dryckesGUIDEN

Vinguiden fortsätter under Lidingö Nyheters flagga, nu med namnet Dryckesguiden. Från och med nu kommer nämligen ett rött och ett vitt vin att vissa månader presenteras tillsammans med ett portvin, en sherry, en öl eller någon annan dryck. Vi kommer även att presentera viner från beställningssortimentet. 
Tidigare guider finns på Lidingösidan.se
Vinguiden presenteras av Göran Borgenvik vid Vinsällskapet på Lidingö. 
Om du vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning skriver du till borgenvik@comhem.se eller ringa 0733-31 53 38.

Januari 2019

Art.nr 70113 Langhe Chardonnay
109 kronor och årgången är 2017.

Producenten har kungliga anor, Fontanafredda är belägen i vinregionen Piemonte i Italien känd för sina härliga röda Baroloviner. Här har vi en en 100% Chardonnay som är torr, frisk med härliga toner av mineraler och citrus. Alkoholhalten är på 12,5% och har en sockerhalt på 2,4 gram/liter. Druvorna skördas för hand och alkoholjäsningen sker på rostfria ståltankar, vinet får sedan ligga kvar på sin jästfällning innan buteljering.
Torsk med äggsås gifter sig bra med vinet,  https://www.ica.se/recept/torsk-med-aggsas-724978/
Vinet är beställningsvara men är verkligen värt att beställa.
 
Art.nr 2011 Côtes-du-Rhône och kostar 119 kronor, årgången är 2015.

Ett klassiskt Rhonevin som hängt med sedan 1995 på bolaget. Kommer från Frankrike och Rhonedalen, har en alkoholhalt på 14% och sockerhalten är 3 g/l. Vinet har lagrats i 18 månader på stora ekfat så kallade foudres, som är vanliga i Rhone. Klassiska rhonedruvor som Syrah 60%, Grenache 35% och Mourvèdre 5%. Vinet har en röd färg med tegelnyanser, stor kryddig doft med inslag av plommon, lakrits och svartpeppar och smaken är kryddig med en angenäm eftersmak. Varför inte prova Lammfärsbiffar till detta vin. Här är receptet: https://mittkok.expressen.se/recept/lammfars-biffar-med-timjansas/. Rhonevinet hittar du på Systembolaget på Lidingö.
 Art.nr 70696 Musella Recioto della Valpolicella,
300 kronor för 375 ml och årgången är 2012.

Nu efter jul så kanske man vill varva ned med lite medidation, då är det här söta och insmickrande vinet perfekt, bara att njuta. Vill du ha något att tugga på till vinet så varför inte en kraftig chokladdessert. Alkoholhalten är på 14,5% och sockerhalten är 15 gram/liter. Vinet kommer från Italien och vinregionen Veneto, känt för sina härliga Amaroneviner. Druvorna i detta vin är Corvina 50%, Corvinone 10%, Rondinella 10%, Croatina 15% och slutligen 15% Oseleta. Druvorna skördas i slutet av september och sedan får de torka till januari, jäsningen avslutas i förtid för att på så sätt behålla mer druvsocker, vinet får därmed en hög restsötma. Vinet har sedan mognat 15 månader på fat. Karaktären är fyllig och söt med toner av fikon. Drick det nu eller så kan det med fördel sparas i många, många år. Vinet är beställningsvara, också mycket värt att beställa, normalt så tar det cirka tre dagar innan du har varan i din hand.

December 2018

Decembervinerna fr.v. De Bortoli, Fonseca Guimaraens och Ferrari Perlé. Decembervinerna fr.v. De Bortoli, Fonseca Guimaraens och Ferrari Perlé.

Här är december 2018 månads vinguide med både vitt vin till julsillen och portvin till osten. Naturligtvis blir det även korken i taket på nyårsafton och tipset är en höjdare från Italien.

De Bortoli
Art.nr 6403 De Bortoli, kostar 79 kronor och årgången är 2017.
Precis som i december 2017 har jag valt ett vitt vin som passar utmärkt till det kommande julbordets olika anrättningar såsom sill, Jansson, skinka m.m. Vinet kommer från Australien och består av två druvor, Gewürztraminer 70% och Riesling 30%, alk.halt på 12% och en sockerhalt på 21 g/l. Vinet är halvtorrt och har en härlig blommig karaktär med inslag av litchi, honung, gråpäron, fläder och en kryddighet. Glöm inte att servera vinet kallt, 6-8 grader, vinet blir fort varmt på julbordet med alla måsteljus! Finns på Lidingö systembolag och sektion 32.

Fonseca Guimaraens
Art.nr 8418 Fonseca Guimaraens, 339 kronor och från 2008.
Dags för ett portvin givetvis från Portugal. Det här portvinet är en bra årgång och får då deklareras som Vintage. Vinet har legat två år på fat och sedan börjar mognaden i flaskan under minst 12-15 år, tiden i flaskan kan variera under vissa år. I dag är David Guimaraens sjätte generationen vinmakare, producenten startade sin verksamhet 1822. Alk.halten är på 20,5 % och har en sockerhalt på 91 g/l. Druvsammansättningen är Touriga Francesa, Touriga Nacional, Tinta Roriz, Tinta Barroca, Tinta Câo och Tinta Amarela. Vinet har en mörk, blåröd färg och underbara toner av russin, blåbär, choklad och kryddor. Portvin och jul hör ihop tycker jag, njut vinet med vällagrade ostar eller varför inte ett bakverk med choklad. Det här portvinet är en nyhet från 1 september och finns på sektion 29 på bolaget.

Ferrari Perlé
Art.nr 90007 Ferrari Perlé, 199 kronor och årgång 2012.
Ett mousserande vin från vinregionen Trentino-Alto Adige i norra Italien. Druvorna har plockas för hand och vinet är framställt enligt den traditionella metoden. Det är ett av de främsta mousserande vinerna på bolaget, mycket beroende på sitt humana pris. Alk.halten är på 12,5% och druvan är Chardonnay. Ferrari startade sin verksamhet 1902 och vinet Perlé har producerats sedan 1971. I glaset hittar vi toner av gula äpplen, rostat bröd och inslag av nötter och apelsin. Vinet finns under begränsad tid, så häng på låset (Friggavägen 24) om du vill kunna njuta av detta på nyårsafton. Skulle vinet vara slut så ta då kompisen 7721 en standard Ferrari som finns på samma sektion, nr 34 och kostar 165 kronor.