Vi går enligt en prioriteringslista där kollektivtrafiken kommer i första rummet, sedan gående och cyklister. Och så jobbar vi extra med backar och krön på vägarna och försöker hjälpa renhållningen med framkomligheten.

Per Strandberg vill framhålla att entreprenörerna har gjort ett hästjobb och han inser att det är svårt att få alla nöjda. Och med tanke på de nyckfulla väderomslagen så får vi nog räkna med fler sådana här perioder av besvärligt vinterväglag. Så på med broddarna!

Text och foto: Kerstin Norberg

Man går hellre på snön vid sidan av den snöröjda, men ändå katastrofalt halkiga gångvägen.
Man går hellre på snön vid sidan av den snöröjda, men ändå katastrofalt halkiga gångvägen.

Kommentera:

Hem, ljuva hem

Lennart Hagerfors berättar på Ansgarskyrkan. Lennart Hagerfors berättar på Ansgarskyrkan.

 LIDINGÖ  23 januari 2019 kl 07.11

I tider som dessa – det vill säga i vinterns januari – känner vi äldre oss inlåsta i våra hem. Att öppna dörren till verkligheten utanför fordrar ett övervägande – har jag tillräcklig med varma kläder på mig? Och broddar på skorna, mössa på hjässan och mobilen i väskan? För Om, jag säger bara OM jag skulle trilla i backen då måste jag ju kunna tillkalla hjälp, inte sant? 

Nu är det ändå så att vi vill ut och röra på oss, visst övar vi lite i vår motionssal men ändå – det är livet utanför väggarna som lockar.

I dagarna har det kommit rikligt med post genom brevinkastet. En rad kuvert från olika myndigheter men också glada tillrop från föreningar. Lidingö Humanistiska Sällskap tittar kanske mest bakåt i tiden medan Lidingö Kultur -Kalender blickar framåt tillsammans med Lidingö Jazzklubb, Kyrkonytt och Ansgarskyrkan. Det är en salig blandning, som ni förstår!

För att underlätta utelivet erbjuds ”Gratis broddar till Lidingös seniorer”. Broddarna delas ut på Mötesplats centrum på Friggavägen 18A.

Således välutrustad tog jag vägen till Ansgarskyrkan en onsdag vid lunchdags. Jag måste ge gänget här en eloge – alltid trevligt att slå sig ner i den lilla kaffehörnan och mumsa en god smörgås tillsammans med vänliga gäster.

Onsdagar bjuder också på underhållning – den här dagen presenterade Lennart Hagerfors sin senaste bok ”Inte hemma”. En roman som bygger på hans mammas berättelse som inspelat på band runt 1945. Lennart Hagerfors är ett av många missionärsbarn som växte upp i olika världar med olika kulturer.

Man kan undra hur och varför föräldrarna tog steget att åka iväg och lämna barnen på barnhem – tillsammans hemma var man kanske sommar, jul och påsk. Och vad var ”hemma”? Egentligen. Hem låg alltid på en annan plats. Det var själva befinnandet som var viktigt – dofter, smaker som gjorde att man kännde sig hemma - mitt i hemlösheten.

Så spännande historia vi fick till livs! Nu längtar jag bara efter att läsa boken ”Inte hemma”. Men, då får jag lägga broddarna på hyllan och hålla mig hemma…

Inger Grimlund

Tack för att du hittar hit!

 LIDINGÖ  22 januari 2019 kl 06.42
Det är spännande att starta en ny tidning. Lidingö Nyheter har funnits i precis tre veckor och det mesta fungerar nu ganska bra. Varje dag publicerar vi ett antal färska artiklar och bilder, som kommer in tack vare duktiga skribenter och fotografer. Vi har en växande skara av läsare som ger oss glada tillrop och nyttiga kommentarer.

Igår hade vi över 1000 unika besökare. Sedan starten har över 20 000 besökt sidan och 42 000 sidvisningar har gjorts. De som gillar facebooksidan växer för varje dag. Vårt mål är att komma upp i samma siffror som Lidingösidan, eller mer. 
 
Detta hade inte varit möjligt om inte vår föregångare Lidingösidan med Jan Sjöberg hade funnits och varit så tillmötesgående med kontakter, artiklar, annonser, etc. Stort tack för det! Och framför allt, det hade inte varit möjligt om inte ett antal duktiga skribenter och fotografer bidragit med artiklar och bilder. 
 
Vi jobbar ständigt på att förbättra oss. Idag görs väldigt mycket arbete manuellt (till och med dagens datum och väder läggs in för hand varje morgon). Ibland blir det fel. I ett par timmar hade vi fel datum och rätt dag, eller om det var tvärtom. En annan dag hade två rubriker bytt plats på första sidan, men det upptäcktes och rättades till snabbt.
 
Sidan behöver mer utrymme. Vi kommer därför att lägga till en spalt till vänster med nyheter. Antalet artiklar växer ständigt. Idag hamnar alla artiklar under respektive ämnesflik, de blir snabbt fulla, så det behövs fler undersidor.
 
Kommentatorsfunktionen finns nu under politik- och debattartiklarna. Vi kommer att byta den tekniska plattformen inom ett par veckor för att åstadkomma fler förbättringar. 
 
Tack alla ni som gett ekonomiska bidrag
till tidningen under november/december förra året och i år. Vårt mål var att få in 50 000 kr och den summan passerades den 17 december. Nu har vi fått in ytterligare 11 000 kr, vilket är mycket välkommet.
 
Lidingö Gille gav oss 10 000 kr i december, flera privata sponsorer, Företagarna och Rotary har bidragit med 1 000, 2 000 och 5 000 kr. För företag och föreningar kan vi alltid hitta en lösning med annonser eller grupprenumeration så att kostnaden blir avdragsgill.
 
Vi har bestämt att tidningen ska fortsätta att vara tillgänglig för alla, utan att det kostar något. Allt arbete med Lidingö Nyheter utförs idag helt ideellt. Men det håller inte i längden. Alla som skriver eller jobbar för tidningen måste få ersättning för det fantastiska jobb de gör.
 
För att det ska vara möjligt behöver vi mer pengar, helt enkelt. Därför har vi startat kampanjen ”Frivillig prenumeration”. Det finns exempel på tidningar som finansierar sig på det sättet. 20 kronor i månaden är väl rimligt, tycker vi. Många betalar 250 kr, vilket motsvarar ett år (lite drygt). Swish 123 253 55 99, eller bg 440-4778 går bra. Stort tack på förhand för era bidrag.
 
Annonsörerna (som alla kommer från Lidingösidan) har varit mycket tillmötesgående och fortsätter, i princip alla, att annonsera. De får samma pris och rabatter som tidigare. Plus en månad gratis, nämligen januari, som varit något av en prövoperiod. För att få ekonomin att gå ihop ska vi försöka få in fler annonsörer, men inte höja priserna.
 
Tack för att ni fortsätter att besöka oss.
Dela gärna vår tidning på era sociala medier, så att vi blir fler läsare och kan leva upp till vår målsättning att bli Lidingös ledande nyhetskanal.
 
Andreas Lindberg
Glad redaktör

Kommentera:

 • Hans Olofsson • 24 januari 2019 01:11:19
  Hej å kul att "sidan" fortsätter, ett tungt arv gissar jag. Hoppas att ni orkar ta en fortsättning där den gamla hade börjat med gamla Lidingöbilder som läsare skickade in med lite historia om dem. Det skulle troligen intressera både nya och gamla Lidingöbor uppskatta och även vara till gagn för Museet
 • Pål Jebsen • 22 januari 2019 19:15:01
  Bra Andreas. Otrolig tacksam för att du har tagit dig an detta projekt, och imponerad över vad ni har åstadkommit på 3 veckor. Nu hoppas jag verkligen Lidingö´s olika företag, föreningar och organisationer ställer upp med tips om artiklar och annonsering. Lidingö Nyheter kommer att bli jätteviktig en jätteviktig kommunikationskanal för oss i Lidingö. / Pål Jebsen

villa söderås döms att betala 2,5 milj kr

Foto: Bengt Jansson.
Foto: Bengt Jansson.

 LIDINGÖ  21 januari 2019 kl 10.13 red kl 16.27
Villa Söderås är sedan flera år under ombyggnad och föremål för en infekterad konflikt på Lidingö, skriver Dagens Nyheter. Lidingöborna har upprörts över de höga vallar byggts runt fastigheten, men företaget som skötte grävningarna fick inte betalt och gick i konkurs. Nu har bolaget som äger Söderås dömts i tingsrätten att betala över 2,5 miljoner kronor.

Sedan flera år har markarbetena på Villa Söderås varit ett ärende för Lidingö stad.
Bolaget som äger Söderås, VSQ Property, köpte fastigheten för några år sedan och genomförde omfattande ombyggnationer och markarbeten. Bakom VSQ Property finns affärsmannen Johan Lundberg.

Runt huset schaktades flera meter höga jordvallar, en gammal allé sågades ner och träd fälldes på Lidingö stads mark. Detta ledde till protester från boende i området och från Lidingö stad. 

Entreprenadföretaget som utförde arbetena gick i konkurs och konkursförvaltaren stämde VSQ Property för obetalda räkningar. Efter ett års process har Stockholms tingsrätt nu dömt till konkursförvaltarens fördel. VSQ ska alltså betala. Totalt handlar det om drygt 2,5 miljoner kronor. Konkursboet har genom sin advokat Johan Sandberg krävt att betalningen säkerställs.  

Kronofogden bekräftar enligt DN att man fått in en ansökan från konkursförvaltaren, men har ännu inte fattat beslut i ärendet. DN har också varit i kontakt med VSQ:s advokat Mats Ljungqvist som säger att domen överklagas och att man har goda förhoppningar om att den kommer att ändras i hovrätten.

Lidingö stad har sedan flera år krävt att VSQ ska återställa marken. VSQ Property:s ansökan om att få behålla vallarna fick avslag förra året. När miljö- och stadsbyggnadsnämnden sammanträder i slutet av januari kommer den fatta beslut om hur man ska göra.

– Dels ska nämnden fatta beslut om att förelägga fastighetsägaren att mot vite återställa marken på Villa Söderås, dels om att ta ut sanktionsavgifter för att man har utfört arbetena utan marklov, säger den tillförordnade bygglovschefen Mikael Spång, enligt DN.

Om fastighetsägaren inte återställer marken inom sex månader kan bolaget straffas med vite som likt sanktionsavgifterna kan uppgå till flera hundratusen kronor. 
 
Lidingösidan har skrivit om Villa Söderås i ett flertal artiklar. Här är en länk till den senaste. Du kan också söka på "Söderås" i Lidingösidans arkiv. 

Läs mer vad DN skriver här. 
 

Kommentera:

 • Anders Bergstedt • 22 januari 2019 10:39:55
  Kommunens företrädare och tjänstemän har gjort sig till åtlöje i hela Sverige. Senast gällde det kommunalrådens orimliga lönekrav. Nu gäller det Söderås som är ett i raden av stora misstag främst då det gäller bygg och infrastruktur. Det första var fastighetshajen Adam Backströms försäljning av herrgården i Yttringe till Irans Ambassadörsbostad. Hur betalningen skett var oklart och Backström försvann från Sverige med stora skulder. Sedan har man steg för steg trotsat alla byggbestämmelser och byggt ut till ambassadområde med all verksamhet och ett jättehögt fängelsestängsel ! Kommunens hantering visade en total inkompetens och undfallenhet.

  Christina Romell hade sedan 1993 drivit Söderås som mycket uppskattad restaurang och hotell. Då hon sålde i årsskiftet 2012-2013 var mystiske ägaren okänd i flera år men f.d. rikskriminalchefen "snabbe" Tommy Lindström stack alltid fram som talesman. Han hade kontakter med maffian och lotsade den verklige ägaren Johan Lundberg genom svårigheterna som uppstod med genast olaglig avverkning av värdefulla träd och senare omvandling av hela tomten. Kommunens hantering var precis så tafflig som beträffande Iranska Ambassaden.

  Det som skrämmer är Johan Lundbergs kontakter med Ryssland och Ambassadören. Det är inte osannolikt att dra parallellen med Iranska. Istället för ett högt staket har man höjt upp tomten och för att förhindra insyn byggt tujahäcken och murar ! Vi får aldrig veta vilken verksamhet som skall bedrivas !

  Lidingö har varit en oas men nu skämmer politiker och tjänstemän ut vår kära ö och låter konkursförvaltaren för det anlitade enteprenadföretaget driva sitt ärende som pilotfall. Om inte kommunalråden kan ordna upp detta är det nog läge att sänka deras löner !

superblodmånen kommer tillbaka

Supermåne utanför Gåshaga, sist det begav sig. Foto: Jan Sjöberg.
Supermåne utanför Gåshaga, sist det begav sig. Foto: Jan Sjöberg.

 LIDINGÖ  20 januari 2019 kl 12.34 Red 21 januari 15.00
Den 21 januari visade sig den så kallade superblodmånen. Månen befann sig då 357 715 kilometer från jorden, vilket är ett av de minsta avstånden.
 
Missade du den finns det fler chanser. Supermånen kan observeras på kvällshimlen två gånger till under 2019, nämligen tisdag den 19 februari och torsdag den 21 mars.
 
Supermåne kallas fenomenet när det är fullmåne samtidigt som månen befinner sig så nära jorden som möjligt i sin omloppsbana. Detta resulterar i att månen ser mycket större ut än vanligt – upp till 14 procent större – och dessutom är 15-30 procent ljusare än normalt.
 
Störst ser supermånen ut när den ligger nära horisonten. Det beror på en optisk illusion som hänger ihop med hur hjärnan bedömer avstånd. Eftersom du ser månen i ett sammanhang med landskap och närmiljö luras du att tro att den är större.
 

Raoul wallenbergdagen 27 januari
pris till hersby gymnasium

Foto: Jonas Hållstrand Martinsson.
Foto: Jonas Hållstrand Martinsson.

 LIDINGÖ  20 januari 2019 kl 12.28
På Förintelsens minnesdag den 27 januari, hedras minnet av Förintelsens offer och Raoul Wallenbergs gärning. Det inleds med fackeltåg till Raoul Wallenbergmonumentet, där kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors kommer att tala.

Raoul Wallenbergdagen instiftades av Lidingö stad 2002 och har sedan dess genomförts på Förintelsens minnesdag den 27 januari. Efter fackeltåget, som i år startar vid Stadsbiblioteket, och talet vid monumentet med Daniel Källenfors, fortsätter programmet i Ansgarskyrkan med att Lidingö stads Raoul Wallenbergpris delas ut.

– Raoul Wallenberg, hans gärning och hans koppling till Lidingö, känner vi stolthet över. Hans personliga mod och etiska ansvarstagande är en inspirationskälla för oss alla äger Daniel Källenfors.

Stadens Raoul Wallenbergpris går i år till eleverna på Hersby gymnasium för deras arbete mot diskriminering och för mänskliga rättigheter.

– Vi väljer i år att ge priset för elevengagemang utöver det vanliga men också som stöd till avslutande aktiviteter i det här stora projektet. Vi lyfter elevgrupper som Pridekommittén, Amnestygruppen, Fredagsfemman med flera. Eleverna på Hersby gymnasium har tidigare mottagit Raoul Wallenbergs pris i olika konstellationer och har en fin tradition med att arbeta i Raoul Wallenbergs anda. Och det är ett arbete som fortsätter, säger John Svensson, kulturchef i Lidingö stad.

Då stadshuset är under renovering utgår fackeltåget i år från Stadsbiblioteket och det efterföljande programmet äger rum i Ansgarskyrkan.

I Ansgarskyrkan blir det prisutdelning, musik och presentationer där särskilt de överlevande av Förintelsen och deras stora insatser kommer att lyftas, för att inte glömma vad som hände och vad som kan hända. Sedan handlar det om hur Lidingös barn och ungdomar, i skolor och på fritiden, på olika sätt arbetar för medmänsklighet och mänskliga rättigheter i Raoul Wallenbergs anda.

Ekholmsnäs har öppnat

Efter en tids snöläggning med pauser för mildväder öppnade Ekholmsnäsbackens huvudbacke i lördags för allmänheten. Caféet och skiduthyrningen är också öppen. Öppettider är lördag–söndag 10.00–16.30.
Text och bilder: Bo Vading
Läs mer på https://www.facebook.com/ekholmsnas

Snökanonerna har varit igång dag som natt …
Snökanonerna har varit igång dag som natt …
… så länge det varit minusgrader.
… så länge det varit minusgrader.
Stora liften och barnliften öppnas på lördag.
Stora liften och barnliften öppnas på lördag.
Under helgen öppnas träningsbacken och barnområdet.
Under helgen öppnas träningsbacken och barnområdet.

Avgiftsfri konfirmation i år

 LIDINGÖ  17 januari 2019 kl 06.28
Från och med 2019 erbjuder Lidingö församling avgiftsfri konfirmation. Det betyder att för den som anmält sig till något av församlingens konfirmationsalternativ kommer församlingen inte att ta ut någon avgift.

Tidigare har församlingen subventionerat kostnaden med ungefär halva kostnaden för varje konfirmand. Nu gäller det hela kostnaden. Detta gäller också avgifter för resor och läger. Lidingö har erfbjudit konfirmation både på Lidingö, i utlandet och sommarläger. Dessa alternativ kommer att finnas kvar precis som tidigare.

De ökade kostnaderna för konfirmationen ryms inom kyrkans budget, tack vare bland annat ökade hyresintäkter för församlingen nästa år. Det är alltså ingen verksamhet som kommer utebli eller minska i omfattning på grund av konfirmationssatsningen.

Den avgiftsfria konfirmationen ska omfatta den konfirmand som är medlem i Lidingö församling. Det inkluderar den som redan är döpt och medlem eller den som under sin konfirmandtid blir döpt i konfirmationen och därmed medlem i Svenska kyrkan, under förutsättningen att man bor eller vistas på Lidingö.

DET SOM GÖMS I SNÖ . . .

En P-plats mindre och smutsiga bänkar och fimpar – inte så kul i solen.
En P-plats mindre och smutsiga bänkar och fimpar – inte så kul i solen.

 LIDINGÖ  16 januari 2019 kl 05.39
Nyligen var jag på besök i Stadshuset – alltid lika spännande att se vad som händer innanför väggarna. Vänligt bemötande i receptionen blir man glad av, en kopp gott kaffe och en titt på TV:n i väntrummet bidrar till trivseln.

Den här dagen meddelades att Lidingö Kulturkalender var färdig att läsa på webben men den tjänstvilliga tjejen bakom disken skrev ut den på dator till mig. Här finns mycket smått och gott att komma ihåg; Millesgården, Lidingö Museum, Galleri Fallera, biblioteket, Ansgarskyrkan, Föreningsgården och Lidingö kyrka – alla tillsammans erbjuder de både nöje, upplevelser och kunskap. Den sista godisbiten i programmet till 31 mars är ”Gospelkonsert i Breviks kyrka”. Det vill jag inte missa utan skriver upp i min nya kalender för 2019.

Det goda humöret försvann ute vid vändplanen, smutsiga bänkar och mängder av fimpar på marken och en avdankad parkeringspelare störde miljön.
Så snälla. Rara …sopa rent utanför er egen dörr – som ett gott föredöme. Det behövs.

Text och foto: Inger Grimlund

Stadshuset sett från den nya entrésidan.
Stadshuset sett från den nya entrésidan.
Klicka på bilden ovan så kommer du till kalendern som Inger hämtade på Stadshuset.
Klicka på bilden ovan så kommer du till kalendern som Inger hämtade på Stadshuset.
God information finns här
God information finns här

Populär herde installerad

Kontraktsprosten Staffan Hellstrand till vänster och biskop Eva Brunne hälsade Magnus välkommen som kyrkoherde.
Kontraktsprosten Staffan Hellstrand till vänster och biskop Eva Brunne hälsade Magnus välkommen som kyrkoherde.

 LIDINGÖ  15 januari 2019 kl 07.11
Klockorna i Breviks kyrka ringde i söndags in till mottagningsgudstjänst av öns nye kyrkoherde Magnus Östling. Och Lidingöborna var inte sena att hörsamma kallelsen; det var mer än fullsatt när gudstjänsten började.

När tystnaden äntligen lagt sig i kyrkorummet kom processionen, och församlingen reste sig för att hedra korset. Efter att kyrkorådets ordförande Solveig Fröberg läst upp den formella kungörelsen såg biskopen i Stockholms stift Eva Brunne till, tillsammans med kontraktsprosten Staffan Hellgren, att Magnus Östling blev vederbörligen installerad. Församlingen gav honom en lång och varm applåd, en bekräftelse på att Lidingöborna är mycket nöjda med valet av kyrkoherde. Efter predikan och nattvard avslutades gudstjänsten med Hallelujakören ur Messias av Händel.

I den intilliggande församlingssalen blev det fullt med sorlande och minglande församlingsbor som festade loss på snittar, cider, kaffe och biskvier. Och många ville naturligtvis gratulera och hälsa öns nye kyrkoherde välkommen.

Texter: Susann Thorngren
Foto: Bo Vading

Bildspel med alla bilder:

loading...

Se här det trevliga bildspelet av Bo Vading. Bildspelet startar av sig själv och växlar bilder automatiskt. Bildtexter finns om du för muspekaren över bilden. 

JULGRANSPLUNDRING PÅ SIGGEBOGÅRDEN

Det sista godiset, en bit lussekatt och pepparkaka.
Det sista godiset, en bit lussekatt och pepparkaka.

 LIDINGÖ  13 januari 2019 kl 07.07
Granen barrade på Siggebogården, inte så mycket, men ändå. Så det blev fredagen JAN istället för trettondag KNUT som julen tog slut. Och granen åkte ut! Aktivitetsansvariga Maria Solomon hade fixat två timmars trevlig underhållning. Det gäller ju att ta tillvara livets glädjeämnen och vad kan vara roligare än julgransplundring?

Till en början var gott om plats i samlingssalen men allt eftersom fylldes rummet med kaffesugna pensionärer. Min granne vid bordet Nils Forsgren berättade att han inte gärna missar någon aktivitet att bryta enformigheten med. ”Ett härligt minne var när Alice Babs dotter var här – då svängde det ordentligt”.

Med åren betyder musiken mer och mer – det är som i sången:

 ”Handklaver och klarinett ska' de' va', tjo och tjim och inge' annat. 
Hoppa högt och hoppa lätt ska' vi ha, tjo och tjim och inge' annat.”

Hej då granen – men till nästa år igen!
Hej då granen – men till nästa år igen!

Musikanten Bert Öhlund hade ett batteri av instrument med sig och med det väcktes musiken till liv hos publiken. Salen fylldes på undan för undan och visst blev det lite tjo och tjim som när Nils dansade runt med Maria.

Tonerna flödade - Sju vackra flickor i en ring, Små grodorna, Drömmen om Emil. När ”Hej tomtegubbar slå i glasen” spelas upp suckar Nils lite uppgivet och erkänner – det är ett fel hos mig, jag kan inte dricka sprit längre! Det blir mineralvatten istället!
I rummets ena hörn hade fiskdammen sin plats. Där såg Mats Nelson till att det blev napp. Fångsten blev färgglada påsar som drogs upp med metspö ur dammen djup. Godis att ta med hem till rummet…

Så närmade sig finalen – granen kläddes av allt glittrigt och vältes omkull, en personal tog tag i toppen, en i stammen och så sjöng vi alla – Nu är glada julen slut, slut, slut, julegranen bäres ut, ut, ut. Men till nästa år igen, kommer han vår gamle vän för det har han lovat.

Själv kommer jag gärna igen till Siggebogården för att träffa min nya vän – Nisse. Numera TomteNisse kallad.

Text och bilder: Inger Grimlund

Bert Öhlund och Maria Solomon var ansvariga för dans och glädje dagen till ära.
Bert Öhlund och Maria Solomon var ansvariga för dans och glädje dagen till ära.
Maria och Nils i en varm tango.
Maria och Nils i en varm tango.

Gratis broddar till Lidingös seniorer

 LIDINGÖ  11 januari 2019 kl 10.00
Nu är halksäsongen här och därför har Lidingö stad beslutat att dela ut broddar gratis till invånare över 65 år. 

– Genom att dela ut gratis broddar hoppas vi att antalet fallolyckor minskar och tillsammans med övriga åtgärder för våra äldre, reducera olyckorna så att fler äldre kan få en tryggare vardag, säger Birgitta Sköld (LP), ordförande i omsorgs- och socialnämnden.

Den 16 januari börjar staden utdelningen av broddarna. De delas ut och anpassas individuellt på Mötesplats centrum, Friggavägen 18A. Broddarna är av typen helfotsbrodd.

För mer information: Birgitta Sköld (LP), ordförande i omsorgs- och socialnämnden
E-post: birgitta.skold@lidingo.se

På besök hos kaptenen

Alla trivs vid Kyrkviken – både folk och fåglar!
Alla trivs vid Kyrkviken – både folk och fåglar!

 LIDINGÖ  11 januari 2019 kl 00.00
Vi skulle mötas, mina döttrar och jag, ta en fika tillsammans och ventilera framtiden – hur blir det nya året? Bästa stället för en träff?
 
Efter lite funderande kom vi fram till att Kaptensstugan vid Kyrkviken var stället vi sökte. Den har den lantliga charm som ger gästerna en känsla av fridfullhet och trevnad, något som vi alla söker i dagens moderna samhälle. Jag kom först till kapten E-Janssons röda stuga då jag körde bil medan Annica och Lena hade bestämt sig för att promenera den rätt långa sträcken från Skärsätra till Kyrkviken. (Säkert ett nyårslöfte så gott som något!)
 
Det går en vandringsled längs efter sjön - Klubbvägen är namnet. Den vackra vägen passar också perfekt för hundpromenader, men släpp inte jycken lös! Då skulle paniken bryta ut bland änder och svanar som här har sina bon i vassen längs Kyrkvikens vatten. Ett trevligt nöje för motionärer är istället att mata fåglarna. Då blir det ett flaxande och regeln ”störst är först” men visst kan även en liten and få chansen att norpa en godbit.
 
Skymningen kommer smygande runt klockan tre – dags att gå in i värmen. Jag tar några steg i den knarrande snön, öppnar dörren till Kaptensstugan och slår mig ner vid det stora bordet, just vid kassan.
 
Det är pyntat och mysigt i alla rummen – på bordet ligger en broderad bonad från förr. ” Fem äro bjudna men tio kommer. Slå vatten i soppan och hälsa välkommen”. Ja, så kan det vara, men här hos Atte Jigestam är vi ändå fler och någon utspädd soppa är det inte tal om! En titt på svarta tavlans Kaptens-menyer imponerar. Mångfalden är stor – hur och var finns plats att förvara alla råvaror och ingredienser som behövs till matlagningen?
 
-”Spindelkällaren” är en god hjälp till förvaring, svarar Atte på min undran. Vid sidan om Kaptensstugan ligger mycket riktigt en jordkällare och en liten stig med skoavtryck i den blöta snön visar att källaren är flitigt besökt.
Så kommer mina påpälsade döttrar och glad blir jag och bjuder in till en skön fikastund. Espresso? Cappuccino eller en dubbel Latte? Eller kanske skulle en stor kopp med varm choklad passa bättre…
 
Redan här börjar svårigheten att välja det rätta? Menyn med goda smörgåsar är också lång på den svarta tavlan, kanske kan Kaptenens grillade skinkklämma stilla hungern eller Kaptenens Vego-macka – välj mellan mörkt rågbröd eller vitt surdegsbröd uppmanar oss Atte, skrivet i täta rader med vit krita.
 
Kapten Rödbettan med köttbullar, rödbetssallad och grönt kostar 79 kronor och är grannen Sven Erik Kumlins favorit till söndagsfikat. Han är en stadig stamgäst vid det lilla runda bordet vid fönstret.
 
På parad över disken med bakverk står ett antal flaskor med bra viner som nog också skulle passa till Kaptens Meny. Ett glas Stugans röda kostar 85 kronor och vill du festa dagen till ära så välj en Chablis för 450 kronor.
 
Nå, hur gick det - undrar ni kanske. Det blev Cappuccino med Rosendals banankaka! Jag fick känslan av att mina döttrar hade några nyårslöften att uppfylla och hur det än är så är väl inte banan så farligt? När vi läst igenom receptet frågar vi Atte lite förvånat – behövs det inget bakpulver?
 
Och får till svar – nej då – bananen fixar allt.
Ja, än är inte bakundrens tid förbi!

Text och foto Inger Grimlund

Atte Jigestam är kapten i stugan! På bordet nybakad banankaka, därtill boken ”På väg med Inger Grimlund”. Se sidan 206 där finns mer att läsa!
Atte Jigestam är kapten i stugan! På bordet nybakad banankaka, därtill boken ”På väg med Inger Grimlund”. Se sidan 206 där finns mer att läsa!

ROSENDALS BANANKAKA
Den här maffiga och härligt kladdiga kakan komponerades för några år sedan av Monica Ahlberg till Rosendals Trädgårdscafé. I Kaptenens Stuga står den nybakad mitt på bordet till lyst för alla gäster.

Du behöver:
2 – 3 bananer, 3 ägg, 3 dl socker, 150 g mandelmassa, 3 ½ – 4 dl vetemjöl,
1 dl. pärlsocker och drygt 50 g kylskåpskallt smör.

Gör så här:
Skala och skär bananerna i skivor.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Riv mandelmassan grovt och bland ner den i äggsmeten tillsammans med mjölet.
Häll smeten i en smord och bröad form ca 24 cm i diameter.
Tryck ner bananbitarna, strö över pärlsockret och hyvla till sist över det kalla smöret.
Grädda kakan i ugn 175° ca 40 minuter.
Låt svalna något och njut!

Nye kyrkoherden välkomnas

Magnus går gärna till det lilla S:ta Anna-kapellet i S:ta Annagården. Foto: Susann Thorngren Magnus går gärna till det lilla S:ta Anna-kapellet i S:ta Annagården. Foto: Susann Thorngren

 LIDINGÖ  10 januari 2019 17.08
På söndag blir han officiellt installerad och välkomnad som Lidingös nye kyrkoherde. Men Magnus Östling har redan fyra år bakom sig som präst i Lidingö församling och tycker att han börjar känna både medarbetare och Lidingöbor väl. Vägen till präst har inte varit helt spikrakt; han har en annan yrkeskarriär som jurist bakom sig. Nu ser han fram emot att börja sin herdegärning på allvar.

– Det här känns väldigt roligt i och med att jag känner församlingen bra, säger Magnus Östling. Jag har lärt känna dem under de år som jag har varit här. Den här rollen är en liten annan än jag tidigare haft, eftersom jag också nu har en arbetsledarroll. Som kyrkoherde handlar det om att vara en andlig ledare för församlingen, men också att vara både andlig ledare och chef för personalen.

Arbetsklimatet i församlingen har varit lite skakigt de senaste åren, men Magnus Östling känner stor tillförsikt.

– Det finns många goda krafter och man börjar se att det börjar spira och gro på olika ställen. Det finns ju ett arbete som måste göras så klart, men det känns som det är på gång. Tycker det är viktigt att få arbetsgrupperna att fungera och ta vara på det engagemang som finns både hos församlingsborna och hos personalen. När det uppstår konflikter är det viktigt att ta problemen direkt och inte låta dem ligga gro, att prata sakfrågor och inte personfrågor. Jag hoppas att jag har förmåga att märka och se om någon tar illa vid sig.

Magnus Östling är 51 år, uppvuxen i Linköping med föräldrar och en syster. Han fick tidigt kontakt med kyrkan i och med att hans farfar var präst. Han började redan som 8-åring att sjunga i kör i kyrkan och har sedan dess sjungit i kör. Körsången har hela tiden funnits med honom i olika former, bland annat sjöng han i Domkyrkokören under studietiden i Uppsala. Nu är han med i Stockholms kammarkör och repeterar för Johannespassionen.

– Att jag började läsa juridik i Uppsala berodde på att jag ville ha en bred utbildning och en utbildning för att kunna hjälpa människor. Ting satt jag i Karlskrona ett par år och så småningom hamnade jag på Miljödepartementet mellan 1997 och 2002 och arbetade med hållbar utveckling. Därefter blev det Naturvårdsverket till 2008 med liknande frågor.

– Men jag har nog hela tiden haft en längtan och en dragning till det här med tro och att Gud finns. För mig var det så att när jag växte upp så tyckte alla att jag skulle bli präst som farfar, men jag kände att jag ville gå min egen väg. Och då blev det juridiken till att börja med.

Men när längtan efter att bli präst blev för stark, sökte Magnus Östling sig till Ersta för att se vad det fanns för möjligheter att gå vidare.

– Det var en helt fantastisk tid, möten med människor i alla åldrar och från alla yrken och miljöer.

Under tiden som han gick alla kurser på Ersta så behöll han sitt ordinarie jobb.

– Jag var ju tvungen att försörja mig, säger han. Jag hade en förstående chef som lät mig gå tidigare ibland och arbeta under eget ansvar.

Han fyllde på med flera kurser via Stockholms stift. Så småningom anmälde han sig som student i Uppsala och fick tillgodoräkna sig alla kurser. Under slutspurten av studierna kontaktade han Stockholms stift och fick genomgå många samtal med både präster, biskopen och psykologer innan han blev godkänd som präst. 2009 var han klar med den formella utbildningen. Systemet med antagningsförfarande i stiften till präster och diakoner drog igång på 1990-talet.

– Jag ser nu fram emot att få fortsätta att bygga kyrkan som den goda mötesplatsen där Kristus sätts i centrum. Min ledstjärna är det dubbla kärleksbudet där vi möter varandra och vi möter Gud. Jag vill fortsätta att utveckla goda mötesplatser som är relevanta i tiden där människor kan känna sig välkomna. Men vi får aldrig förlora värdegrunden i det hela, kyrkan är inget allaktivitetshus. Ibland får kyrkan kritik för att vara alltför utslätad och inte stå för någonting. Den dag vi slutar prata om det centrala i kyrkan, be och fira gudstjänst och mötas i respekt; den dagen är det väl inte så mycket kyrka kvar. Gudstjänsten är alltid den centrala mötesplatsen där man kan hämta kraft.

Magnus Östling tycker inte att det ligger någon motsättning i att man kanske avslutar möten med en bön eller en psalm.

– En präst ska aldrig behöva be om ursäkt för att hen vill be en bön, säger han.
Lidingö församling har beslutat att konfirmandundervisningen ska vara gratis. Det tycker Magnus Östling är mycket bra.

– Känns jättefint att Lidingö ville satsa på gratis konfirmandundervisning, det är flaggan i topp för det beslutet, säger han. Idag har många unga behov av att prata om de stora frågorna i livet. Kyrkan kan också vara en fristad för alla de unga som idag känner krav på sig från omvärlden.

Magnus Östling känner stor förväntan inför söndagens mottagningsgudstjänst där biskopen i Stockholms stift, Eva Brunne deltar.

– Tänk om alla yrkeskategorier får såna här mottaganden! Det är en stor högtid för mig. Det är ett manifesterande av att många har trott på att jag ska få vara kyrkoherde.  Det är fint att få känna sig buren av det stödet. Jag är inte ensam, det finns någon som går vid min sida i mitt nya värv.

Gudstjänsten och installationen äger rum nu på söndag den 13 januari kl 11.00 i Breviks kyrka.

Susann Thorngren

Lidingöborna är mer uppkopplade

 LIDINGÖ  9 januari 2019 11.48
Svenskarna fortsätter att koppla upp sina hem. Nu finns 16,9 uppkopplade saker per hushåll, fyra fler än 2017 (12,7). Det motsvarar en ökning på 33 procent. Hushållen i Lidingö hör till de som är mest uppkopplade med 24,1 saker.

Smarta telefoner, tv-spel och surfplattor toppar listan men uppkopplade högtalare och säkerhetslösningar har exploderat under året. Mest online är man i storstadsregionerna; Sveriges tio mest uppkopplade städer och orter ligger i Stockholm- eller Göteborgsområdet.

Flest musikälskare finns på Lidingö där vart fjärde (24%) hushåll har sina högtalare online.

– De områden som toppar listan förknippas vanligen med högre inkomster och man har sannolikt större ekonomiska förutsättningar att koppla upp till exempel högtalar- och säkerhetssystem, som blir allt vanligare. Det kan vara förklaringen till att dessa områden rycker i tabellen, säger Rickard Damm, chef för Telia Zone, som har gjort undersökningen.

Även väderstationer, som mäter temperatur, vind och vatten, har börjat dyka upp i uppkopplingsstatistiken. Mikrodatorer som används för att testa olika typer av uppkopplad hemelektronik, belysning och röstassistenter, dyker i år upp för första gången i statistiken, om än på väldigt låga nivåer.

Sveriges 10 mest uppkopplade platser
(genomsnittligt antal uppkopplade prylar per hushåll)
1. Saltsjö-Boo (25,7)
2. Djursholm (25,1)
3. Hönö (25)
4. Onsala (24,9)
5. Hovås (24,6)
6. Spånga (24,4)
7. Värmdö (24,4)
8. Lidingö (24,1)
9. Huddinge (24)
10. Angered (23,9)

 

Färre inbrott, men se upp för bedrägerier

 LIDINGÖ  8 januari 2019 08.10
Under perioden 2018-12-15 till 2019-01-07 inkom 10 anmälningar, jämfört med 21 anmälningar motsvarande period föregående år.
 
Specifika inbrott och försök på Lidingö:
• Kragenäsvägen 15/12, inbrott i villa. Tillvägagångssätt: genom bryt fönster.
• Bågvägen 18/12, inbrott i villa. Tillvägagångssätt: genom bryt fönster.
• Täppstigen 21/12, inbrott i villa. Tillvägagångssätt: genom fönsterkross.
• Skyttevägen, 30/12. Försök till inbrott i villa, tillvägagångssätt: försök till intrång via balkongdörr på villan.
• Larsbergsvägen 15/12, inbrott i lägenhet, ingen synlig åverkan på ytterdörr, eventuellt tillvägagångssätt: dyrkat upp låset till nämnd dörr.
• Kolmårdsvägen perioden 8/12-15/12, lägenhet på nedre botten, tillvägagångssätt: genom att sparka/forcera balkongdörr.
• Harrvägen 18/12, inbrott i lägenhet, bryt genom fönster.
• Norra Hamnpromenaden 29/12, inbrott i lägenhet, tillvägagångssätt: genom intrång via balkong.
• Vesslevägen perioden 21/12 – 1/1, inbrott i lägenhet, tillvägagångssätt: genom altandörr, inga spår av bryt.
 
Generella kommentarer
Som nämnts inledningsvis är antalet anmälda inbrott den aktuella perioden på Lidingö färre i förhållande till samma period föregående år. Förklaringarna kan vara flera. Den mycket goda grannsamverkan som i olika former är etablerad är viktig och gör skillnad.
Under våren kommer utbildning att genomföras för nya kontaktombud, mer information om detta kommer framöver.
”Grannsamverkanstänk” och den vaksamhet och beredskap för att larma vid pågående brott det ger har effekt.” 

Övriga tillgreppsbrott
Tänk på att inte lämna värdeföremål i bilen utan tillsyn. I hela stockholmsregionen smyger gärningsmän kring parkeringar vid köpcentrum (motsvarande) och letar efter bilar där inköp ligger synligt och obevakat i kupén. Denna uppmaning gäller inte bara i juletid utan året om. Det gamla rådet, ”töm bilen själv, innan tjuven gör det”, fungerar.
Även vid misstänkta pågående bilinbrott, precis som andra misstänkta pågående stölder, ska man larma polisen via 112.

Bedrägerier
Ett pågående nationellt problem är den mängd olika slags bedrägerier och bedrägeriförsök som kontinuerligt genomförs på olika sätt, via allt från slumpvis utskickade mail som kan räknas i miljoner, till konkreta bedrägerier/bedrägeriförsök riktade mot enskilda personer (vanligen på telefon). Även här försöker gärningsmännen utnyttja julstressen…
Sannolikt finns det dessutom tillsvidare ett mörkertal av bedrägerier och olika slags bedrägeriförsök. Dels för att många försök går ut i form av olika mer eller mindre riktade varianter av ”spam” på mail, och att den som får dem helt enkelt raderar mailet och om möjligt lägger in aktuell mailadress som  ”spammet” kommer ifrån i sitt skräppostfilter, motsvarande (de enorma mängder av mail som cirkulerar där skojarna bakom kräver pengar för att inte publicera kränkande bilder på mottagaren kan generellt betraktas som spam). 
De bedragare som inriktar sig på konkreta kontakter med sina potentiella offer på telefon koncentrerar sig dock ofta på äldre personer, som ibland upptäcker att de facto blivit lurade på pengar först långt efteråt.
Det som kallas för vishing-bedrägerier fortsätter vara ett problem i hela landet. Vishing eller "voice phishing" är när bedragare ringer upp och utger sig för att ringa från bank eller myndighet. Ofta påstår bedragaren att det pågår ett bedrägeri för att den uppringde ska bli stressad och vilja hjälpa till att stoppa det. Därefter ber den som ringer att du ska identifiera dig via bankdosa eller bank-id.

Polisen Norrmalm
 

Tänk på att:
Lämna aldrig ut dina koder till någon. Du kan uppmanas att identifiera dig via bankdosan, även det kan ge bedragaren tillgång till dina konton. Gör aldrig det!
Logga aldrig in med Bank-id på annans begäran - Om du plötsligt blir uppringd av någon som vill att du loggar in på din bank eller att du ska uppge dina koder ska du avsluta samtalet!

Miljonkostnader för vattenläckan

 LIDINGÖ  6 januari 2019 08.47
Nu har slutrapporten om förra årets vattenläcka kommit från teknik- och fastighetsförvaltningen. Kostnaderna för att reparera de trasiga rören beräknas till 6,8 miljoner kronor.

Reparationsarbetena började den 4 april 2018 och avslutades den 18 juni. Arbetet blev fördröjt med fyra veckor då man stötte på en oförutsedd händelse där en skarv mellan ny och gammal vattenledning fick göras om.

Den kulvert där vatten- och avloppsledningarna går, är 500 meter lång och så trång att en människa knappt kan ta sig igenom. Inne i kulverten består ledningarna av glasfiber. Att skarva en glasfiberledning är vanskligt då det kan innebära att den skadas och spricker. Om det inträffar skulle det innebära mycket stora skador. Därför valde man att lägga ett rör i röret, så kallad relining, och på så sätt förnya ledningarna för att undvika framtida problem.

Flera djupa schakt grävdes på Högsätra och Mosstorps gärden. Jorden på Mosstorps gärde är starkt förorenad och fick därför köras till deponi. Från det första schaktet på Mosstorp skickades cirka 400 ton förorenad jord iväg. Därefter grävdes ett hål till, men de jordmassorna användes senare att fylla igen det första schaktet. När sedan hål två skulle läggas igen, skrapades upp till 15 centimeter befintlig jord av och lades i hålet. Därefter köptes helt ny jord in och spreds ut över grönytan. Inte förrän i augusti efter den varma sommaren kunde man så nytt gräs. 

När arbetet med att laga ledningen var klart, fick vattnet stå på spolning i minst en vecka, detta för att säkerställa att inga föroreningar kommit med in i ledningarna från reparationsarbetena. Därefter togs ett vattenprov och inte förrän laboratoriet sagt okej togs ledningen i drift igen.

Staden har en förnyelsetakt på dricksvattenledningar på 125 år.  Lidingö stad har cirka 220 000 meter vattenledningar, men det görs ingen regelrätt inspektion av ledningarna förutom vid uppkomna fel och brister. Varje år renoveras cirka 1,4 kilometer.


Susann Thorngren

Ett år efter vattenläckan – ny krisplan

Bild från Lidingösidan för ett år sedan. Här gick vattenledningen sönder. Svevia fick gräva extra långt ner för att kunna frilägga. Hösätrahusen i bakgrunden.
Bild från Lidingösidan för ett år sedan. Här gick vattenledningen sönder. Svevia fick gräva extra långt ner för att kunna frilägga. Hösätrahusen i bakgrunden.

 LIDINGÖ  5 januari 2019 08.43
För precis ett år sedan, den 5 januari 2018 upptäckte några Lidingöbor att det bildats en stor sjö på Mosstorps gärde. Det visade sig att en huvudvattenledning spruckit under marken och vatten strömmade upp och lade sig på det frusna gärdet.

Eftersom problemet inträffade under trettondagshelgen dröjde det innan Lidingöborna fick kännedom om läckan som beräknas ha inträffat kl 21.30. Kommunens första inlägg på hemsidan och i sociala medier publicerades klockan 23.29 och sedan lämnades kontinuerligt information under natten. Klockan 01.00 på natten mellan fredag och lördag fick Svevia kontroll och kunde fylla de tre vattentorn som finns på ön. Klockan 04.23 uppmanades de invånare som direkt drabbats av läckan i form av vattenbrist att koka vattnet som en säkerhetsåtgärd. 

På lördagen den 6 januari beslutades att alla Lidingöbor som en försiktighetsåtgärd skulle koka vattnet. Först då ansåg staden att en kris uppstått på Lidingö. Inte förrän vid lunchtid den 10 januari upphävdes kokningsrekommendationerna. En svårighet när det gällde informationsspridningen var att kommunen måste säkerställa att den information man lämnar också måste vara helt korrekt. Ibland tog det tid att få återkoppling till kommunen. Media är snabbare, vilket skapade irritation bland medborgarna. Vad är rätt och vad är fel?

Nu har revisionsbyrån KPMG granskat hur staden hanterade informationen ut till öns invånare. Vid utvärderingen av krishanteringen framkom det att stadens presschef förväntades att ensam vara beredd att hantera den första informationen. Presschefen hade ett icke-formaliserat beredskapsansvar även utanför arbetstid. Vidare fanns det inga egentliga regler för hur personalen ska agera utanför arbetstid.  Eftersom presschefen var på annan ort när det hände, så dröjde det innan informationsarbetet kunde starta. När läckan väl blev känd så sattes anslag om kokningsanvisningar av vatten upp på många olika platser, både på ön och i Ropsten. Men eftersom läckan inträffade under helgen, tog det längre tid att få ut information än om händelsen inträffat på arbetstid.

Några veckor efter läckan genomfördes en medborgarenkät bland 600 Lidingöbor över 16 år, där man undersökte deras upplevelse av stadens information och kommunikation med anledning av vattenläckan. 31 procent var inte nöjda, medan 44 procent var nöjda. Hela 63 procent av de tillfrågade önskade i framtiden får information via sms om något liknande inträffar.

KPMG anser dock att stadens hantering av informationsprocessen i huvudsak var ändamålsenlig, men menar att det finns några punkter som måste förbättras. Dels ska den personal som sysslar med kommunikation få klart för sig vilka roller de har och vilka förväntningar som ställs på dem i händelse av en krissituation.  Dels ska staden arbeta för att införa en sms-funktion som kan användas ut mot Lidingöborna i händelse av kris. Slutligen ska aktuell personal kontinuerligt både öva sig och utbilda sig för att säkerställa att kunna agera rätt i en kommande krissituation.

När läckan inträffade fanns det en kriskommunikationsplan i kommunen, men eftersom den inte fungerade fullt ut så har kommunen under hösten tagit fram en ny plan som klubbades i september 2018. Den tidigare planen var från 2011.  Den nya planen innehåller checklistor hur arbetet ska organiseras vid en kris.

Susann Thorngren

Så här mycket kommer SL-biljetterna kosta

 LIDINGÖ  3 januari 08.26
Idag den 3 januari 2019 höjer SL biljettpriserna. Landstingsfullmäktige i Stockholms läns landsting har beslutat att SL:s biljettpriser ska höjas med 3,3 procent.

Enkelbiljetter
Köpt med reskassa: 32 kronor för vuxna, 22 kronor för pensionär, student, ungdom
Köpt i appen, spärr/automat, hos ombud eller som engångskort: 45 kronor för vuxna, 31 kronor för pensionär, student, ungdom
Köpt kontant hos konduktör: 64 kronor för vuxna, 42 kronor för pensionär, student, ungdom
 
Periodbiljetter
24 timmar: 130 kronor för vuxna, 90 kronor för pensionär, student, ungdom
72 timmar: 260 kronor för vuxna, 170 kronor för pensionär, student, ungdom
7 dagar: 335 kronor för vuxna, 225 kronor för pensionär, student, ungdom
30 dagar: 890 kronor för vuxna, 590 kronor för pensionär, student, ungdom
90 dagar: 2580 kronor för vuxna, 1700 kronor för pensionär, student, ungdom
365 dagar: 9310 kronor för vuxna, 6240 kronor för pensionär, student, ungdom
30 dagar inklusive Arlanda-passage: 1190 kronor för vuxna, 890 kronor för pensionär, student, ungdom

Skolungdomar under 20 år
Skolbiljett vårtermin: 940 kronor
Skolbiljett hösttermin: 740 kronor
Skolbiljett 120 dagar: 700 kronor
Skolbiljett 90 dagar: 580 kronor
Fritidsbiljett vårtermin: 980 kronor
Fritidsbiljett hösttermin: 820 kronor
Fritidsbiljett 120 dagar: 760 kronor
Fritidsbiljett 90 dagar: 700 kronor

Alfride slog till

 LIDINGÖ  2 januari 17.39
Stormen Alfride tog ett ordentligt grepp om Lidingö natten mellan 1 och 2 januari. I Stockholmsområdet var nästan 3 000 hushåll utan ström. På Lidingö uppger Ellevio att åtta hushåll förlorade strömmen. I Killingeområdet fällde Alfride en rejäl tall på cirka 15 meter. Tursamt nog satt ingen på den bänk som tallen föll över. Vid Rudboda torg hade resenärerna änglavakt. Ett rejält barrträd knäcktes mitt av på berget ovanför och föll rätt på hållplatsen. Och kuren höll för den kraftiga smällen. Inga personskador har såvitt känt rapporterats.

Bänk i Killinge. Foto: Susann Thorngren
Bänk i Killinge. Foto: Susann Thorngren
Tall som fallit över elledning. Foto: Bo Vading
Tall som fallit över elledning. Foto: Bo Vading
Foto Bo Vading
Foto Bo Vading
På facebookgruppen Lidingös Anslagstavla var det många som la ut bilder på ikullblåsta träd. Här bland annat från Constantiavägen, Södergarn-Furutorp, Elfvik och en flaggstång i Lidingö centrum.
På facebookgruppen Lidingös Anslagstavla var det många som la ut bilder på ikullblåsta träd. Här bland annat från Constantiavägen, Södergarn-Furutorp, Elfvik och en flaggstång i Lidingö centrum.

92 NYANLÄNDA KOMMER TILL LIDINGÖ 2019

 LIDINGÖ  2 januari 07.30
Migrationsverket ska anvisa 2 959 nyanlända personer till Stockholms län under 2019. Detta efter ett regeringsbeslut i början av oktober då de så kallade länstalen fastställdes.
Länsstyrelsen har nu fattat beslut om hur fördelningen kommer att ske mellan länets kommuner.
Beslutet är baserat på Migrationsverkets prognos och är en minskning jämfört med i år, då länet ska ha 4 931 anvisningsbara platser till förfogande. I takt med ett minskat asylmottagande har även antalet nyanlända som länet årligen ska ta emot för bosättning successivt minskat sedan 2017.

Fördelning av nyanlända till Stockholms län 2019

Botkyrka: 39    
Danderyd: 80
Ekerö: 72
Haninge: 95
Huddinge: 99
Järfälla: 56
Lidingö: 92
Nacka: 180
Norrtälje: 89
Nykvarn: 24
Nynäshamn: 47
Salem: 26
Sigtuna: 33

Sollentuna: 84
Solna: 126
Stockholm: 1 188
Sundbyberg: 31
Södertälje: 0
Tyresö: 90
Täby: 141
Upplands Väsby: 43
Upplands-Bro: 27
Vallentuna: 86
Vaxholm: 28
Värmdö: 97
Österåker: 86