KULTUR 

Hittar du inte din artikel?
Du har kommit till rätt sida, den ligger bara längre ner. Scrolla nedåt. 

"Skriva är min livlina på äldre dagar"

Inger Grimlund signerar böcker på Akademibokhandeln i julas. Runt henne har barn, barnbarn, och barnbarnsbarn samlats.
Inger Grimlund signerar böcker på Akademibokhandeln i julas. Runt henne har barn, barnbarn, och barnbarnsbarn samlats.

 KULTUR  19 januari 2019 kl 07.01
Inger Grimlund har skrivit 114 kåserier till Lidingösidan. Nu har de kommit ut i en bok. Redan dagarna före jul satt Inger i Akademibokhandeln och signerade de första pinfärska exemplaren som kommit från tryckeriet dagen innan. Men inte nog med det, vid 88 års ålder har hon startat en blogg.
 
– Så fantastiskt, underbart, ofattbart roligt att få skriva helt fritt, vilt och glatt om allt som händer en gammal tant, utbrister Inger förtjust. Varje dag för fram till slutet, det vet ju alla, men just därför är varje dag värdefull och spännande.
 
Skrivandet håller Inger igång. På Hiertagården i hennes lägenhet har hon en fullt inredd arbetsplats med dator och allt och en strålande utsikt över Värtan och Gärdet.
 
– Ja, jag hoppas att den äldre generationen förstår att det finns mycket roligt i omvärlden att ta tag i, säger Inger. Bara man får vara frisk! Något sånär i alla fall.
 
Ingers karriär är innehållsrik: Lanthushållsskola i Värmland, bondmora på Gotland, Poppius Journalistskola, fackredaktör på Allt i hemmet, Damernas Värld, Svensk Damtidning. Startade tidningen Gourmet och samarbetade med fotografer från bland annat Kamerabild.

Som journalist på Svensk Damtidning skrev hon en artikelserie om kända personers matlagning, Stjärnor vid spisen, vilken senare blev en bok. 1980 startade hon tillsammans med Christine Samuelson och Sven "Nito" Neander tidningen Gourmet på Saxon och Lindströms förlag.
 
1977 arrangerade Inger för första gången i Sverige SM i ostronöppning. 1997 grundande hon föreningen Låt måltiden blomma. Föreningen Låt måltiden blomma bildade "Måltidens dag" 1998. Dagen infaller alltid tredje torsdagen i oktober månad.
I egna bokförlaget Mammas Matstudio har hon gett ut ett flertal böcker.
 
Ingers alla kåserier på Lidingösidan är mycket spännande och roliga att läsa. Hon skriver lätt och personligt, roligt och inspirerande. Och som sagt, i bokform finns de nu, mycket lättillgängliga. Det är den perfekta boken för den som vill läsa ett kapitel varje kväll, oberoende av varandra. Eller som presentbok, till någon som bor på Lidingö. Det finns så många ämnen att det finns minst ett som passar alla. Eller 100 som passar många.
 
– Kombinationen förr och nu är en oemotståndlig historia, säger Inger. Den vill jag gärna värna om, inspirera både unga och oss äldre att tala med varandra. Vad händer i dag – och kommer du ihåg? Visst har vi minnen, värda att ta fram i ljuset.
 
Ingers bok finns att köpa på Akademibokhandeln i Lidingö Centrum och på Lidingö Saluhall, dit Inger låtit leverera en kartong med böcker att sälja. Snart finns den på Lidingö Museum, Högberga Gård och andra platser på Lidingö. Du kan också beställa den här genom Lidingö Nyheter.
 
– Jag brukar säga: ensam är jag ingenting, men tillsammans med andra kan jag fixa det mesta. Att jobba i team är inspirerande. Det är därför väldigt viktigt med Lidingö Nyheter. Viktigt inte bara för mig, utan för alla som har lust att hänga med på resan Lidingö Runt!

Andreas Lindberg


Följ Ingers blogg här:
https://ingergrimlund.blog

Nu finns kulturkalendern

Klicka på bilden ovan så kommer du till kalendern.
Klicka på bilden ovan så kommer du till kalendern.

Att läsa Lidingö Kulturkalener är ett bra sätt att hålla sig uppdaterad på vilka kulturella aktiviteter som sker på Lidingö. 

Idolerna värmde i centrum

 KULTUR   22 december 2018 16.46
Lördagen för jul, trots bitande kyla och lätt snöfall, samlades över 300 åskådare i Lidingö centrum när fyra av deltagarna i Idol framträdde på en för dagen uppbyggd scen. 

Först på scen var Vanja Engström med rötter i Lidingö och sjöng. Vanja kom elva i Idoltävlingen och sa: ”Kul att vara tillbaka i mina ’hoods’!” efter framträdandet.

Nästa idol på scen var Bragi Bergsson från Göteborg som slutade trea i tävlingen och sjöng två av sina låtar från programmet.

Därpå var det Idolvinnaren Sebastians tur som framförde två låtar till publikens jubel.

Men jublet steg ytterligare några decibel när Kadiatou Holm Keita från Larsberg, tvåa från Idol äntrade scenen. Hon gjorde tre låtar: Killing me softly, For you och avslutade med Rihannas Diamonds.

Efter framträdandet gick idolerna in på Lidingö bibliotek för signering av tröjor och andra idol-prylar. Kön ringlade sig lång genom biblioteket.

Ett lyckat och välbesökt evenemang denna lördag två dagar före julafton.
 

loading...

Bilder tagna av Jonas von Hofsten. Bildpspelet rullar av sig själv. 
 

loading...

Bilder tagna av Bo Vading. Bildpspelet rullar av sig själv. 
 

lidingö blomstrar av kultur

 KULTUR   21 december 2018 08.34
Lidingö har ett rikt kulturliv. Här kan du ta del av konst, film, musik, litteratur och teater i olika former. Du kan få en kulturupplevelse eller kanske finna ett eget engagemang i en kör eller förening.

Lidingö stadsbibliotek
har ett stort utbud av litteratur, tidskrifter och media i olika format. Här kan du även sitta och studera, låna en dator eller gå på sagostund men också lyssna till föredrag eller varför inte besöka Lidingörummet och lära dig mer om ön.
 
Sagateatern har teatergrupper för barn och unga som med jämna mellanrum erbjuder teaterföreställningar för allmänheten. Populärt bland unga är även Lidingös kommunala musikskola.

Det finns flera kulturföreningar på Lidingö såsom körer, litteratur- och konstföreningar. Är du intresserad av att gå med i en kulturförening kan du söka i Föreningsregistret.

Blomstrande kultur. Lidingö har områden med stora kulturhistoriska värden. Här finns tidiga lämningar från järnåldern och vikingatiden, såsom gavfält och runskrifter. Från 1700-talets slut finns ett antal gårdar där flera är öppna för allmänheten. Sommarstugebebyggelsen från 1800-talets slut och ända in på 1920-talet finns representerad med såväl villor med snickarglädje som koloni- och sportstugor. Lidingö var först ut i Sverige med att inrätta ett sådant område genom Stig Milles Grönsta koloni 1910.  

Kulturpersonligheter. Det finns många konstnärer, författare, regissörer, skådespelare, entreprenörer och personligheter som är eller har varit verksamma på Lidingö. Till exempel Carl Milles på Millesgården, konstsamlaren Klas Fåhraeus på Villa Högberga, filmregissören Mauritz Stiller på Ruthsdal, hotelldirektören Wilhelmina Skog på Foresta, trädgårdsinspiratören Emma Lundberg på Bullerbacken och Raoul Wallenberg i Kappsta. 

Kulturmiljöer. Lidingö Villastad grundades för att bli den bästa villastaden i Sverige. Här byggdes Sveriges första radhus 1908 och villorna hade hög klass genom god arkitektur och trädgårdsplanering. I Askrike finns ett högklassikt exempel på 1920-talets bebyggelse och där tillkom ett tävlingsförslag på ny bebyggelse. Du kan lära känna de olika kulturmiljöerna genom att vandra någon av våra kulturvandringar och gå en konstvandring och se de offentliga skulpturerna.

Fornminnen. Det finns 125 registrerade fornminnen på Lidingö enligt Riksantikvarieämbetets Fornsök. Det är stensättningar, gravhögar, runristningar, fartygs- och båtlämningar samt gravfält. De olika fornminnena har varierande antikvariska bedömningar beroende på ålder och skick.

Möjligheter att forska. I stadsarkivet hittar du äldre kartor, inventeringar av äldre bebyggelse och samlad historia om Lidingö i såväl bild som i skrift, om du vill forska vidare kring någon person eller händelse. På biblioteket finns det så kallade Lidingörummet med all litteratur om Lidingö som finns utgivet. 

Lidingö stad

Aktuell kultur

Hos vår samarbetspartner Visit Lidingö finns mycket information om kultur och evenemang på Lidingö: 

ANNONSER: